Adam

Adam
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/544004/bmid_adam.jpg 4 50 50

Už půl roku se Adam marně vypořádává s tragickou ztrátou své milované manželky. Jediné, co ho každé ráno nutí vstát z postele a odklonit se od nastavené dráhy promiskuitního alkoholika, je jeho pětiletý syn Kryštof. Zvrat v jeho životě ale nastává, když se seznámí s energickou a o patnáct let mladší volnomyšlenkářkou Broňou. Ta jej zavede do svého světa, vrátí mu na tvář úsměv a Adam konečně navazuje nové vztahy. Vztahy, které nečekal, že ještě někdy přijdou, že vůbec kdy přijdou, a které jeho dosavadní způsob žití převrátí naruby. Společenský román s prvky queer tematiky dává nahlédnout do duše trpícího člověka, který se ztrácí sám v sobě, ale díky nečekaným okolnostem znovu nachází pevnou půdu pod nohama. Štěstí někdy leží na dosah, stačí mu jen dát šanci.... celý text

KikinAD
včera ztráta času

Ještě teď se musím smát, když si vzpomenu na to, jak zoufalec Adam v baru balil holky. To je prostě tak nepovedený a trapný, až je to nechtěně vtipný :D Podobně se to má i se zbytkem "románu", autenticita 0, cringe lvl 1000. Reálně mi je stydno za autorku.

Rousal
16.11.2024 ztráta času

Nedá se to číst, všechny postavy jsou nesympatické a jednají nelogicky. Příběh je to největší sci-fi, plné hloupých náhod. Styl psaní se podobá studentce základní školy. To že si autorka musí knihu chválit sama, protože to nikdo jiný nedělá, mluví za vše.

ZdenekHam
15.11.2024 5 z 5

Knížka, kterou napsala žena, ale je z pohledu muže? Tu jsem si musel přečíst. A jedno se musí autorce nechat, napsaná je velice dobře. Těším se na její další tvorbu.

LaCucaracha
15.11.2024 ztráta času

(SPOILER) Na začátek stručně obsah tohoto „společenského“ románu, takže kdo chcete knížku číst, následující odstavec přeskočte. Ale protože někdo by to chtěl koupit třeba své babičce, tak by se mu mohl obsah hodit, anotace není dostatečně výstižná.
Adamovi zemřela žena a on chlastá, pláče a vzpomíná. Má malého syna, kterého má rád, ale trochu na něj kašle, protože teskní po ženě. (Vztah těch dvou byl dost divný, přestože si říkali, jak se mají rádi, působili chladně.) Má i sestru, ta taky chlastá, ale pak si přes seznamku najde pana Božského a najednou je krásná a nechlastá. Truchlení Adamovi nebrání v balení holek čistě na sex (poté je vyhodí z bytu), taky se nechá dobrovolně znásilnit dildem od kolegyně z práce. Tak se jednou seznámí s vysokoškolačkou Broňou, tu po sexu sice nevyhodí, ale ona je lesba, tak zůstanou kamarádi. Ona ho seznámí se svým spolubydlícím Mariánem, což je gay a Adam pak jezdí do Prahy pařit a po jedné pařbě skončí ožralý s Mariánem v posteli. Stane se z něj taky gay, i když je normálně macho hetero, protože Marián má stejně hezké oči jako jeho žena. (Zvláštní důvod pro změnu orientace.) Přestane chlastat a je šťastný, jenže zjistí, že Marián je vlastně bratr jeho ženy (!?!?!), což je morální problém. Ale nakonec vše dobře dopadne a kniha končí sluncem zalitou svatbou sestry, kde se na sebe všichni šťastně usmívají. Úplnou tečkou je pak srdceryvný dopis, který Adam své mrtvé ženě napíše, u kterého nezapláče snad jen cynik jako já.
Děj je přehnaný až neuvěřitelný, stejně tak postavy, ty jsou navíc skoro všechny nesympatické. Způsob psaní je neobratný, školácký, návaznost není plynulá, popisy a jazyk jsou ploché, bez nápadu, klišovité a opakující se, retrospektiva působí spíš rušivě a jak se Adam v sobě pořád lítostivě nimrá a chlastá a hulí, to pěkně leze na nervy. Závěr: knížka se bude líbit tomu, kdo rád čte slaboduché ženské romány s dobrým koncem a nevadí mu vulgarismy. Babičce bych to ale radši nedávala. :-)
Mimochodem 9 profilů (Merlyn, BabuSed, petra7354, Koněv1488, FilipŠula, ctenarJan5385, mikka7325, ales1114, AlenAlda) z těch, co dali plné hodnocení, bylo založeno během jednoho dne. Berte tedy prosím celkové hodnocení knihy s rezervou a čtěte spíš komentáře. Zájemci si mohou projít i zajímavou diskuzi k této knize.

Merlyn
15.11.2024 4 z 5

Tento žánr není můj šálek kávy, ale musím uznat, že to byla skvělá četba. Adam, ač jeho postavu ne každý musí, já s ním žádný problém neměl. Bavil mě .

Ellie01
14.11.2024 ztráta času

Knížka je bídná, stylisiticky podprůměrná, hloupá, dějově přehnaná, až směšná. Nu a její autorka dělá marketingovou manažerku v nakladatelství, které tohle "veledílo" vydalo, přičemž se knize dostává masivní marketingové podpory.

knizni_blizenec
10.11.2024 4 z 5

(SPOILER) Měla jsem možnost v rámci spolupráce, za což moc děkuju, si přečíst prvotinu autorky. Kniha mě dost překvapila, čím?

ADAM - Tak tahle postava byla pro mě nezvyklá. Do poslední věty jsem nevěděla, jestli ho mám ráda, nebo pouze respektuju. Bavil mě, hlavně jeho smysl pro humor, to, že byl zobrazený reálně, ne dokonale, ALE vadilo mi to jeho neustále sebemrskačství, litování, které bylo na mě až moc časté. Oceňuji ale jeho vývoj, který byl velmi markantní!

Jeho milostné peripetie byly něco! Nejen že je to proutník se zlomeným srdcem kvůli mrtvé ženě, ale celou dobu se snaží přesvědčit, že je jen na ženský. Tenhle aspekt v knize doteď nevím, jak moc mi tam seděl. Ale byly tam chvíle, které jsem nečekala. Hlavně tu BDSM scénu, z který jsem nevěděla, jestli se smát, nebo být v šoku (v dobrým, mělo to strašný grády!).

Autorka píše opravdu čtivě, nečekejte žádné příkrasy, tohle bude tak moc reálné, syrové a autentické! Opravdu jsem nečekala, že autorka zvládne takhle popsat do detailu mužskou postavu se vším všudy. Ohledně stylu psaní, humorných přestřelek a pasáží, nemám co vytknout. Jsou tu hezké citáty, tajemství, prozření, opravdový vývoj postav, které vám přirostou srdci. Tahle kniha má koule.

Postava Adiny, Broni a Kryštofa (syn Adama) byly za mě úplně top, tyhle tři jsem zbožňovala od začátku do konce. Neměly chybu a byly zase tak moc skutečné. Všechni tři popostrkovali Adama kupředu. Marián mi byl ze začátku sympatický, ale pak mi to moc mezi nimi nefungovalo.

Podtrženo sečteno - tohle bylo na prvotinu úžasně a originálně napsaná kniha. LGBT prvky, psychologický vývoj postav, humor, syrovost, reálnost... To bych vypíchla ve velkém a velmi oceňuji. Hodnocení jsem strhla jen za občasná hluchá místa, velké opakování (sebe)mrskačství Adama. Ale to nic nemění na tom, že knihu určitě doporučuju všem, kteří nepotřebují dokonale hrdiny, ale číst o tom, jak může být život na prd, když ztratíte spřízněnou duši a bojujete se světem, sebou samým, abyste nezůstali na dně.

mstychov
06.11.2024 5 z 5

(SPOILER) Musím na rovinu přiznat, že jsem vůbec nečekala, jak moc mi tato knížka sedne. Podle anotace mi bylo jasné, že se bude jednat o poutavé téma, ale až takto?

Příběh má kapitoly rozdělené podle měsíců. Jsou hodně dlouhé, ale tím, že jsou mezi nimi hvězdičky, to při čtení vůbec neruší.

Hlavni hrdina Adam je od začátku rebel. Stará se úplně sám o malého syna, jelikož mu umřela žena. V péči o něj dost plave. Často vyhledává pomoc své sestry Adiny, která se ráda napije. Ta na mě od začátku působila laxně. Ale bylo mi jasné, že to není jen tak.

Adam se snaží především přežít a zajistit důstojný život sobě i synovi. Zesnulá manželka Linda mu každý den chybí. Myslí na ni, obdivuje ji, má pocit, že to bez ní nemůže zvládnout. Změna nastane ve chvíli, kdy se seznámí se sympatickou volnomyšlenkářkou Broňou a jejími kamarády. Ti jsou o hodně mladší a žijí ze dne na den.

Adam se uvolní a začne si život i užívat, nejen přežívat. Díky nim nasbírá nové zážitky a začne se z něj stávat i lepší otec.

Vyrovná se nakonec Adam se smrtí své ženy? Najde potřebný smysl života?

Postavy z této knihy jsem si jednoznačně zamilovala. Adam byl pro mě neskutečný ,,pankáč. S ničím si moc nelámal hlavu a jeho oddanost zesnulé ženě byla dojemná. Jeho syn Kryštof působil rozkošně. Adamova sestra Adina působila na začátku trošku jako troska, ale měla v příběhu neskutečný vývoj, který mě moc bavil. A Broňa a její kamarádi byli naprosto bezprostřední a úžasní.

Chtěla bych vypíchnout cca 2/3 knihy, kdy mě autorka úplně dostala a kniha se začala vyvíjet úplně jiným směrem, než jsem čekala a na konci přišlo velké WOW.

Za mě naprosto skvělý a propracovaný příběh. Moc se povedl a já se těším na další skvělé knihy od autorky.

Za poskytnutí knížky k recenzi moc děkuji autorce.

Oblíbené věty z knihy:
Naháněla mu strach a okouzlovala ho zároveň.
Snažil se nekoukat jí do výstřihu, který byl dost hluboký na to, aby ukázal, co měl, ale zas ne tak moc, aby působil vulgárně.
Nežádoucí uši odešly.

sakyvanity
04.11.2024 4 z 5

(SPOILER) V první řadě ještě jednou děkuji autorce za poskytnutí výtisku na recenzi a za důvěru, moc si toho vážím. Kniha Adam mě zaujala již syrovou anotací slibující nepřikrášlený příběh ze života. Kniha předčila má očekávání, čtení jsem si užila.

Adam se potýká s nelehkou situací. Většina z nás se již setkala s nějakou formou ztráty, takže není tak obtížné se do hlavního protagonisty vcítit, nicméně jeho situace byla obtížnější kvůli výchově malého syna, který se se ztrátou vyrovnával též. Musím říci, že mě překvapilo, s jakou lehkostí a autentičností dokázala autorka psát z pohledu muže. Vystihnout všechny myšlenky, pocity, a to vážně povedeně. Velký obdiv.

Moc mě bavilo, jakým směrem se příběh ubíral. Rychle jsem si oblíbila vedlejší postavy, hlavně tedy Broňu, Adinu a Mariána. S Adamem jsem se zpočátku nemohla ztotožnit, jakožto chatakter mi nebyl úplně sympatický, nicméně s postupem času jsem jeho myšlenkové pochody a motivaci začala chápat a nakonec si ho i celkem oblíbila. O lgbt lince jsem věděla a sedla mi zde, za mě vítané zpestření. Líbilo se mi, že se jí autorka nesnažila do knihy napasovat násilím, naopak vyplynula celkem přirozeně a do knihy mi sedla.

Osobně oceňuji také popisy školského prostředí - jakožto učitelka jsem se s Adamem místy dost ztotožňovala - ať už vyloženě při pasážích ze třídy či při popisech kolektivu. I když já teda tak zajímavé kolegy nemám :-).

Vyzdvihla bych také osobní růst jednotlivých postav - někdo by mohl namítnout, že je příběh příliš pozitivní a sluníčkový, nicméně mně k němu právě příjemné plynutí sedlo. Nechybí zde situace ze života, prakticky vše je velmi autentické a reálné, což mě bavilo.

Jediné, co mi úplně nesedlo, je styl psaní jako takový, na nějž jsem si prvních sto stran zvykala. Čtení mě bavilo, avšak zpočátku se mi kniha četla dost těžkopádně. A za co ubírám půl hvězdy - čistě ze subjektivního hlediska - je zvrat na konci, který se mi úplně nelíbil a nepřišel mi moc pravděpodobný. Neříkám, že se něco takového stát nemůže, avšak mně to pro příběh nepřišlo nezbytné. Adam mohl být klidně ještě delší a věřím, že by mě bavil úplně stejně. Knihu moc doporučuji, těším se na autorčinu další tvorbu. 4,5/5*

Airelle
28.10.2024 5 z 5

(SPOILER) Tohle je každopádně velmi milé překvapení. Ukrývá se za ní hodně syrový a zároveň lidský příběh, ve kterém má hlavní postava charakterový vývoj.

Ač jsem se s Adamem ze začátku opravdu nedokázala ztotožnit, nakonec jsem si ho oblíbila a dokonce mu i začala fandit.

Adam přišel o manželku a musí se postarat o svého malého syna Kryštofa, jenže má blíž k láhvi vodky než k němu.

Jedinou záchranou Adama je jeho sestra Adina, která jeho i Kryštofa bezmezně miluje, i přestože má své vlastní démony. Na její popud přestane večery trávit osamoceně s vodkou a občas vyrazí do baru.

Z počátku to vypadá jako krok vedle, protože to Adam vezme za špatný konec a rozhodne si užívat až moc. Jenomže pak potká Broňu a vše včetně samotného příběhu najednou dostane úplně jiný impuls.

Přesně v tento moment mě totiž kniha začala abnormálně bavit. Adam mě přestal tzv. s*át a já mu začala fandit.

Autorka nám na cca 300 stránkách pořádně naložila. Stalo se tam toho tolik, že jen rychlé převyprávění by bylo na 100 stran!

Líbí se mi, jak si Adam opět dokázal najít cestu k synovi, jak se postavil svým démonům a jak zvládnul najít lásku, i když jí vůbec nehledal.

Sama jsem Adama ze začátku doslova nenáviděla za řeči ohledně Kryštofa, protože sama děti nemám a moc bych si je přála, a on o svém rodičovství pochybuje a nejradši by ani rodičem nebyl. Pak mi to ale došlo, každý se smutkem bojujeme jinak a on má nejen zlomené srdce, on je zlomený celý.

Zvratů bylo v knize tolik, že jsem nestačila zírat. Zakomponování LGBT mi tu naprosto sedělo a nemám co vytknout. Prolínání minulosti a přítomnosti skvěle vyplňovalo díry, jen bych minulost možná oddělila v textu aspoň kurzivou, přeci jen se člověk líp orientuje.

Kniha nemá kapitoly, je rozdělena do několika částí, což mi tady kupodivu nevadilo.

Jedna scéna v mé mysli už napořád zůstane, neskutečně jsem se u ní pobavila, smála jsem se tak, že jsem měla slzy v očích - erotická scéna s fyzikářkou.

TOP STROP přátelé!

Každý si v knize najde to své, pokud k ní přistoupí bez předsudků a s otevřenou myslí.

Moc Vám knihu doporučuji! Přála bych si více takových knih, které nejsou jen o lásce, kde všechno musí zákonitě dobře dopadnout, protože život nám každý den ukazuje něco jiného.

Klímuška
27.10.2024 4 z 5

(SPOILER) Adam se už půl roku snaží vypořádat
s tragickou smrtí manželky Lindy. Smutek utápí v chlastu a jediné co ho nutí vstát z postele je pětiletý synek Kryštof.
Na naléhání své sestry Adiny se vydá mezi lidi a seznámí se s energickou
o patnáct let mladší Broňou. Ta ho seznámí s přáteli, vrátí mu úsměv a Adam navazuje nové vztahy, které nečekal. A ty jeho svět úplně mění.

Ztráta blízkého člověka je vždy těžká
a každý se s ní vyrovnává jinak.
Adam popíjí, rozdává si to s mladýma holkama a vrací se do mladých let.
Broňa mu ukáže, že přátelství se v těžké chvíli může hodit.
Adina zase zafunguje jako rodinná podpora. Její postava, s postupným rozvojem, se mi hodně zamlouvala.
Adam mě sice chvílemi štval, ale někdy se jeho chování dalo pochopit.
Musím říct, že mě kniha i několikrát pobavila a setkání Adama s kolegyní fyzikářkou bylo skutečně překvapivé. Chápu jeho šok.
Prvky queer tématiky a LGBT knihu přirozeně ozvláštnilo.
Autorčin styl psaní mi skvěle sedl a její prvotinu jsem si přečetla s chutí. Neměla jsem ani problém s vulgarismy, které by mohli někomu vadit. K Adamovi patřily.
A jelikož jsem byla kdysi v Kutné Hoře, některá místa jsem si mohla vybavit.

cornetka
13.10.2024 4 z 5

“Nejsou někdy věci hezký proto, že jim nerozumíš? Připadaj ti záhadný a nesmyslný a v tom je to kouzlo.

“Někdy věci nedávají smysl a to je na nich to nejlepší.

Hlavní postavou je Adam, kterému zemřela manželka Linda. Vyrovnává se s tím po svém - začal celkem dost holdovat alkoholu. Nemá daleko k tomu, aby do toho vlítl naplno, ale naštěstí má pětiletého syna Kryštofa, který ho drží nad vodou a který je tím důvodem žít dál. A taky jednou potká Broňu, mladou studentku, bezprostřední, zábavnou, která mu pomůže vylézt ze své ulity.

Stylu Adamova života jsem moc nerozuměla, ale každý se s těžkými životními situacemi vyrovnává po svém. Na druhou stranu mi jeho povaha přišla dobře charakterizována - na veřejnosti to byl takový namachrovaný frajírek, ale uvnitř se utápěl v žalu a pořád velmi těžce nesl ztrátu své ženy. Na můj vkus se choval často nezodpovědně vzhledem k tomu, že měl Kryštofa, ale takový prostě byl. Jenže brzy se ukáže, že alkoholem se nesnaží zahnat jen tuto záležitost, ale i něco jiného.

Líbilo se mi, jaký měl Adam vztah se svou sestrou Adinou a jak k sobě dokázali být upřímní. Skvělý byl Kryštof - na svůj věk dost chytrý a vnímavý. Jen ho Adam tak nějak zanedbával v souvislosti s dalšími jeho aktivitami. A ocenila jsem, že Adam ke konci uznal, že je občas hajzl a snažil se chovat čestně.

V anotaci je uvedeno, že se v knize objevují prvky LGBT tematiky. I to se mi líbilo, jak je autorka do příběhu zapracovala.

Zkrátka kniha mě bavila - tématem i způsobem zpracování. Tohle se může stát každému, takový je prostě život.

nada3314
11.10.2024 4 z 5

Tuhle růžovočernou krasavici jsem dostala přímo od autorky a jsem za to nesmírně vděčná, že mě oslovila a nabídla mi své první „miminko“ k recenzi. Přiznám se, že bych se k ní asi sama nedostala.

Ale hned na začátek musím napsat, že to nebude čtení pro každého. Na tenhle příběh musí přijít ten správný čas. Jestli se teď necítíte dobře nebo nemáte v knihách rádi vulgárnější výrazy, raději knihu nechte na jindy.

Já sama za sebe musím říct, že mě kniha sedla. Je to tak něco jiného, moderního, současného, místy trochu překombinovaného, ale jako celek parádní zážitek. Myslím, že se to Mirce (autorce) hodně povedlo, přinesla do českého spisovatelského rybníčku něco jiného, něco svěžího.

Příběh se odehrává v česku, po většině času v Kutné hoře, kde hlavní postava Adam učí na střední škole. Po nešťastné tragédii se stal vdovcem a teď se snaží protloukat životem sám, jen se svým synem Kryštofem. Bez své velké lásky Lindy je pro něho život ztracený, nad vodou ho drží právě syn, ten je úžasný. Adam sám nechápe jak to, že právě on má takový dar a Kryštof je právě jeho. Oporu najde i ve své sestře a na to, že spolu moc nevycházeli, tak postupem času se z nich stane parádní sourozenecké duo.

Mě styl autorky sedl, neměla jsem problém se začíst a tím, že jsem si prožila něco podobného a ztráta blízkého člověka ve Vás vždy zanechá nějaké šrámy, tak jsem se do Adama dokázala vcítit. Neříkám, že vždy vše bylo košer, ale tak každý se smutkem vyrovnáváme jinak. Některé pasáže bych v knize mít nemusela, přišly mi takové výplňkové, ale za mě by to i bez nich krásně fungovalo.

Určitě můžu tuhle prvotinu autorky doporučit a jestli ještě někdy něco napíše moc ráda si knihu přečtu. Moc děkuji a přeji hodně inspirace do dalších knih.

Terkaodkafe
07.10.2024 4 z 5

Adam je skvěle sepsaný příběh plný postav, které vám k srdci rozhodně nepřirostou, ale zároveň nad nimi budete přemýšlet ještě dlouho po dočtení. Škoda jen toho konce, který mi přišel až příliš sluníčkový. Protože se obávám, že v životě ne vždy všechno nakonec dopadne u všech na jedničku s hvězdičkou.

Celé v recenzích.

eva3992
06.10.2024 3 z 5

Když Adam přijde tragickou nehodou o manželku, jeho nejlepší kamarád je alkohol. Naštěstí se musí starat o malého syna, který mu dává sílu dál fungovat. Netušil, že by mohl ještě žít život se vším všudy, ale naštěstí mu do života vstoupí Broňa.

Toto je vztahový román. Na každé stránce najdete určitý druh vztahu. Ať už láska partnerská, a to nejen mezi mužem a ženou, ale v kombinacích, které si možná ani nepřipustíte, vztahy mateřské a otcovské, sourozenecké, vztahy opětované i neopětované, vztahy naplněné, i ty, které jsou pryč dřív, než se nadějete.

Jak je v anotaci románu uvedeno, je to společenský román s prvky LGBT tematiky a autorka tak rozehrává příběhy mužů i žen. Rozličných postaviček, kdy každá má nějaké své tajemství i bolístku. Byl to příběh ze života, protože spoustu stejných věcí může někdy potkat i každého z nás. Byla jsem zvědavá, kam nás autorka nakonec dovede a místy měl příběh rozhodně zajímavý a nečekaný vývoj.

Musím se přiznat, že mi úplně nesedl styl, a hlavně mi nesedla postava Adama, jehož chování jsem nějak nemohla uvěřit. Hrozně mě štval. Na druhou stranu ve mně probudil emoce a ty já u čtení knih očekávám. Příběh mi však místy přišel až moc překombinovaný.

Myslím si, že si kniha rozhodně své čtenáře najde, určitě nemůžu říct, že by byla špatná, ale mně spíše nesedla.

Vosahlice
05.10.2024 5 z 5

Tahle kniha mě primárně zaujala proto, že se odehrává v Kutné Hoře, kde žiju. Je příjemné číst si o místech, která dobře znáte, kde se denně pohybujete. Ale plný počet hvězd nedávám jenom za Kutnou Horu. Příběh mě opravdu bavil.
A možná je to tím, že jsem už starší ročník, ale ani Adam mi tolik nevadil. Většina chlapů je tak nějak nedozrálých a potřebují pevnou ruku. Když ji ztratí, potácejí se od ničeho nikam a marně hledají kotvu. Už jsem to viděla a proto můžu říct, že portrét Adama je opravdu uvěřitelný. Ne každému po chuti, ale tak život se neskládá jen z toho pěkného.
I ostatní postavy mě bavily a nejvíc asi Adina a její hořce moudrý pohled na svět. Rozhodně si zasloužila konec, jaký v knize dostala.
Nejsem plačka, ale pár momentů mě dojalo. Pár myšlenek mě přimělo přemýšlet a pár scén se smát. Dostala jsem ode všeho něco a od knihy jsem odcházela s takovým zvláštně plným pocitem.
Kniha je svižná, odsýpá, pořád se tam něco děje. Přesto to hlavní neleží v ději, ale právě v už zmíněných myšlenkách, které předává a emocích, které vyvolává.
Bylo to hezké čtení o často nehezkých věcech, přesto s koncem, který dodává naději.
Samozřejmě kniha má pár much, možná by se sem tam nějaká scéna dala vypustit, ale mně to nijak zásadně nevadilo, rozhodně ne na to, abych nedala plný počet hvězd.

TerezaMondeková
05.10.2024 3 z 5

,,Někdy věci nedávaj smysl a to je na nich to nejlepší."

Jsem rozpolcená... tentokrát mi trvalo déle si uspořádat myšlenky a udělat si jasný názor. Já vyhledávám úplně jiný typ knih, takže tohle nebyl můj šálek kávy. Nemám moc ráda smutná témata. Ale anotace mě zaujala, tak jsem si řekla, že to zkusím.
Kniha pro mě nebyla tak čtivá, někdy se to docela táhlo. Co nemůžu upřít, že se řeší vztahy všeho druhu. Příběh, který vypráví o opravdovém životě, který je často smutný, krutý, nemilosrdný, nepředvídatelný a příšerně nefér. Život, který vás nechá padnout na kolena. Během toho všeho se řeší i rodina, láska, a jak najít své štěstí. Jaké by měly být vaše pravé hodnoty... Jak se zvednout ze dna. Musím se přiznat, že jsem několikrát během knihy slzy neudržela.
Autorka do knihy přidala téma LGBT... I v dnešní době mi přijde, že je to pro některé lidi tabu a vůbec nechápu proč. Proto jsem neskutečně ráda, že do toho autorka zabředla a to navíc tak srozumitelně, něžně a citlivě. Klobouk dolů!
Adam... k srdci mi nepřirostl. Ano, nečekaně přišel o manželku... to mi bylo líto. Cítil se ztracený a sám, na dně, a snažil se s tím vypořádat alkoholem... nemůžu říct, jestli to bylo dobře nebo špatně. Každý se s bolestí vypořádává jinak. Ale nesedl mi kvůli svému chování, osobnosti. Navíc tam byly chvíle, kdy jsem měla chuť mu dát pořádnou pěstí!
Broňa se mi líbila. Myslím, že je to přesně to, co Adamovi chybělo, aby zase začal žít. Taková duše, které se může se vším svěřit. I vedlejší postavy uměly překvapit a docela mi sedly. A Kryštof byl zlatíčko!
Kniha nebyla úplně můj styl, ale myslím, že se rozhodně najdou lidi, kteří ji budou milovat!

Morisa
04.10.2024 5 z 5

Kniha asi nebude pro každého, ale to je právě přesně to pro mě. Mám ráda věci, které vzbuzují rozporuplné emoce. A při čtení Adama jsem měla emocí mnoho. Adama jsem nesnášela, litovala, soucítila s ním, fandila mu. Život mu pěkně naložil, dávalo mu to ale právo chovat se k druhým tak, jak se choval? Rozhodně ne, přesto to není nepochopitelné. Bavil mě jeho vývoj, neskutečně jsem si užívala jeho myšlenkové pochody a emoce. Protože kniha nabízí mnoho zajímavých myšlenek a úvah, občas zabalených do příjemného poetična. Přestože se jedná o autorčinu prvotinu, příběh je hluboký a vyspělý, styl psaní čtivý a lehký. Témata nejsou jednoduchá, nejsou líbivá, ale o tom to právě je.

"Dospělejm se zdaj věci těžší než dětem. Jak jsou děti malinký, jsou všem těm věcem blíž. Někdy si stačí prostě přidřepnout a perspektiva se úplně změní."

stesti.s.knihou
04.10.2024 2 z 5

(SPOILER) Příběh pojednává o muži jménem Adam, který se potýká s nelehkým osudem. Zemřela mu dlouholetá partnerka a on zůstává sám, spolu s pětiletým synem. Snaží se najít důvod, proč v životě vůbec pokračovat, a skrze bujaré večírky ho nachází v někom, o kom by ho ani v těch nejdivočejších snech nenapadlo přemýšlet. Anotace skvělá, mám ráda tyhlety knižní “depky a postupnou cestu z nich ven. Ale tady se to nepovedlo.
V první řadě, jde velmi vidět, že se jedná o prvotinu - to je ale rozhodně něco, co se s dalšími knihami bude zlepšovat.
Vadila mi celková neuvěřitelnost příběhu, situace, které se tam děly, na sebe ledabyle navazovaly, těžké momenty měly až moc snadná a náhlá východiska a naopak ve věcech, co snad ani problematické nejsou, se hrdinové nimrali hrozně dlouho. Uvěřitelné nebylo ani chování postav, třeba vyzrálost pětiletého syna.
Postavy celkově byly hrozně plytké, největší hloubku jsem cítila z Adamovy sestry, tu jsem si oblíbila, zbytek byl prostě divný a neuchopený.
A v neposlední řadě, postavení žen. Adam s nimi jednal hrozně, chováním rádoby drsňák. Pokud v nás autorka chtěla vyvolat pocit znechucení, ok, překvapilo mě ale, že některé opravdu neuctivé pasáže napsala žena.
Dávám 2/5, za námět, který je podle mě moc fajn, a taky originalitu příběhu.

LoneWolf
02.10.2024 5 z 5

Začátkem se přiznám, že jsem lehce homofobní a tedy nejsem cílovka, přesto jsem knihu kupodivu přímo zhltnul. Autorka píše neskutečně čtivě a od knihy se mi odcházelo jen velmi, velmi těžko, takže jsem vynechal i svou odpolední kávu, což pro člověka s OCD není lehké)). Kniha nuti číst dál a dál i v momentech, kdy mi byl děj vlastně trochu proti srsti (myslím LGBT linku, ta ale zase není naštěstí nijak explicitní, takže jsem to kousnul). Byl jsem strašně zvědavý, jak to vlastně celé dopadne. Nechci se rouhat, ale takhle skvěle se mi četla snad jen kdysi Rowlingová. Perfektní je i skvěle propracovaná psychologie postav. Ty jsou realistické, uvěřitelné, žádní hrdinové, nebo zloduši, ale prostě jen lidé, z nichž každý má své bolístky, přesto se každý z nich snaží žít svůj život, jak umí.

Moooc se těším a doufám, že autorka vydá ještě nějakou další knihu bez lgbt. Potom by takové knize opravdu nebylo už co vytknout a šla by bezpochyby na čestné místo v mé knihovně.