Ako si postaviť auto
Martin Sodomka
Dvaja kamaráti, potkan Arny a vrabčiak Zíla, sa rozhodnú, že si postavia auto. Získajú dôležitého spojenca, žabiaka Kristiána, ktorý má možnosť zaobstarať všetko potrebné, a práca sa môže veselo začať. Naši hrdinovia nie sú žiadni svätúšikovia a nepatria ani medzi hviezdy zvieracej ríše. Bývajú na okraji mesta medzi starými ohradami, autodielňou a veľkou skládkou. V tomto svete im bystrá hlava a ostrý jazyk rozhodne nie sú na škodu. Počas príbehu, keď Arny s kamarátmi musia pri stavbe auta prekonávať tisíce nečakaných prekážok, sa čitateľ dozvie, ako je zostrojený a ako funguje automobil. Z knihy je možné pochopiť princíp motora, spojky, bŕzd, rozdeľovača a mnoho ďalších vecí.... celý text
Kniha pro děti, které chtějí porozumět "vnitřku" auta za pomoci příběhu. Hlavním tahákem této knihy a celé série jsou opravdu vynikající ilustrace se spoustou přehledných popisků, Dítě zjistí, kde je řemenice i silentbloky. Tak jako další komentující, i já musím uznat, že příběh za kvalitou obrázků pokulhává. Prostředí gangů prostě synovi (10 let) nebylo nijak blízké a spoustu narážek a rozhovorů vlastně moc nechápal, byly prostě dospělé a určené pro dospělé. Při čtení mu to nevadilo, knihu má rád, jen já vnímám, že ten potenciál knihy nebyl plně využitý a přizpůsobený pro děti. Příběh jsme mu četli už v 6 letech (kniha je pro děti od 7 let) a přišlo nám, že je to brzo. Obrázky se mu tehdy líbily, ale příběh nedokázal plně docenit. V deseti letech už to bylo lepší.
Bohužel byla pro mě kniha trochu zklamáním. Dobře propracované popisy různých částí auta, včetně podrobných obrázků, jsou zasazené do poměrně slabého příběhu. Textu je v knize docela málo a spousta technických popisů rozmělňuje děj natolik, že pointa se mi ke konci docela ztratila. Taky mi v knize pro děti trochu vadil výraz lempl. Poslední výtku mám k přímé řeči, hodně často není poznat, kdo vlastně větu říká. Občas to čtenář pozná až někde v půlce dialogu.
Kniha mi zkrátka připadá jako ne úplně povedené spojení pohádky a naučné literatury. Seznámení s fungováním auta je zvládnuté skvěle, ale vyprávění příběhů se tady autorovi moc nepovedlo.
Pěkné ilustrace, ale hodně slabý text a dost zvláštní styl, který působí ne sice přímo vulgárně, ale dost často nějak zbytečně hrubě a úsečně. Chybí tomu humor a pohoda. A nemyslím, že by se ideálně povedlo přiblížit a vysvětlit použité technické výrazy dětem.
"Jestliže četba nemá vliv na náš život, činy a myšlení, pak je škoda číst." Anton Pavlovič Čechov.
A tato kniha za čtení stojí. Jedna z mála dětských knížek, která je o něčem. Z které si děti odnesou více než jen "žil byl... a žili šťastně až do smrti." Překrásné inlustrace - názorné, srozumitelné a umělecky hodnoté. Napínavý příběh z myšího podsvětí s sebou nese hned několik poselství: nevnucuj se někam, kde o tebe nestojí - každý dokáže dělat velké věci (třeba i kulhavý myšák) - problémy je třeba řešit a ne to hned vzdát. Dle mého názoru jde o špičkovou knížku.
Dcerku (4,5 roků) nejprv kniha vůbec nezaujala - žádné princezny a auto. Jednou do toho však z dlouhé chvíle nakoukla a celé odpoledne jsme řešili, co která pružinka tahá, kterou trubkou jde benzín a kterou kouř,...
Náš prcek, t.č. 2,5 roku, ji úplně miluje. Příběh vtipný, ilustrace boží, obal super. Máme všechny "Jak si postavit". Doporučuji!
Krásné ilustrace, krásný nápad. Trochu slabší příběh, který by mohl být jednodušeji napsaný. Pro pětiletého to ještě není. Pro starší určitě doporučuji!
Jestli mě něco opravdu nezajímalo, tak to byla auta. Náhodou jsem se nachomýtla k téhle krásné knížce a vtipná zvířátka a moc pěkné ilustrace mě nadchly. Trvalo mi měsíc, než jsem strávila existenci vačkové hřídele, šneka a kardanu, ale nakonec jsem se s tím vyrovnala a auta jsem vzala tak trochu na milost.
Kdo hledá literární veledílo, tak není na správné adrese. Pro něj tato kniha není. Kdo, ale hledá inspirativní knihu pro mladé konstruktéry, tak je na správném místě. Podle mě první a nejlepší knížka série technických pohádek. Je vidět, že zde je autor nejvíce doma. Pěkné obrázky, popis základní konstrukce auta, i techické frky jsou pěkně propojeny do sice triviálního, ale přesto zábavného příběhu. I když o příběh v tomto případě úplně nejde, je přesto třešničkou na dortu na této povedené knížce určené pro mladé techniky.
Napsat i krátkou knížku pro děti není jen tak a autorovi se to moc nepovedlo. Rozumím, že šlo hlavně o prostou rámcovou zápletku kolem sestavování auta, ale i tak jsou příběh a hlavně dialogy zvířátek dost nepovedené. Ale za názorný popis sestavování a fungování automobilu s krásnými ilustracemi palec nahoru. Až díky této knížce jsem pochopil, jak pracuje motor, bubnová brzda nebo k čemu je ten zatracený karburátor.
Krásné ilustrace, velice povedená kniha jak pro děti, tak pro jejich tatínky (i maminky:). Těším se na další příběh od tohoto autora.
Krásně ilustrovaná kniha! Obrázky názorně popisují základní konstrukci a fungování automobilu - činnost motoru, řízení, brzd... vlastně všeho mimo převodovky. Příběh je trochu slabší a v textu jsou, myslím, že zbytečně, použity nespisovné výrazy.
pro děti auta, automobily automobiloví konstruktéři
2012 | Jak si postavit auto |
2015 | Jak si postavit dům |
2019 | Mimoprostor a základy moderní fyziky |
2014 | Jak si postavit motorku |
2013 | Jak si postavit letadlo |
Super ilustrace, ale ten text? Jako vážně... syna zajímalo, jak se staví auto a ne kecy ohledně Dlouhýho Jacka. Nebylo by lepší dětem lépe vysvětlit, jak se staví auto a na jakém principu funguje? Než si tam vymyslet přihlouplý příběh, který nemá co dočinění s tím, jak se staví auto. Za mě obří zklamání.