Alicina síť
Kate Quinn
Zuřila válka. Chtěly bojovat. A jaký boj nakonec svedly! „Postupuj jako s rovnicí. Rozlož ji. Najdi X,“ opakuje si studentka matematiky Charlie pokaždé, když se dostane do úzkých, a to se jí poslední dobou stává často. Neplánovaně otěhotněla, což pro svobodnou americkou dívku z jejích kruhů znamená společenskou diskvalifikaci. Na jaře 1947, kdy je panovačnou matkou zavlečena do Evropy na diskrétní potrat, se rozhodne cesty využít k něčemu zcela jinému: k pátrání po sestřenici Rose, která se ztratila v nacisty okupované Francii. Zanechá nic netušící máti v hotelu a vydá se do Londýna požádat o pomoc někdejší špionku z první světové války Evelyn Gardinerovou. Zatrpklá stárnoucí alkoholička sice nejeví chuť spolupracovat, jenže i ona se potřebuje vypořádat s démony minulosti. Nevyřešené hádanky bují jako plevel v kráteru po bombě a Charlie zjišťuje, že život není matematická úloha se správným či špatným řešením… Román byl inspirován osudem francouzské agentky Louise de Bettignies (1880–1918), nasazené během první světové války proti Němcům pod krycím jménem Alice.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2024 , OneHotBookOriginální název:
The Alice Network, 2017
Interpreti: Jitka Ježková , Vilma Cibulková
Zajímavá a dobře napsaná kniha. Sice jsem na thrillery, ale přesto jsem si tu knihu se zájmem přečetla.
Ženy a dívky se jmény květin, ve skutečnosti "ostré břitvy, které se nemohou poměřovat standartem obyčejných žen". Nádherný příběh, podložený skutečnými událostmi, vyprávěný poutavě a s citem, od kterého se do poslední stránky neodtrhnete a jehož ozvěny ve vás zůstanou i dlouho poté, co knihu s povzdechem AAAACH zavřete.
Tak to byl opravdu úžasný román.Bála jsem se počtu stránek(to nemůžu fakt přečíst),ale spíš jsem nestačila otáčet stránky.Dvě dějové linie a dvě hlavní postavy...Eve a Charlie naprosto perfektní.Doporučuji.
Takové knihy mám ráda, čtivé a zakládající se na skutečných událostech. Trochu bych ale ubrala té románové zženštilosti a nadnesenosti, proto dávám jen 4*. Slavik se mi líbil mnohem víc. Tato kniha ale také stojí za přečtení.
Naprosto dokonalá kniha, strhující čtení, obrovská odvaha a k tomu některé skutečné postavy a události....myslím, že nikdy nezapomenu, že mám osmadvacet kloubů na prstech.
Tohle bylo naprosto boží! Nemám slov! Ach...
Dva příběhy v jednom. Dvě časové linie. Mladičká Charlie, která v roce 1947, otěhotní aniž by chtěla. Před svatbou, bez manžela, to byl velmi závažný čin na tuto dobu. Rodiče tedy rozhodli, že se zbaví svého malého problému. Jedou tedy z Ameriky do Evropy. Charlie zároveň hledá svou sestřenici, která byla z Francie a od roku 1943 se neozvala. Všichni mají za to, že již nežije. Charlie věří, že je na živu a tak se rozhodne ji hledat. Má jméno Eve Gardinerová. S Eve odkrývají společně tajemství minulosti a strasti první a druhé světové války.
Jak už jsem napsala na začátku jedná se opravdu o excelentní příběh z naší historie. Dvě války minulého století. Války, které skrývají mnohé příběhy. Jako třeba tento. Spisovatelka se tady opřela o opravdový příběh. Alicina síť opravdu za první světové války existovala. Tato pravdivá fakta na kterém je příběh postaven dodávají knize velmi mnoho emočních pocitů a dodají mu tu pravou šťávu. Já hltala stránku za stránkou a teď mě mrzí, že mám již dočteno. S Charli a Eve jsem prožívala jejich vyprávění, tak jako bych tam byla s nimi. Tohle si musíte přrčíst!
Tak to je překrásný historický román s příběhem napsaným podle skutečných událostí. Nevím, jak se to spisovatelce Kate Quinn podařilo, ale od první stránky vás příběh sevře, uchvátí a pustí až po 550 stránkách. Jak správně spisovatelka říká, málo se mluví o statečnosti a hrdinství žen, které právě tím, že jsou ženy, dokázaly vytvořit a udržet dokonalou špionážní síť. Neuvěřitelně napínavý a proto velice čtivý a neodložitelný román. Obdivuji nejen Alici, podle které je tento příběh napsán, ale všechny ženy, které i když měly strach, tak bez ohledu na sebe pracovaly jako špionky a tak pomáhaly skončit válku a porazit Německo. Jako bych sama v příběhu byla a vše s nimi prožívala. Velmi zajímavé a upřesňující jsou na konci poznámky autorky, korespondence a záznamy ze soudního jednání. A já také děkuji Šánce, že mě tato nádherná kniha neminula.
Jedna z nejlepších knih, které jsem letos četla.
Od prvních chvil vtáhne do děje a nepustí. Příběhy Eve z období 1.sv.války a Charlotty po 2.sv.válce se střídaly po kapitolách a já nechtěla knihu odložit a zároveň jsem ji nechtěla dočíst.
Příběh Eve byl neskutečně smutný a ta beznaděj a kapitulace na život... Charlie jsem držela palce, aby našla... A povedlo se.
Klobouk dolů ženám, které se ve válkách staly špionkami na úkor svého života.
Musela jsem se podívat, jak vypadá lagonda a luger, zjišťovala jsem si další informace...
A moc se mi líbil doslov autorky!!
Skvělá kniha, moc se povedla.
Nádherná kniha, absolutně mě vtáhla od doby a děje, který byl popsán jako road movie tří hrdinů, kteří za sebou vlečou traumatické vzpomínky , snaží se najít sebe sama a vyrovnat se s minulostí. Zejména kapitoly vzpomínek Eve byly znamenité. Děkuji za tip, Šánko, a určitě doporučuji k přečtení.
Velkolepý román, obsáhlý dějově i co do počtu stránek, který je vyprávěný ve dvou časových rovinách. Příběh dvou žen, špionky Eve za 1. sv. války a mladé americké dívky Charlie po skončení 2. sv. války. Obě se snaží vzepřít konvencím, změnit pohled na postavení ženy v tehdejší společnosti. Je to ale především příběh o velké statečnosti a obětavosti žen, které mnohdy svou špionážní činností ovlivňovaly dějiny.
Obě časové linky se střídají a úzce prolínají, ta minulost je velmi silný příběh a určitě ve vás vyvolá plno emocí.
Je to krásný román, čte se dobře a docela jsem překvapená, že jej zatím četlo tak malé množství čtenářů, za sebe určitě doporučuji!!!
Dlouho jsem knihu odkládala a nechtělo se mi do ní - číst o 1. a 2. svět. válce - není toho neštěstí dost? Vše ale předčilo moje očekávání - kniha stojí opravdu za přečtení - je to velmi silný příběh lidí o neskutečné statečnosti a odvaze špionek zakládající se na pravdivých událostech. Kniha by zasloužila 10*. Také bychom si měli uvědomit, v jakém blahobytu, pohodě a bezpečí oproti linii příběhu nyní žijeme.
Uzasna kniha plna napeti od zacatku az do konce. Brilantni pribeh postaveny na skutecnych postavach. Fakt super!
Výborná. Nechtěla jsem, aby skončila. Obě hlavní hrdinky tak trochu na zabití, ještě že to tam vyvažoval nějaký fajn mužský :)
první světová válka (1914–1918) druhá světová válka (1939–1945) Francie tajné služby tajemství špionáž 40. léta 20. století historické romance špioniAutorovy další knížky
2018 | Alicina síť |
2020 | Lovkyně |
2022 | Kód růže |
2011 | Paní Říma |
2023 | Diamantové oko |
Příběh na základě skutečných událostí, pohled do života agentek, s jejich nástrahami, nebezpečím a úspěchy. V knize autorka ukázala, jak důležité ženy byly i ve válce a jak málo se jejich úspěchy oceňují.