Akira 4
Katsuhiro Otomo
Píše se rok 2020 a snaha o ovládnutí AKIRY a jeho tajemné síly nabírá v troskách velkoměsta na obrátkách.
OK, dobře, tomu říkám návrat v plné parádě. Více psychotický díl, lehce se zase něco víc dozvíme a já se bavil. Kresba je skvělá. Je z ní cítit její věk, ale v tom nejlepším možném smyslu. Jo a btw, to se Otomo naučil kreslit prsa, nebo co měly všechny ty scény znamenat?
Možná jsem nespravedlivě náročný, ale už mě to tolik nebaví. Přijde mi to už trochu natahovaný. Pořád to drží kresba, ale i ta už se opakuje. Přece jen se to odehrává na jednom místě. Drží to také charaktery postav. Např. taková tetička, tomu dodá pořádnou šťávu, co se týče akce. Tecuo se nám vyvíjí a ukazuje, že není úplný debil. Takže jako záporná postava se mi líbí. Ostatní věci jsou jako dokument, ukazující co se stany když.. a vyplňují okénka. A vlastně se mi líbil nakonec i víc, než předchozí a jsem zvědavý na konec. Takže sem s dalším dílem.
První díl stále nepřekonán a asi ani nebude. Celkově Akira je fajn, skvělá, detailní kresba, ale furt to tam u mě není na 5/5, snad to v posledních dvou dílech přijde!
S každou další knihou se příběh Akiry mění. V podstatě už první kniha byla “postapo, ale tak nějak už přeléčené. Po konci třetí knihy tady ale máme “postapo se vším, co k tomu patří. Kulty, sekty a anarchie. Pár přeživších hrdinů se snaží dostat z místa A do místa B, zatímco jiní zneužívají nově nabytou moc. Příběh se zde příliš neposunuje. Spíše se nastavují nová pravidla v nové realitě a vyvíjí se hlavně Tecua a jeho schopnosti. Není to špatný díl, ale připadá mi méně zajímavý než ty předchozí.
Tohle bylo kolosální. Pro mě zatím nejlepší část, která je plná akce a detailní kresby zničeného Neo-Tokia. Spoustě postav se změnila životní situace a snaží se s tím vypořádat, do toho je tu velká tlupa tupých násilníků a celé vyznění tohoto dílu je opravdu neveselé a temné. Přesto jsou tu malé záchvěvy jemného humoru, které nejsou tlačeny na sílu a příjemně překvapí. Musím říct, že jsem se do příběhů pořádně ponořil (a opět oceňuji, že je hned na začátku publikace shrnutí dosavadního příběhu) a poprvé mě doopravdy zasáhlo kouzlo fenoménu Akira. K tomu má navíc komiks o sto stran víc než díl předchozí, ale žádná hluchá místa nehrozí. Rozhodně doporučuji a těším se na zakončení.
Za mě jeden z nejlepších dílů. Děj tentokrát není tak zběsilý a akční jako třeba předchozí, ale nabízí i rozpracování světa po příchodu Akiry. Akira se stává osvícenou modlou a Tecuo jeho prorokem. Zničené Neo-Tokyo je řádně postapokalypticky nebezpečné a plné najezdníků a všelijakých tlup nadržených chlapů. Na akci ale také dojde, a to když se jedná sekta utká s jinou. Tecuo ale sílí, kam to povede, se ale dozvíme asi až příště. Už se těším!
Čtvrtý díl Akiry se už odehrává po událostech filmu a je to hned poznat, Neo-Tokio je zničeno, Kaneda zmizel, Akira s Tecuem "společně" vládnou těmto troskám a nechají se svými fanatickými následovníky vzývat jako bozi
Děj byl tentokrát pomalejší a ucelenější, takže za mě + oproti neuvěřitelně rychlým předchozím dílům, zbývají poslední dva kousky, myslím, že nejsem jediný kdo je zvědav jak to celé dopadne:)
Už tiká odpočet.
Čtyřka je na tahu.
Kresba dynamická.
Postavy se prolínají.Ten stím.Ty proti.Ten mizí a jiný se objevuje.
Nikdo netuší co se stane a jak se ten který zachová.
Neočekávané se zjeví a řádně se prolne do vyprávění.
Záhy přichází božský vánek ...
Je to fičák.Hezky se nám to zamotává.
Akce neustává.Frakce v bortícím městě si neberou servítky.
A jeho veličenstvo AKIRA si hraje s kamínky.
Čtenářstvo s napětím a očekáváním vyhlíží příliv 5tkové pokračování.
Stále ma udivuje, že aká je táto manga séria prepracovaná po všetkých stránkach. Prvotriedna kresba, ktorá vôbec nezostarla a aj príbeh, ktorý je aktuálny ešte aj dnes. Úplne chápem, že je to pre Japoncov národný poklad a že to ovplyvnilo stovky tvorcov na celom svete. Štvrtý diel sa odohráva po obrovskom výbuchu, ktorý zničil celé Neo-Tokio a celý diel je výrazne postapokalyptický. Aj tempo je tentokrát oproti predošlým dynamickým akčným dielom výrazne pomalšie a povedal by som, že je aj značne nevyrovnané. Zatiaľ síce najslabší diel, no aj napriek tomu skvelé čítanie.
(SPOILER) Epické pokračování šestidílné ságy se tentokrát halí do krutě postapokalyptického hávu. A to již v jakési paralelní realitě postnukleárního Tokia byly předchozí díly. Tentokrát je ale vše ještě špinavější, zoufalejší, brutálnější. Vše se spojuje ve finále, které letí neúprosným tempem a není jiná možnost, než hned zamířit k pátému dílu.