Alchymista
Paulo Coelho
Symbolické putovanie andalúzskeho pastiera Santiaga za pokladom do Egypta. Prostredníctvom symbolického jazyka alchýmie sa Paulo Coelho snaží sprostredkovať poznanie, v čom spočíva podstata šťastia i to, že poslaním každého človeka je ísť po stopách znamení za svojím Osobným príbehom.
Literatura světová Romány Duchovní literatura
Vydáno: 2000 , SofaOriginální název:
O Alchymista, 1988
Když se mi tato kniha dostala do ruky tak jsem si pomyslel že za necelé tři a půl hodiny budu zde psát svůj názor. ovšem od doby co jsem knihu začal číst uplynulo několik dnů. I když knížka vypadá na venek malá má v sobě velký příběh který musíte pochopit postupně.
Alychimista nám totiž nevypráví osobní příběh protože to chce. Vypráví ho protože ví že ho chceme slyšet MY.
Ne a ne. Kniha se mi nelibila a trvalo mi strasne dlouho, nez jsem se dobrala konce. Ale i presto se mi libilo par myslenek, kvuli kterym jsem se donutila precist knihu do konce a za ktere davam dve hvezdicky.
Zopar peknych myslienok. Aj ked sa kniha snazi tvarit "spravne" nieco na sposob maleho princa, nechyta sa nanho ani zdaleka. Ale neurazi.
Moje hodnotenie: 65%
Knihu určitě doporučuji. Moc jsem od ní neočekávala a vážně mě překvapila. U čtení téhle knihy budete přemýšlet o svém životě jako nikdy předtím. Budete přemýšlet o svém Osobním příběhu a já jsem začala o svém životě přemýšlet v úplně jiném světle než doposud.
Trochu moc snové, náboženské a filozofické, ale stejně o několik řádu lepší, než kniha, kterou jsem od Coelha četla před lety. Ale já osobně na vesmír spoléhat nebudu...
Príjemné prekvapenie, najprv som sa bál, že kniha bude moc nábožensky založená, alebo že to bude písané tak, aby každy pochopil poslanie knihy inak. Ale je to kniha sa číta veľmi jednoducho, nemusí človek pri nej veľmi premýšlať, autor zvláda podávať ústrednú myšlienku veľmi príjemne a nenútene.
Nádherná kniha! Než jsem se dala do jejího čtení, pročetla jsem si komentáře a trochu jsem se bála, že se mi kniha nebude líbit. Ale strach byl zbytečný. Příběh mě chytl hned od začátku. Líbilo se mi, že je kniha trochu složitější a musím u ní přemýšlet. Vím, že se k ní budu často vracet, protože myšlenky v ní jsou čisté pravdy. Akorát teď přemýšlím, po jaké knize od tohoto autora mám nyní sáhnout?
Moc pěkná knížka. Knihu jsem si posléze přečetl i v angličtině, vhodné pro middle intermediate čtenáře.
Úžasná kniha, pohádkový příběh, neobyčejný autor a mnoho podnětů k zamyšlení. Samotný příběh je takovou pohádkou, ze které však vyplývá důležitá poučka, že nic není zadarmo, a že za vše se musí platit. Taky že to nejcennější máme častokrát přímo pod nosem, tam, kde to nehledáme. Jedná se rozhodně o příběh, který lze číst opakovaně a objevovat v něm stále něco nového. 5*
Moje první kniha od tohoto autora, krásně popsaný lidský příběh (život), ne vždy je vše jednoduché je třeba si projít zkouškami, když člověk něco chce, nic nepřijde samo, přečtěte si, duše člověka je tady, aby se něco naučila.
Nebojme se jít za svým snem, sledovat svůj osobní příběh, hledat znamení, která nám jsou posílána, žít podle toho, jak to cítíme, nezavírat oči před šancemi, které se nám nabízí. Život máme ve svých rukou a je jen na nás, jak s ním naložíme.
Takhle nějak je možné shrnout poselství této pohádkově krásné knihy, co ve vás zanechá, záleží jen na vás:
"Život je zajímavý právě pro tu možnost uskutečnit nějaký sen."
Dílo mi přijde krásné a připomíná mi jinou legendární knihu - Malého prince. Netřeba více říci - doporučuji tento strohý, ale silný příběh každému.
Jediná kniha, která mě od P. Coelha oslovila. Psaná jednoduše, ale má přesah. Určitě stojí za to.
Skvělá kniha, ty co ji nenávidí a schazují, tak asi nemají dostatečného ducha :) Příběh je plný krásných myšlenek a kniha se nečte, ta se vstřebává.
Možná proto, že jsem knihy s podobnou tématikou četla ještě před sametovou revolucí, kdy jich bylo pomálu a hodně jen v opisech, mne myšlenky zde obsažené zase tak neuchvátily - prostě poselství zde obsažené pro mne nebyl žádný velký objev. Četla jsem pro mne osobnější poselství... Ale věřím, že pro mnoho lidí, kteří se s podobnou duchovní tématikou setkávají poprvé, to může být osobní bomba...
tajemno brazilská literatura tajemství vesmírná energie touha
2005 | Alchymista |
2009 | Jedenáct minut |
2000 | Veronika se rozhodla zemřít |
2014 | Nevěra |
2002 | Poutník – Mágův deník |
Byl jsem ohromen..Coelho je vždy skvělý..