Amadeus
Peter Shaffer
Jedna z nejlepších her významného anglického dramatika posloužila jako předloha slavného stejnojmenného oscarového filmu M. Formana. Příběh průměrného skladatele A. Salieriho a výjimečného mistra W. A. Mozarta, vzrušující souboj průměrnosti s mimořádným talentem.
Posloucháno v rozhlasovém zpracování. Velmi ho chválím, je výborné. Ale místo četby nebo poslechu doporučuji film.
Stoprocentní drama, několikanásobně tragické a přitom velmi temným způsobem zábavné. Salieri je až shakespearovská postava, snad bych řekl nějaký Shylockův potomek, a když je jízlivě zlý, spílá Bohu, plánuje zničení Mozarta, jehož dílo ovšem obdivuje, a v závěru se hrozným způsobem stává "patronem všech průměrných", je to opravdu síla a jeho monology hltáte. Není prostě pomoci. Velkou zásluhu na tom (a na té shakespearovitosti) má i dokonalý překlad Martina Hilského.
Oproti filmu působí samotná hra (její četba) poněkud mdlým dojmem. Nevím jak ty repliky vyniknou na divadle, ale takhle, jako četba, mě to moc neoslovilo. Film Miloše Formana je v mnoha ohledech jiný, ale za mě bych ho spíš doporučil, než samotnou divadelní hru.
zfilmováno anglická literatura hudba rozhlasové zpracování Wolfgang Amadeus Mozart, 1756-1791 dramata
Skrýt reklamy
Objeveno ve fondu městské knihovny také jako audiokniha. Hlas Salierimu propůjčil Martin Finger (*1970), Mozartovi pak Marek Lambora (*1995). // Záznam je rozdělen do čtyř slabých půlhodinek, v nichž je všechno – zápal, pochybnosti, intriky, vztek, radost i Amadeův smích. // Kdo má rád Formanův snímek, může navzájem porovnat. // Dávám maximální počet hvězdiček. Famózní!
--------------------------------------
CITÁT:
Byli jsme oba dva – on i já – obyčejní lidé, ale zatímco on dokázal z obyčejného života udělat zázrak, já jsem ze zázraku dělal jen obyčejné a průměrné umění.