Kalypso

Kalypso
https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72804/kalypso-72804.jpg 4 115 115

87. revír série

Román z 87. revíru Nic nepovzbudí lidskou představivost tak jako vražda prostitutky. Mravopočestné občany naplní pocitem nejvyššího uspokojení; viník je potrestán když už ne rukou Páně, tak alespoň někým, kdo pochopil, jaké nebezpečí představuje prostituce ve společnosti, v níž muži chodí s poklopcem dokořán.

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Slovenský spisovateľ

Calypso, 1977

pepa4081
28.10.2024 4 z 5

První oběť mi byla hodně nesympatická. Skvělá detektivka a zápletka šílená.
Velmi uspokojivé.

konicekbily
13.11.2023 5 z 5

Kromě toho, že už vím, co je kalypso jsem sledoval úsilí detektivů 87.revíru při objasňování zdánlivě spolu nesouvisejících vražd. Vše už je napsáno modernějším stylem s hezkými humornými dialogy. Moc pěkné poklidné čtení.

katka134
25.08.2023 5 z 5

Bezchybná klasická detektivka, tentokrát i s brutálně krvavým koncem, jako v současných kriminálkách.

heavy66
13.05.2023 5 z 5

V Isole leje už několik dní a v ulicích je střelec v černém plášti. První na řadě je George, zpěvák kalypso. Kalypso je nějaká podivná muzika, možná toho šumaře odbouchli kvůli ní! Carella s Meyerem počítají mrtvolky, zkoumají bary a bordely, a hledají zpěvákova bráchu Santa, který beze stopy zmizel před sedmi lety. Až ho najdou, promění se kalypso v pořádnej deathmetal!

ArwenAragorn
06.12.2022 4 z 5

70%

"Dneska jste se teda strefil," řekl druhý strážný. "Včera pobodali na dvoře jednoho vězně."
"To mě mrzí," řekl Meyer.
"Jeho ještě víc," řekl strážný.
_________________________________________________________________________________________________________
Tak jsem se dozvěděla, co je kalypso. Jinak mám pocit, že se hoši z 87. revíru nějak moc flákali, detektivka mi přišla uprostřed trochu zdlouhavá. Ale byla docela dobrá (zvlášť ta šílená ženská) a doporučím ji

mi-380
17.10.2022 5 z 5

I v roce 1979 se v Isole vraždí.
...
Poučení hned na úvod: kalypso je mimo jiné hudební styl z Trinidadu (proslavil Harry Belafonte – Banana Boat Song), něco jako předchůdce rapu. Nebo také růžová orchidea. Původně ovšem nymfa z ostrova, s velkým písmenem na začátku.
...
Kromě toho všeho v hlavních rolích znovu exceluje dvojice Steve Carella a Meyer Meyer, obklopena svůdnými dlouhonohými dívkami všech odstínů pleti a smutných osudů. O hlavním padouchovi je jasno v polovině příběhu, přesto je detektivní pátrání už po třiatřicáté mcbainovsky originální, napínavé a věrohodné, plné řízných dialogů. Dílko stručné, přímočaré, osvěžující čtenářské buňky, balancující u mne někde na hranici mezi čtvrtou a pátou hvězdou.
90 % (aktuálně 102 hodnocení s průměrem 86 %).

“Co já mám v úmyslu udělat, je moje věc, ne vaše. Já znám policajty, nemyslete si, že policajty neznám! Hasiče taky, ne nadarmo jim říkáme tady u nás čtyřicet loupežníků! Když jsem bydlela v ulici Svatýho Sebastiana, tak mi jednou v bytě hořelo a oni ukradli všechno, co nebylo přibitý k podlaze. O policajtech a hasičích mi nemusíte nic vykládat!...“

iceVS
25.08.2022 5 z 5

"Odešel?" zeptal se Meyer.
"Byl odejitej," řekl správce a dal se znova do smíchu.
"Někdo ho někam poslal?" zeptal se Meyer.
"Do Castleview."
"Do basy?"
"Baže do basy," řekl správce.
"I kruci," řekl Meyer.

Kochám se :-)))

Kory98
29.05.2022 5 z 5

Nejdříve jsem si myslela, že tento díl bude mít co dělat s řeckou mytologií. Ale to jsem netušila, že kalypso je i styl hudby. Tato kniha podle mě patří mezi ty lepší díly, napětí by se v ní dalo krájet a držíte pěsti Carrelovi, aby už s tím případem sakra pohnul než se stane ještě něco dalšího.. Ale ne vždycky jsou tajná přání čtenáře vyslyšena. Přesto hodnotím nejvýše.

tygřík2
05.03.2021 5 z 5

Kdo by vraždil neznámého zpěváka písní, které jsou dávno out? Carrelovi a Meyerovi z 87. to taky není moc jasné, natož mě. Bedlivě jsem je sledovala při jejich detektivním úsilí a ejhle, co se z toho vyklubalo! Pěknej krvák!!!

Sabina335
07.04.2020 5 z 5

A máme tu opět 87. revír. Detektivové tentokrát řeší vraždu prostitutky.

Greenfingers
09.11.2019 4 z 5

Ve svém detektivním románu se Ed McBain nechal inspirovat příběhem z řecké mytologie, který zasadil do prostředí Ameriky druhé poloviny 20.století. Kniha nepostrádá i popisy drastických scén, na rozdíl od současných "krváků" však působí mnohem hodnověrnějším dojmem. Zásluhu na tom má autorův mistrně zvládnutý styl vyprávění a zejména pak jazyk dialogů, které jsou velmi přesvědčivé. Ed McBainovy příběhy, podobně jako detektivky A.Christie a dalších klasiků tohoto žánru, jsou důkazem, že i na relativně malé ploše (kolem 200 stránek) se dá vybudovat kvalitní dílo plné napětí.

SONP
10.06.2018 4 z 5

McBaina a 87. revír čtu s přestávkami snad 30 let a vlastně je to pořád stejné. Je to jako když si v neděli odpoledne pustíte na své oblíbené TV stanici detektivnív seriál ze 70. let. Takový ten, kde policajti jsou ještě správní chlapi v košilích s kravatou, kšandách, kloboucích a s detektivním speciálem v koženém podpažním pouzdře, a kde zločinci jsou fakt zločinci a ne nějací sympatičtí chlápci s dobrejma průpovídkama. Prostě je to setkání se starými kamarády Carellou, Mayerem a dalšími v McBainově neexistujícím městě (neboli v New Yorku) a přesně tak se to i čte.

Kalypso není žádná super literatura, ale solidně odvedené řemeslo s dob, kdy američtí policajti hledali své podezřelé v telefonních seznamech a kdy se lisovaly gramodesky. Je to pozdnější McBain než ty úplně klasické z 50. a 60. let, takže závěr je ještě o něco bizarnější a krvavější než obvykle. 70%

moničina
11.06.2017

Strašne drastické scény. Nemohla som to dočítať.

St.Evelin
01.01.2017 5 z 5

Opět skvělá detektivka!

hejnak
28.11.2016 5 z 5

Skvělá knížka, pro mě vzpomínka na dobu, kdy jsem čekala, až vyjdou další a přečetla je všechny. :-)

klaritkaa
22.11.2016 5 z 5

Do poslednich stran jsem nevedela, jak to vlastne dopadne. Chytlava kniha, dalsi skvela MCbainovka, nyni s vetsi dramaticnosti.

vitek
12.01.2016

tyto detektivky mohu,líbila

čef
03.04.2012 5 z 5

Standardní autorova detektivka - ovšem standard je pořádně vysoko. Klobouk dolů!