25 typů lidí - Jak s nimi jednat, jak je vést a motivovat
František Bělohlávek
Jak efektivně komunikovat s negativistou, popletou nebo arogantním člověkem? Jak poznat intrikána, neschopného snaživce či fantastu? Jaké problémy způsobuje perfekcionista a plachý člověk? Jak reagovat na jejich tvrzení a jaké jsou jejich silné stránky? Publikace je určena zejména vedoucím pracovníkům, ale ocení ji všichni ti, kteří chtějí úspěšněji zvládat komunikaci a jednání s jinými lidmi. Již třetí vydání oblíbené knížky přibližuje pět nových typů: člověka podezíravého, upovídaného, přecitlivělého, konzervativního a příbuzného. Čtivý text doplňují fotografie zachycující jednotlivé typy.... celý text
Tato kniha se jmenuje "25 typů lidí", ale když jí otevřete, najdete nápis "25 typů problémových lidí". Kupoval jsem přes eshop a naletěl jsem. Myslel jsem, že se dozvím přínosné informace o vedení a motivaci, ale dozvěděl jsem se jak se na "podřízené" hledět přes prsty, hledat na nich chyby a uvázat je na provaz termíny, přísným sledováním a tresty. A tomu opravdu motivace neříkám. Nic přínosného pro novodobého člověka, který se snaží o přínosnou spolupráci a moderní vedení lidí. Tato kniha je určena pro konzervativní šéfy, kteří si nevědí rady se svými podřízenými. A i tak u každého typu těch informací v knize není moc, navíc jsou pomalu vykresleni jako stoprocentní budižkničemové. Prostě nic, co by opravdu pomohlo vyřešit problém. Ale protože jsem v knize několik dobrých informací našel (zmínky teorií, technik a metod, které se dají dohledat snadno na internetu i bez knihy), dávám o 1 hvězdičku víc.
Pro toho kdo pracuje s lidmi, se jedná o velmi přínosnou knihu, jelikož tato kniha umožňujeme uvědomit si rozmanitost lidí a pochopit vnímání světa jejich pohledem. Vždy je výhodou být na jednání s jednotlivými typy lidí teoreticky připraven, avšak praktické zkušenosti si každý jednotlivec samozřejmě musí získat sám.
2005 | Jak řídit a vést lidi |
1996 | Organizační chování |
2006 | Management |
2016 | 25 typů lidí - Jak s nimi jednat, jak je vést a motivovat |
1994 | Osobní kariéra |
Knížka zajímavá, srozumitelná a myslím, že i přínosná. U každého typu jsou popsány možné příčiny daného chování, jaký druh práce se pro něj hodí a naopak - v čem nemá smysl ho lámat. Dále doporučený styl jednání a u někoho i možné způsoby, jak mu pomoct.