Alchymista
Paulo Coelho
Symbolické putovanie andalúzskeho pastiera Santiaga za pokladom do Egypta. Prostredníctvom symbolického jazyka alchýmie sa Paulo Coelho snaží sprostredkovať poznanie, v čom spočíva podstata šťastia i to, že poslaním každého človeka je ísť po stopách znamení za svojím Osobným príbehom.
Literatura světová Romány Duchovní literatura
Vydáno: 2000 , SofaOriginální název:
O Alchymista, 1988
Myslím, že bez debat jde o filozofickou knihu, která by nás měla dovést k zamyšlení se nad vlastním životem. Pro toho, kdo v knize hledá poutavý příběh nebo vytříbený a originální jazykový styl, se může kniha zdát málo zajímavá. Ten, kdo rád čte knihy k zamyšlení, bude nadšen. Nelze se ubránit přirovnání k Malému princi. Ovšem Alchymistu jistě nikdo nebude označovat za pohádku. Taky mě překvapilo, že originál je již z roku 1988, ovšem boom u nás nastal až v posledních letech.
"když něco chceš, celý vesmír se spojí, abys své přání uskutečnil"... jo, kdyby to tak bylo. Doporučuji jako audioknihu.
Knížka se mi velice líbila. Chybělo mi v ní nějaké větší drama a napětí, ale myslím si, že jsem z ní plně pochopila to, že si každý má jít za svým snem, ať to stojí cokoliv. Musím se přidat k ostatním již od začátku mi to připomínala Malého prince.
Alchymista je kniha fantastická a opravdu inspirující a dobrá k zamyšlení. Připomíná vskutku !Malého Prince Další knihy / Valkýry, Seděla ..., a další / od autora mne nijak zvlášt nezaujaly. Je to souhrn myšlenek vymykajících se mému zájmu. Jsou myšlenkově obdobné a plné mystična. Přestože jsou čteny po celém světě tak mne / i když mně abstrakce nejsou cizí / neuspokojily. K pochopení autora je dobré přečíst obsáhlý životopis " Mág". Autor F.Morrais.
Alchymista je filosofická kniha - k zamyšlení nad smyslem lidského života. Se zájmem jsem si pččetla i další díla spisovatele Paola. Coelha.
něco jako Carlos Castaneda - Učení Dona Juana...promění se v Havrana, nebo vítr a pak jde hledat svůj Osobní příběh na LSD - díky neni to můj šálek čaje. Čekal jsem mnohem víc!
Skoro všichni tuhle knihu chválíte. Nezlobte se na mě, ale já nevím proč. Příběh mi přišel nudný a nezajímavý.
Putování za pravdami života. První dílo od Coeliho, co jsem četl a velmi mě překvapilo a naladilo. Skutečně inspirující čtení.
Krasny pribeh,ktery me oslovil a s chuti jsem hltal obsah po velkych douskach a cekal jak vse dopadne,Musim priznat ze tento pribeh nuti k zamysleni a pozastaveni nad zivotem a sny,ktere jsou v kazdem znas at nikdy neuskutecnene ci naopak.
Na první pohled docela hluboké čtení, které mě na konci trochu zklamalo. Čekal jsem větší a zajímavější pointu. Jinak ale po celou dobu zábavné a přitom velmi vážné čtení. Několik pohledů na svět a život stojí za to si vzít i na tu svoji cestu...
mně se kniha moc líbila :-) když něco chceš, celý vesmír se spojí, abys své přání uskutečnil...
Husí kůže a mráz po zádech, který přejel po dočtení strany 186 se nedá zapomenout. Neuvěřitelný zážitek. Díky
Pohádkově kouzelná kniha o tom, že každý z nás má možnost žít tak, jak si přeje. Myšlenky se v ní sice opakují, tím ke mně ale pronikaly hloub. Opakování působilo na můj klid duše trochu jako modlitba.
V něčem trochu podobná Malému princi.
'A v čem se zmýlili jiní alchymisté, ktěří hledali zlato a neuspěli?'
'Pořád hledali jenom zlato,' odpověděl jeho společník. 'Hledali poklad svého Osobního příběhu a nepřáli si ten Příběh prožít.'
Přijde mi, že hodně čtenářů Alchymistu nechápe. Spousta z vás bude hledět na literární kvality a příběh, a přitom o to v knížce vůbec nejde! Jde hlavně o myšlenku, že každý má osud ve svých rukou a je středobodem svého vlastního Vesmíru. Zkuste se do té myšlenky pohroužit a vstřebat jí. Pak se vám Alchymista začne líbit.
Kniha do života. Když je vám úzko, stačí si přečíst pár stránek. Jedna z mých oblíbených, čtená mnohokrát. Skvělý příběh o hledání pokladu...
Nádherný, dobře čtivý příběh. Nezklamal. Jde o kouzelnou cestu po které putujeme životem i my. V této malé knížce naleznete spousty nádherných myšlenek, které Vás probudí do života. Paolo Coelho je mistr slova. Do zdánlivě jedoduchého pohádkově laděného příběhu vložil spousty nádherných životních pravd.
tajemno brazilská literatura tajemství vesmírná energie touha
2005 | Alchymista |
2009 | Jedenáct minut |
2000 | Veronika se rozhodla zemřít |
2014 | Nevěra |
2002 | Poutník – Mágův deník |
Příjemná kniha, možná se k ní ještě někdy vrátím.