Romanca
Ed McBain
Známi experti z 87.obvodu Carella a King sú po vražde povabnej herečky nútení rozhodiť siete v divadle , kde obeť účinkovala. Smrť ďalšieho jej kolegu , ktorý vypadne z okna, poskytne viacero pravdepodobných motívov , ktoré dobre zohratá dvojica detektívov zaradom vylučuje na základe prísnej logickej úvahy skombinovanej s obdivuhodne vyvinutým čuchom skúsených profesionálov.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 1997 , Slovenský spisovateľOriginální název:
Romance, 1995
Slabší kousek, kde se soustředí jen na pátrání. Kromě obligátně zamilovaného Klinga :-) Ke konci místy vtipné.
Isola/New York a 87. revír na jaře 1995. Autor si s námi znovu pohrává. Zápletku tentokrát vymyslel ďábelsky zapletenou, až překombinovanou, kdy se vyšetřování velmi podobá ději divadelní hry, jejíž tvůrci se střídavě objevují na scéně v rolích obětí i podezřelých. A autor si se čtenářem pohrává i v dalších úrovních sdělení, kdy smutně konstatuje, že vytvořit úžasný americký národ se evidentně nepovedlo, rasismus ani v devadesátých letech neustupuje, spíš naopak, což pociťují mimo jiné i Kling a jeho krásná lékařka. A co neomylný tlustý Ollie, bude i tentokrát velkým pomocníkem Steva Carelly? Příjemně působí i McBainovo kouzlo, kdy svou partu chlapců z revíru 87 prohání městem už 40 let a jim je stále něco přes třicet a klobouky z hlavy sundávají jen výjimečně.
...
Kling si všiml, že zatím se ani jeden reportér nezeptal, jaké barvy pleti byl ten útočník. Třeba se novináři po tom ptát nesmějí. On a Carella jako policisti položí tu otázku, jen co ostatní vypadnou.
85 % (zatím 92 hodnotících s průměrem 77 %).
Mne to moc nebavilo, někde dle mého názoru zbytečné pasáže. Ale nezanevřela jsem na autora.
Špička autorovy tvorby to rozhodně není, ale já, milovník práce policistů na 87. revíru velkého Města jsem si přišel na své. Málokterá série detektivní dosáhla tolika pokračování a byla prodejná po dlouhou dobu, jako je tato. Pokusím se přečíst co nejvíce pokračování.
Nějak se mi ty novější McBainovky líbí míň než ty staré. Trochu moc povídání kolem a méně napínavého děje, ale nevzdávám to. Pořád patří mezi mé oblíbené autory.
Kniha, která se dobře čte. Zajímavá zápletka i hlavní hrdinové, pro které je herectví a touha prosadit se důležitější, než cokoli jiného. Kromě hlavní linie děje se v této knize často zmiňuje problematika rasismu a vztahu mezi "černými a bílými".
„Tam, kde se lidé kdysi dožadovali stejné příležitosti a volali: „Zapomeňte, že jsme černí, zapomeňte, že jsme Hispánci, zapomeňte, že jsme z Asie,“ volají teď ti samí lidé: „Nezapomeňte, že jsme černí, nezapomeňte, že jsme Hispánci, nezapomeňte, že jsme z Asie!“ Namísto naděje stát se Američany, existuje teď jen zoufalství nad tím, co se z Ameriky stalo!“
Bert Kling má nový vztah, ale romantický moc není, spíše plný otazníků a pochybností. K tomu divadelní hra Romance a vražda herečky v hlavní roli nemají romantického už vůbec nic. Autor řeší v knize soužití bílých a černých, a nic pozitivního a nadějného v jeho slovech nenajdete. Tak alespoň, že detektivové usvědčí pachatele!