Devátý spolek
Leigh Bardugo
Alex Stern / Galaxy Sternová série
1. díl >
Alex Sternová není zrovna typickou adeptkou pro studium na Yale. Právě naopak – bezcílně se potácí světem drog, ubíjejících zaměstnání a špatných rozhodnutí. Přesto dostane druhou šanci: stipendium na této prestižní univerzitě. V čem je háček? Během studia musí monitorovat podivnou činnost yaleovských tajných spolků, z nichž vzešli nejvlivnější lidé světa. Jenže brzy se ukáže, že jejich okultní aktivity jsou trochu silná káva i pro ty nejotrlejší…... celý text
Literatura světová Thrillery Fantasy
Vydáno: 2020 , Fragment (ČR)Originální název:
Ninth House, 2019
Tak tohle bylo temnější než Temnyj.
Bardugová je skvělá hlavně pro její čtivost a nápady ale tentokrát si vybrala velice aktuální a těžká témata (násilí, drogy, zavislosti, týrání) vše v jednom a mnohem víc.
Alex jako postava mi sedla skvěle vykreslovala celkové prostředí. Co mi nasedlo tak děj. Táhnul se a nějak extra mě nebavil ale možná to bylo tím pomalým posunem a autorka nám timhle jen pootevrela okno do dalších dílů. Přesto musím říct že mě předešlé knihy zaujaly víc zkrátka to bylo víc podle mého gusta.
Tohle nedoporučuji jako dětskou literaturu ale spíš pro starší čtenáře není to žádné kouzelné čtení což neubralo na čtivém stylu autorky, která umí velice věrohodně popisovat.
3,5*/5*
Od prosince čtu samé fantasy, takže mysteriózní detektivní román (i když duchařina) byl příjemnou změnou. Od Leigh Bardugo jsem před dvěma lety četla duologii Šest vran a byla jsem z ní unešená. S Devátým spolkem jsem nešlápla vedle.
Ale lituji, že jsem pár let nepočkala. Kdybychom ho četla v 18, 20 letech, líbil by se mi asi více. Spadám do kategorie young adult, takže nejsem cílovka, zjevně byla kniha zamýšlena pro starší čtenáře.
Postavy:
S Galaxy "Alex" jsem se moc nesžila, přeci jen je o pár let starší než já a ještě k tomu feťačka. Oproti tomu jsem si oblíbila detektiva Abela Turnera a z minulosti i Darlingtona.
Styl psaní:
Kniha se mi nečetla zrovna lehce, styl je popisný, květnatý. Zbytečně dlouhé kapitoly.
Svět a prostředí:
Yale a její kampus byly zajímavé, míchání vysokoškolských profesorů a duchů všemu dodávalo správný šmrnc.
Příběh:
Bylo to drsné, hodně krve, rituálů, zvratků a všemožných hnusáren. Nechyběla sprostá slova. Hodně moc mě bavilo objevování spolků a jejich fungování. Konec je absolutně geniální, všechny detaily, kterých jsem si sotva všimla během příběhu, byly zapracovány do rozuzlení. Kromě osudu Darlingtona jsem neodhadla vůbec nic a prostě... aaa, Leigh Bardugo je génius!
Abychom to shrnula:
Nečtěte to moc brzo, tak v 17 nejdřív. Ale jak se prokoušete první polovinou, bude ta námaha stát za to. Příběh de rozjede a pak najednou zjistíte, že už jste to dočetli. Doporučuji milovníkům fantasy a detektivek.
(SPOILER)
Je to dobré. Líbilo se mi prolínání aristokratického Yale, plného nabubřelých rozmazlených blbečků a temnějšího světa narkomanů, prostitutek a drog. K tomu všemu se mezi nimi jako had svíjela magie, neutrální k oboum stranám, jen čekající, kdo jí jak využije.
Alex, Galaxy - best hooker name ever, se mi zamlouvala. Možná bych ocenila, kdyby byla více dravou šelmou, ale autorka ji jasně viděla jako chřestýše. Ostatní postavy byly taky příjemné, některé více, jiné méně, ale vyloženě mi nikdo nevadil. Akorát vzájemná dynamika mezi postavami mi přišla nešťastně rozdělena, protože Alex s Darlingtonem mi moc neseděli, přesto dostali nejvíce prostoru. Mnohem zajímavější mi přišli AlexxPammie, AlexxNorth, Alex a kdokoliv jiný. :D
Příběhová linka se rozvíjela docela pomalu, zvláště kvůli prolínání časových os. A od cca poloviny je hlavní záporák celkem zjevný. I když drobné detaily překvapí.
Začátek knihy je trochu o čtenářově výdrži, protože je zde mnoho rádoby intelektuálních poznámek a citátů, nad kterými jsem občas skřípala zuby. Jakmile se však dostaneme přes tyto nesmysly (a později se objevují už jen sporadicky, vhodně k daným situacím), kniha chytí lepší tempo, Darlington zmizí (což mi vlastně vůbec nevadilo) :D , a Alex přinese čistý, realistický vzduch do přeslazeného Yale, kde peníze vládnou.
Úplný konec (nájezd na pokračování) mě příliš nenadchl, spíš se obávám směru jakým chce autorka sérii vést, neboť z magické atmosféry univerzitních spolků se vydáváme (ne tak-) úplně jinam a kniha kvůli tomu může hodně ztratit...
Nevím asi jsem ji četla ve špatný čas, ale byla na mne moc drsná. Zápletka hodně dobrá. No co prostě Bardugo. Konec byl za mne nejlepší.
Dost těžko se mi knížka hodnotí. Těšila jsem se na ní, svojí anotací mě hodně zaujala, ale bavilo mě tak posledních sto stran. Všechno před tím mi přišlo jako strašná nuda. Dvě časové linie pohoda, ale do nich zasazeny ještě i události z dalších časových úseků způsobily celkem chaos. Alex mi byla šíleně nesympatická a žádnou jinou postavu jsem si taky neoblíbila, snad jen Northa. Konec mě navnadil na pokračování, ale jinak mi příběh přišel překombinovaný. A hlavně nechápu, proč je tohle vedeno jako literatura pro děti a mládež.
Na knihu jsem se těšila, protože mám autorku ráda, ale trochu mě zklamala. Na můj vkus tam měla příliš mnoho hluchých míst a kdyby se zkrátila o takových sto stran bylo by to lepší.
Velký problém jsem měla také s hlavní hrdinkou, se kterou jsem se nemohla sžít. Nemám moc ráda tenhle typ postav.
Jinak kniha měla pár překvapivých zvratů, které jsem vůbec nečekala.
Celkově knihu hodnotím jako slabší průměr.
Na tuhle knihu jsem byla natěšená, protože jak už je známo, tak Leigh Bardugo patří mezi mé oblíbené autory a na tuto novinku jsem byla zvědavá, protože nový svět mimo Grishaversi a nové postavy.
Ze začátku může být čtenář značně zmaten. Jsme totiž vhozeni do rozjetého příběhu, ve kterém se neustále mění časová linka. Takže to trochu působí chaoticky. Ale potom se to nějak ustálí a vy jako čtenář začínáte příběhu rozumět a víc vás vtahuje do sebe. Zjišťujeme, co znamená studovat na yaleské univerzitě, jaká je zdejší magie, jak fungují jednotlivé spolky, historii Léthé a seznamujeme se s postavami.
Já jsem si tuhle temnou atmosféru s detektivní zápletkou užívala. A nestačila jsem se divit, čemu všemu autorka vystavuje naši hlavní hrdinku Alex. Bylo to neuvěřitelné a já jen nedočkavě vyhlížím další díl. A doufám, že v něm bude více Darlingtona.
*** Zároveň bych chtěla dodat, že knihu bych nedoporučovala mladším čtenářům, protože v knize najdete násilí, krvavé scény, smrt, mrtvoly, duchy, drogy a drogovou závislost, vydírání, sexuální napadení pod vlivem či znásilnění.
Ojojoj. Netušila jsem, že mě to chytne tak, jak mě to chytlo a opravdu to doporučuji.Takže jestli váháte, myslím, že byste tomu měli dát určitě šanci.
PROSTĚ SI TO MUSÍTE PŘEČÍST
Deviaty spolok ma chytil od prvej strany. Autorka sa s úvodom vôbec nekašľala, vhodila ma do stredu diania a vychŕlila na mňa množstvo informácií o fungovaní okultných spolkov a temných a fascinujúcich magických rituáloch, ktoré praktikujú. Nebudem klamať, spočiatku bolo ťažké sa v príbehu zorientovať, no stačilo pár strán navyše a kniha ma vtiahla a nepustila až do samotného konca.
V príbehu sa strieda prítomnosť s minulosťou, pričom prítomnosť sledujeme z pohľadu badass (tak trochu anti) hrdinky Alex a minulosť sledujeme z pohľadu charizmatického Darlingtona, ktorý sa v prítomnosti neobjavuje. Obe dejové línie boli rovnako skvelé a atmosfericky úplne dokonalé. Vyzdvihnúť musím aj detektívnu linku, ktorá síce bola z hľadiska hlavného páchateľa predvídateľná, no napriek tomu prekvapila aj šokovala zároveň.
K tomu všetkému si pridajte autentické univerzitné prostredie, netypickú hlavnú hrdinku, ktorá sa s ničím nesere a témy ako sexuálne zneužívanie a znásilnenie, drogová závislosť, explicitné násilie a vraždy a to všetko v temnom magickom prevedení. No neznie to ako dokonalá atmosferická lahôdka pre DOSPELÝCH čitateľov? Pre mňa určite!
Tohle bylo moje první setkání s autorkou a přiznávám, že jsem měla skutečně velká očekávání, která nebyla zcela naplněna. Na základě varování jsem v první řadě čekala dost drastický příběh – to se nekonalo. Také jsem očekávala napětí – nekonalo se. Nicméně musím přiznat, že autorka píše velmi čtivě, a i když mi tam tyto faktory chyběly, tak jsem si knihu užila.
Orientaci v prostředí velmi usnadní mapa na prvních stránkách, která se skutečně povedla. Nebýt mapy, byla bych v prostoru děje úplně ztracená, protože budov je tam opravdu plno!
Velmi mě zaujala také volba hlavní hrdinky knihy, která není typickou vyvolenou. Za sebou má skutečně temnou minulost a před sebou pravděpodobně ještě temnější budoucnost. Její smýšlení i chování mi bylo sympatické. A kromě ní jsem si oblíbila i vedlejší postavy. Už se moc těším na vývoj těchto postav v dalších dílech série, které se snad brzy dočkáme.
Od samotné zápletky jsem očekávala mnohem více a více jak 2/3 knihy jsem měla pocit, že se v tomto směru neděje vůbec nic. Každopádně i přesto mě autorka u knihy svým stylem psaná dokázala udržet a já jí za pouhé 3 odpoledne zcela přečetla. Za mě je to tedy 4/5 a moc doporučuji.
Přiznám se, že jsem se té knihy trošku bála a neměla jsem moc velké očekávání. Četla jsem od autorky jiné knihy, což mi dodalo odvahy, ale byla tam nejistota už jen proto, že jde o úplně nové prostředí, postavy, fungování věcí atd.
Nakonec mě kniha mile překvapila. Během chvíle jsem ji měla přečtenou a rozhodně nemůžu říci, že bych si tu jízdu neužila.
Prostředí bylo zajímavé, originální a tajemné. S postavami se člověk nenudil z mnoha důvodů. A děj? Jednoduše napínavé! Stále člověk doufal, že se odhalí nový kousek skládačky, že se dozví nějakou novou klíčovou informaci.
Moc jsem si oblíbila celý nápad té knihy a určitě doufám v pokračování, poněvadž takto otevřený konec mě nenechá klidně spát. Moc doporučuji pro milovníky detektivek, temného fantasy a stylu psaní, kdy se toho autorka nebojí a dostanete věci narovinu.
Moje oblíbené čtení jsou fantasy a detektivky a v této knize se mi dostalo obojího :-)
Alex Sternová dostává díky své schopnosti vidět duchy nabídku pracovat a studovat na univerzitě Yale .
Jejím úkolem je dohlížet na činnost 8 spolků, které praktikují různé druhy magie a nejen to.
Prioritou se stane vyřešení vraždy dívky, která nepochází z kolejí.
K tomu ještě zmizel její mentor Darlington a duchové, kteří nemají být celkem nebezpeční (za jistých okolností) se mohou Alex dotknout a napadnout ji.
Autorka opět nezklamala, kniha mě moc bavila.
Prostředí univerzity a elitářských spolků přidávalo knize tajemný nádech.
Těším se na další díl :-)
Páni! Věděla jsem, že je Leigh Bardugo dobrá spisovatelka, ale že je až tak skvělá, to mi ukázal až Devátý spolek! Nejdříve bych chtěla upozornit, že tahle knížka rozhodně není pro slabé povahy - i na stránkách Albatros Media najdete označení 18+, takže pokud víte, že se vám z některých témat nedělá úplně dobře, radši si nejprve dobře rozmyslete, zda se do knihy pustit. Najdete zde totiž duševní, fyzické a sexuální zneužívání, závislost na drogách, předávkování, sebepoškozování, sebevraždy a spoustu dalších takovýchto poměrně drsných věcí.
Asi první polovina knihy byla taková pomalejší - seznamovali jsme se spíše s celým světem a s jeho historií a rozhodně nečekejte na každé straně hned akci, jak je u autorky zvykem. Celkem matoucí bylo i časté skákání v čase a střídání vypravěčů, ale když se jednou zorientujete, nelze se od knihy odtrhnout. V druhé polovině knížka nabrala spád, ukazovalo se, že ne všechno bylo tak, jak se na první pohled zdálo a musím říct, že na mě opravdu udělalo dojem, jak bylo vše propracované do toho nejmenšího detailu.
Co mě na Devátém spolku hodně bavilo, byl celý ten svět - propojení fantasy s prostředím univerzity Yale mi přišlo jako vážně super nápad. Navíc bylo vidět, že žánr detektivky autorce opravdu sedl. Taky musím vyzdvihnout hlavní hrdinku, Alex, která ačkoliv to neměla v životě vůbec jednoduché, tak se jí to autorka se nebála zavařit ještě víc a zkoušet, kam až je Alex pro některé věci ochotná zajít. Konec byl za mě opravdu povedený, jenom jsem u něj valila oči, protože jsem absolutně nečekala to, co se tam událo a jsem zvědavá na další díl.
4,5⭐/5⭐ Jako začátek série opravdu dobrý a pokud chcete nějakou pořádnou temnou fantasy, určitě doporučuji.
Za knihu děkuji Albatros Media
Do knihy jsem se zpočátku nemohl začíst, vadilo mi časté střídání dějových a časových linií. Když už jsem to málem vzdal, tak se děj rozjel a kniha mne začala bavit.
Za mne asi nejlepší spisovatelčin počin. Už se těším na pokračování.
Asi u každé recenze na tuhle knihu jsem viděla, že má být první polovina knihy nudná, ale mě překvapivě bavila. Sice to ze začátku bylo messy, protože mi trvalo, než jsem pochopila, že to má 2 časové linie – současnost (z pohledu Alex) a minulý podzim (z pohledu Darlingtona), ale nezdálo se mi to nudný.
Alex a Darlington (který mi připomínal Darklinga, hlavně svým jménem) jsou skvělí hlavní protagonisti, a oba jsem si je oblíbila.
Líbilo se mi prostředí a téma dark academia pro mě bylo celkem new, protože knihy tohohle typu moc nečtu. Další věc, kterou cením, je worldbuilding a systém magie – první polovina byla hlavně o tom, a přestože to bylo někdy matoucí a ztrácela jsem se, tak je to originální.
Teď je tady hlavní důvod, proč jsem tomu nedala vyšší hodnocení i přes všechny tyhle pozitiva, a to je styl psaní, jelikož mi z nějakého důvodu autorčin styl psaní nikdy nesedne (možná kromě Griši)
Jinak to bylo celkem slow paced, protože když se na to dívám zpětně, tak se toho moc nestalo, ale i tak se mi to líbilo a přečtu si pokračování, až vyjde, jenom ten geniální cliffhanger je dostatečný důvod.
Bardugo má skvělou představivost a svět univerzitních spolků mě takřka okamžitě zaujal. Co mě lehce mátlo byla jména, která mi moc neseděla k praktikám jednotlivých spolků a taky jsem si pořád myslela, že je to standalone, takže jsem ke konci byla docela vyjukaná. Jinak solidní postavy i zápletka a jsem zvědavá na další díl. (Pozn - čtano v aj)
Já knížky Leigh Bardugo prostě miluju. Nejen že skvěle píše YA fantasy ale tahle knížka je úplně jiný žánr a taky je skvělá!
Úplně jsem nevěděla co od knížky čekat a vlastně mě tam pár věcí dost překvapilo.
Vybrat si jako prostředí jednu z nejznámějších univerzit na světě byl podle mě hodně dobrý tah. Líbilo se mi to prostředí utajované části Yale.
Musím teda říct že jsem byla trochu zmatená a chvíli mi trvalo než jsem se začala orientovat ve všech spolcích a tak . Jak jich tam bylo osm tak jsem vůbec nevěděla co je co.
Líbí se mi přehled spolků ikdyž bych ho klidně dala za začátek knížky za mapu (jo, přesně tak jak to má šest vran). Mapu v knížce vždycky uvítám a musím přiznat že jsem se do ní občas i dívala.
Postavy se mi líbily. Alex je super, jo občas se chová trochu na facku ale kdo ne. Darlington je zlatíčko a já POTŘEBUJU DRUHEJ DÍL!
Líbilo se mi protínání více časových linií a o zapojení šedých (hlavně ženicha a jeho příběhu ale vlastně o všech ostatních šedých které Alex potkávala.
Chvílemi tam na mě bylo možná až moc šedých a na konci se došlo k tomu že vlastně můžou úplně za všechno.....
"Pachatele" toho všeho jsem sice odhadla celkem brzo ale nechtělo se mi tomu moc věřit.
Devátý spolek je super knížka, je to jiný žánr než běžné čtu ale to mi vůbec nevadilo. Fakt se těším na druhý díl ( a všechny další) protože potřebuju vědět co bude dál. Konec byl celkem cliffhanger....
Celkem 4/5*
Tak mám to za sebou a... Bardugo opět nezklamala :D! Její knihy mám strašně ráda, jediné co jsem od ní nečetla je The Lives of Saints (RoW je mimochodem super a jestli to máte v plánu, tak se máte na co těšit ;))
Na této knize si hodně lidí stěžovalo, že první půlka je nudná. Je pravda, že to asi nesedne každému, protože to je trochu pomalejší, ale rozhodně jsem se ani trochu nenudila. Sice tu nebylo tolik akce, jako v jejích YA knihách, ale i tak to bylo napínavé. Moc se mi líbilo to temno a tajemno okolo spolků a postavy jsem si taky zamilovala. Alex se sice někdy chovala trochu divně, ale i tak mi byla sympatická a Darlington je zlatíčko :)) Další věc, na kterou jsem často slyšela/četla kritiku bylo jak to někdy působilo zmateně. Jsou tu kapitoly z přítomnosti, označované jako zima, a kapitoly z minulosti, označované jako minulý podzim, a v rámci těchto kapitol se autorka vrací do minulosti hrdinů, která, jak už můžeme znát z Šesti vran a Zjizveného krále, není úplně sladká. Mně to ani nevadilo, naopak to knihu dělalo napínavější a zajímavější. Zvraty, které se tu staly byly nečekané (alespoň pro mě), ale zároveň dávaly smysl. Knihu doporučuju moc a jestli vás první půlka nechytne, nevzdávejte to, protože konec opravdu stojí zato a mooooc se těším na další díly!! :D
magie duchové a přízraky městská (urban) fantasy dark fantasy duchařské romány dark academiaAutorovy další knížky
2017 | Šest vran |
2017 | Světlo a stíny |
2018 | Prohnilé město |
2019 | Zjizvený král |
2017 | Bouře a vzdor |
Kdyz jsem tuhle knihu poprvy videla, tak me tak navnadil nazev, obalka a hlavne anotace (me totiz anotace malokdy zaujmou), ze jsem si ji musela hned koupit.
No jenze behem cteni jsem prisla na to, ze tohle neni uplne to, co jsem ocekavala. Nevim, jestlijsem uplne blba, ale vubec jsem nepochopila celkovou zapletku a nemam poneti, co se tam vlastne delo :D O tom neustalem skakani v case ani nemluvim, nesedl mi ani styl psani, celkove mi to moc nedavalo smysl.
Hvezdicka za obalku a napad.