4 povídky
* antologie , Amélie Salingerová , Sára Topinková , Lenka Poláčková , Adéla Rosípalová , Alena Štraubová
4 roční období, 5 českých autorek, 4 jedinečné příběhy. Povídková sbírka vydaná při příležitosti HumbookFestu 2023.
4 povídky.. jednohubka na cestu autobusem.. krásná obálka a povedené povídky, které se mi opravdu líbily.. každá povídka je úplně jiná, ale utváří skvělý celek.. doporučuji!
ato povídková sbírka obsahuje čtyři povídky od různých českých autorek, které se liší jak časem, tak stylem psaní a hlavní zápletkou. Každá z povídek reprezentuje jedno roční období - Jaro, Léto, Podzim a Zimu.
První povídka od Amélie Salingerové naprosto splnila mé očekávání. Byla milá, nabíjející, s lehkou dávkou klišé a především nabitá láskou (a trochou nesnášení). Autorka prostě umí psát a tato mini povídka není výjimkou. Jsem zvědavá na další knihy od této autorky!
Druhá povídka od Sáry Topinkové se věnuje vážnějšímu tématu - sebepoškozování. Přestože se zabývá těžkým tématem, vyzařuje z ní dojetí a klid, neboť zdůrazňuje, že všechny jizvy je důležité nosit s hrdostí.
Třetí povídka od Lenky Poláčkové přináší nádech fantasy a líbilo se mi, že hlavním hrdinou byl muž. Bohužel, povídka mi přišla trochu nedotažená a dokázala bych si ji představit o něco delší.
Čtvrtá povídka od Aleny Štraubové a Adély Rosípalové mě okouzlila svým stylem psaní, tématem a atmosférou. Osobně jsem ocenila zapojení dopisů, které byly napsány velmi dobře a věrně odrážely dobu, ve které vznikly. Konec povídky byl krásně dojemný!
Celkově jsem si užila všechny povídky . V poslední době jsem si oblíbila čtení povídek, zejména od českých autorů, protože krásně ukazují, jak každý autor píše jinak a já si tak můžu udělat "přehled" od koho chci číst další knihy. Ani tyto povídky nejsou výjimkou, i ony mě nalákaly na další díla od těchto autorek. Nemohu se dočkat, až si přečtu všechny knihy, které od nich vyšly!
Instagram - Nikmakbooks
Další skvělá povídková sbírka od nakladatelství YA čtu. Poslední příběh byl za mě trochu slabší, ale i tak se mi knížečka velmi líbila a krásně jsem si u čtení oddechla od školní rutiny.
Pět autorek, čtyři povídky. Každá byla jiná, ale všechny byli moc pěkné. Ale mě osobně se nejvíce líbila ta poslední.
Část díla
česká, 2003 Lenka Poláčková
česká Adéla Rosípalová
česká, 2000 Alena Štraubová
česká
Hodnotit povídkovou sbírku je obecně náročné, protože málo kdy je šance, že se budou jednomu člověku líbit všechny. Obecně ale mohu říct, že kvalita zvolených příběhů je ve svých kategoriích opravdu vysoká.
4 povídky mě bavili svou rozmanitostí, kdy jsem si prošla snad všemi možnými pocity. Každá z autorek ukázala to, co umí nejlépe a já zjišťuji, že naprosto miluju heavy contempo od Sáry Topinkové. Ona prostě ty emoce vypsat umí.
Rozdělení na čtyři roční období jsem ze začátku moc nechápala, ale po přečtení? Každá povídka krásně navodila atmosféru a to nejen tim, že se během toho ročního období odehrávala, ale i celkovým vjemem. Jaro bylo prostě plné radosti a nových začátků, léto těžké a dusné, podzim bláznivý ale mrazivý a zima plná zapomenutých věcí, ke kterým se člověk vrátí v době, kdy není počasí venku přívětivé.