Advokáti
John Grisham
Advokáti Firma Finley a Figg, ktorú obidvaja partneri radi označujú za butikovú, je v skutočnosti bezvýznamná právnická firma v chudobnej štvrti Chicaga. Rieši bežné prípady rozvodov, úrazov, šoférovania pod vplyvom alkoholu a sotva zarobí dosť na to, aby prežila. Po dvadsiatich rokoch spolupráce sa Oscar Finley a Wally Figg hádajú ako starí manželia a rozhodcu im robí Rochelle Gibsonová, ich sekretárka a jediná zamestnankyňa. Jedného dňa sa do ich kancelárie doslova vtacká David Zinc, mladý právnik, ktorý ušiel z veľkej firmy v strede mesta, opil sa a nakoniec sa ocitol na prahu firmy Finley a Figg. Keď vytriezvie a uvedomí si, že je bez práce, rozhodne sa tam zamestnať. Firma s novým zamestnancom je pripravená pustiť sa do veľkého prípadu, ktorý by mohol znamenať rýchle zbohatnutie takmer bez práce. Advokátov čaká proces na federálnom súde, o akom sa im ani nesnívalo. Súboj Dávida s Goliáša s neistým koncom.... celý text
Literatura světová Thrillery
Vydáno: 2012 , Ikar (SK)Originální název:
The Litigators, 2011
Povedená sonda do amerického právnického prostředí. Autor sám vystudoval práva, takže moc dobře ví o čem píše. Malá právnická kancelář, ve které pracuje hlavní hrdina David, se pouští do velké právní bitvy. Grisham je výborný vyprávěč, jednotlivé postavy jsou výstižně charakterizovány, děj má spád a vtáhne čtenáře. Určitě doporučuji nejen pro právníky :-)
Stydím se! Do knihy jsem se ani po deseti stránkách nebyla schopna začíst. Odložila jsem ji. Nezaujalo.
Má jedna z nejoblíbenějších od Grishama. Více odlehčená, úsměvná a méně thrillerová. Příjemné zábavné čtení s dobrou pointou. Na vykreslenými charaktery postav a jejich jednáním se můžete bavit a nemusíte se šklebit odporem nebo kroutit hlavou, ani vám nehrozí nuda jako u novějších autorových děl.
Moje první kniha od autora a po přečtení jsem si ihned objednala z knihovny (lockdown) další kousek, tak doufám, že to bude stejně poutavě psáno. Zajímavé právnické prostředí mě bavilo.
Starý dobrý Grisham, tak jak ho mám rád. Kniha mě chytla hned od prvního odstavce, krásně napsáno, nenudí ani trochu což se o jeho některých současných knihách říct nedá. Dokáže perfektně vystihnout charaktery postav, k Davidovi jsem si hned získal vztah, u některých autorů i kdyby zápletka byla sebezajimavější a román napínavější tak k postavách nemám žádný vztah a je mě mnohdy ukradené, jak to s nimi dopadne. Zde bez akce, napětí a přesto dokáže hned od první stránky zaujmout. Také jsem se u knihy dost nasmál, tentokrát je to psáno humornou formou. Začátečník pokračoval....to mě dostalo:)
Jiné knihy od autora se mu líbily víc, i tak ale přečtení nelituji. Grisham umí vykreslit postavy a přiblížit je čtenáři, navíc v advokacii se vyzná víc než dobře. Ze začátku jsem trochu bojovala s nesympatičností postav, proto dávám 3 hvězdy.
Další velice povedený příběh z právnického prostředí v Americe. Úplně jsem měla před sebou tu situaci - malí právníčci, kteří dělají vše, možné i nemožné, aby se uživili, proti nim velké právnické korporace. Už od začátku bylo jasné, že David je něco jiného než Wally a Oscar, ale mile mě překvapil, že i když mohl včas "uprchnout" od svých partnerů, neudělal to, dokonce se k nim závěru zachoval více než dobře. A líbilo se mi jeho vysvětlení, kdyby je nepotkal, nestal by se z něj právník, který činil to, co činil a co se naučil odchodem z právnického kolosu. Dokonce má David konečně i svůj rodinný život, po jakém on i žena toužili.
Co říci na závěr - my obyčejní lidé se můžeme jen modlit, abychom vždy v případě nutnosti a nouze kápli na právníka typu Davida a ne Oscara a Wallyho.
Úsměvná kniha, inu autor má ty firmičky jako Finley & Figg odkoukané. Bavil jsem se, protože i já jsem kdysi s podobnými lidmi pracoval.
John Grisham umí (když chce a má dost času, netlačen vydavatelem) děj gradovat. Nejdříve se hlavní hrdina psychicky zhroutí (vyčerpán kvantem přesčasů u mamutí firmy). Udělá "dobře" , že z firmy dobrovolně vypadne a ihned zajde do hospody a namaže se. Moudrý majitel mu promluví do duše.
A pak úplně náhodou (při cestě taxíkem) uvidí štít právní firmy, který ho zaujme. Zaklepe na dveře "packalů" a už to frčí.
Je jasné, že brzy bude mezi nimi hvězda. No a autor si na závěr neodpustil onen čtenáři požadovaný happy end.
Kniha byla skvělá, musím říct, že jsem se při představě některých popisů ( milenka Wallyho, Davidův první výkon před porotou ) musela usmívat, bylo to poutavé.
Mám ráda knihy ze soudních síní a Grisham je v této oblasti pro mě jednička. Přečetla jsem většinu jeho knih, všechny mě bavily, ale kniha Amatéři mě navíc rozesmála. Lehký, ironický humor se táhne celým příběhem, ale nedělá z knihy humoresku, byť v jedné pasáži knihy jsem brečela smíchy. Ve chvíli, kdy svědek obžaloby, mluvící ruskou angličtinou, "odborník" na kardiochirurgii, je z křížového výslechu obhajoby tak hotový, že vytáhne z kapsy bílý kapesník a začne s ním mávat. Ta představa mě neskutečně dostala. Knihu doporučuji a panu Grishamovi děkuji :)
Lehké, zábavné počtení. Od Grishama moje třetí kniha a vždycky mě dostane, jak může být právnický román čtivý.
John Grisham je mým oblíbeným autorem , kniha Amatéři pobaví , líbí se mě ta lehkost s jakou se čte , zajímavý náhled do malé právnické firmy . Doporučuji .
Pohodová knížka, která neurazí, ale ani nenadchne. Slabší odvar jeho thrilleru. Četla se docela svižně, bez výrazných pauz. Zaujal svým tématem a také tím, jak to v právnických firmách chodí. Není divu že se člověk po určité době "sesype". Grisham jako právník dokáže "vykouzlit" příběh, který ve vás navozuje příjemný pocit z pohodového čtení.
Nechápu, že se autorovi pokaždé podaří vykouzlit, tak vynikající příběh.Člověk by si řekl, že už nemůže přijít s něčím novým.Když většinou píše příběhy z právnického prostředí.Ale mistrovi se to opět povedlo!!Geniální příběh!!A čtenáři nezbývá než hltat každou další stránku a nechat se unášet brilantní atmosférou, kterou nám autor naservíroval.Už se těším až vyjde další chod!!!
soudní procesy USA (Spojené státy americké) soudy právo advokacie právníci kriminální thrillery právnické prostředí obhajoba
2012 | Amatéři |
2000 | Firma |
1997 | Vyvolávač deště |
2018 | Obchodník |
1998 | Advokát chudých |
Mám rada Grishamove knihy, ale táto bola z tých slabších. Hlavne začiatok bol pre mňa dosť nudný a veľmi ťažko som sa začítavala.