Adam přehled
Mirka Rezlerová
Už půl roku se Adam marně vypořádává s tragickou ztrátou své milované manželky. Jediné, co ho každé ráno nutí vstát z postele a odklonit se od nastavené dráhy promiskuitního alkoholika, je jeho pětiletý syn Kryštof. Zvrat v jeho životě ale nastává, když se seznámí s energickou a o patnáct let mladší volnomyšlenkářkou Broňou. Ta jej zavede do svého světa, vrátí mu na tvář úsměv a Adam konečně navazuje nové vztahy. Vztahy, které nečekal, že ještě někdy přijdou, že vůbec kdy přijdou, a které jeho dosavadní způsob žití převrátí naruby. Společenský román s prvky queer tematiky dává nahlédnout do duše trpícího člověka, který se ztrácí sám v sobě, ale díky nečekaným okolnostem znovu nachází pevnou půdu pod nohama. Štěstí někdy leží na dosah, stačí mu jen dát šanci.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Adam. Přihlašte se a napište ho.
Ještě teď se musím smát, když si vzpomenu na to, jak zoufalec Adam v baru balil holky. To je prostě tak nepovedený a trapný, až je to nechtěně vtipný :D Podobně se to má i se zbytkem "románu", autenticita 0, cringe lvl 1000. Reálně mi je stydno za autorku.
Nedá se to číst, všechny postavy jsou nesympatické a jednají nelogicky. Příběh je to největší sci-fi, plné hloupých náhod. Styl psaní se podobá studentce základní školy. To že si autorka musí knihu chválit sama, protože to nikdo jiný nedělá, mluví za vše.
Třpytivá, Druhá strana řeky a další knižní novinky (40. týden)
29.09.2024
„"Prázdná krásná váza nebude nikdy tak působivá jako obyčejná zavařovačka plná čerstvě natrhaných květin." - Adam“
„"Někdy věci nedávaj smysl a to je na nich to nejlepší." - Adam“
„"Když šukám, všechno ve mě praská, bolí mě kosti, i to je láska!" - Marián“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Adam v seznamech
Hodnocení: 3,5/5
Tuhle knihu jsem získala přímo od autorky, která mi knihu nechala zaslat v rámci #spolupráce. Hned na začátku jsem se trochu bála toho prvku LGBT, ale byla jsem uklidněna, že to rozhodně není to hlavní téma a tak jsem šla do toho.
Kniha je totiž především o vyrovnání se se ztrátou velmi blízké osoby. A Adamovi to zrovna moc nejde. Umře mu totiž manželka a „na krku“ mu zbyde jejich společný syn o kterého se snaží starat jak jen může. Jen bohužel vyhrává utápění se v alkoholu a sebelítost.
Nejvíce sympatická je mi rozhodně postava Broňi a Adiny. Bez nich by Adam podle mě skočil někomu pod kola auta. A jsem ráda, že příběh končí vlastně v dobrém duchu.
Není to příběh zalitý sluncem a ani konec není až tolik pozitivní, ale o to realističtější. Jde o pomalé a bolestné zhojení hlubokých ran, které má Adam na duši.
Některé části knihy mě opravdu zasáhly a musela jsem nad tím vždy trochu popřemýšlet.
Na druhou stranu mi zase přišlo, že se v knize nic moc neděje. Něco tomu prostě chybělo, ale i tak mi čtení utíkalo rychle a děj plynul.
To, jak na Adama letí každá mladá (a nejen mladá) holka v okolí mi taky nepřišlo zrovna uvěřitelný a celkově i Adamovo dobrodružství mimo ženské sukně bylo zvláštní, ale zoufalé doby si žádají zoufalé činy a nakonec je přeci jen jasné, proč se to stalo, ale to už bych dávala spoiler.
Kniha se mi celkově líbila, četla se mi dobře a ráda si přečtu i budoucí knihy od autorky. Jen mi tahle tolik nehrála na aktuální notu a pro mě tam jsou nějaké nedokonalosti.