77 čajů pro laiky i labužníky
Michal Thoma
Čaj je hned po vodě druhý nejrozšířenější nápoj vůbec. Ze své kolébky ve starověké Číně se rozšířil do celého světa a dnes se pěstuje v desítkách zemí na pěti kontinentech. Existují stovky druhů a variant čaje, jež se liší vzhledem a barvou lístků, chutí nálevu i správným způsobem přípravy a pití. Kniha 77 čajů - pro čajové laiky i labužníky vám představí ty nejlepší černé, zelené, polozelené i bílé čaje z Číny, Japonska, Indie, ze Srí Lanky a dalších zemí. Dozvíte se, jak se tyto čaje pěstují a zpracovávají, naučíte se rozeznávat kvalitní sorty a hlavně dostanete návod, jak si různé druhy čaje připravit a vychutnat. Kniha je koncipována jako průvodce pro každého milovníka kvalitního čaje, ať už začátečníka, jenž si chce rozšířit obzory, tak i znalce, který se chce o svém oblíbeném nápoji dozvědět víc.... celý text
Přidat komentář
Tak tenhle stručný fotografický lexikon nejrůznějších druhů čajů bych klidně rozšířil i do 650ti stránkové verze. 77 kousků je opravdu málo a jen těžko se dá považovat za reprezentativní vzorek. Přes tuto jedinou výtku jsem rád, že rostlinní duchové mi byli příznivě nakloněni, když mi radou svojí našeptali, abych si knihu pořídil do knihovny. Knihu jsem zařadil do sekce svazků, které mám běžně po ruce a čerpám z nich každodenní inspiraci. Těší vyprahlé oko čajového poutníka a i její blahorodí chuťová buňka si přijde na své. Vzhůru do říše čajové euforie!!!
Jsem rád, že se v knihkupectvích objevila další z mála knih o čaji, kde onen čaj není synonymem směsi citronové trávy, stévie, aromat a barviv vymáchané z papírového sáčku. Co se týká počtu čajú, je číslo 77 bohužel zcela nekompromisní a ze zcela subjektivního pohledu myslím, že japonské čaje dostaly až příliš mnoho prostoru, naopak zelené čaje Vietnamu, Indie a podobných zajímavých oblastí se omezily nanejvýš na jediného zástupce a ještě ho pan Thoma nezapomněl pohanit v tom smyslu, že tyto novátorské experimenty neradno konzumovat. Budiž, chuť je čistě individuální záležitost a musím podotknout, že s uvedenými popisy chuti se moje chuťové poznatky shodovaly jen ve výjimečných případech. Ale dost toho hloupého plkání, kniha potěší všechny, kdo hledají srozumitelný, přehledný a ucelený čajový "lexikon" , který nezahlcuje nadbytkem informací a příjemně je zpestřuje několika zajímavostmi.
(některým čajomilúm, by ovšem, přesně ty "nadbytečné" informace mohli trochu scházet)
Autorovy další knížky
2002 | Příběh čaje |
2014 | 77 čajů pro laiky i labužníky |
2013 | Pod hradbou Himálaje aneb Hledání Šangri-la |
2009 | 101 nejkrásnějších domovních znamení Prahy |
2010 | Ostrov čaje |
Jako úvod do světa čaje je kniha dostatečná. Čajů bylo jen 77. Je zřejmé, že autor musel provést řádnou selekci, které čaje zařadí a které ne. Mé oblíbené čaje byly uvedeny zřídka. Alespoň jsem se dověděla něco o čajích, které jsem ještě neochutnala a mohla bych vyzkoušet. Vyzkouším také uvedené recepty na speciální čaje. Například Yogi masala čaj dělám trochu jinou recepturou, tak jsem zvědavá, jak bude chutnat podle receptu z knihy.