Amarú, syn hadí

Amarú, syn hadí
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/349515/mid_amaru-syn-hadi-Qjs-349515.png 4 10 10

Román popisuje misionářskou výpravu jezuitského kněze J. V. Richtera mezi indiánské kmeny do Jižní Ameriky, kde řadu let působil hlavně mezi Indiány kmene Coniba až do své smrti při indiánském povstání v roce 1696. Autor barvitě líčí páterovu dvouletou dobrodružnou pouť ze Španělska do misie na řece Ucayali, jeho postupné sžívání s okolím, vlastní misijní práci i jeho mučednickou smrt. Hlavním hrdinou a nositelem autorova křesťanského poselství je však pokřtěný Indián Amarú, který se snaží žít podle zásad své nové víry a těžce zápasí s pradávnými tradicemi svého kmene.... celý text

Přidat komentář

Legens
15.08.2022 5 z 5

Zvláštní krásná kombinace dobrodružného a psychologického románu z prostředí jezuitské misie v Jižní Americe. Hrdinou je český (chcete-li moravský) kněz a jezuita Jindřich Václav Richter (1653-1696), rodák z Prostějova, který byl v povodí Amazonky umučen Indiány. Je to nádherný, vysoce lidský příběh, který dává pohlédnout do psychologie i zdánlivě negativních postav tak, že se v nich hledá jiskra, kterou je třeba rozfoukat za účelem jakéhosi rozhoření se dobra v těchto lidech. Katolický spisovatel František Křelina zpracováním tohoto tématu se zde úspěšně pokusil aspoň trochu vyrovnat jistý dluh z naší historie: společným úsilím prvorepublikánské a následně i komunistické filosofie bylo učiněno hodně a s úspěchem pro to, aby byly zamlčeno a pokud možno vymazáno z dějin obrovské množství Čechů, kteří byli aktivními katolickými činiteli v našich dějinách. (Mimochodem víte, že jeden z generálů jezuitů byl Čech? František Retz v letech 1730-1750). Prohusitské a protikatolické literatury nejrůznější kvality je u nás přehršel, ta prokatolická se skromně krčí, ale svítí skutečnými perlami, a toto je jedna z nich. Román je to skvělý. Váhavé čtenáře, kteří nevědí, zda tuto knihu číst nebo ne, se pokusím navnadit zvýšením čtenářské atraktivity tím, že zde uvedu, že v knize je dobře popsán reálný exorcismus (vymítání ďábla), kdy ďábel, jednající a mluvící posedlým člověkem dělá skutečně to, co exorcistům ďábel dělá (autor byl katolík znalý problematiky): posedlá osoba mluví jazyky, které před tímto postižením prokazatelně neovládala a říká exorcistovi detaily z jeho života, které zná jen on sám. Zde posedlý Indián promluví na kněze nejenže česky, ale přímo hanáckým nářečím, a připomene mu jeho hřích z období pubertálního mládí. Ale opakuji, toto je jen návnada ke zvýšení atraktivity knihy, vnímavý čtenář najde její skutečné hodnoty ve zcela jiných dimenzích.

yaoiyuri
02.12.2018 4 z 5

Upřímně… chvílemi to nebyla četba, ale porod. Na druhou stranu měla vyučující z literárního semináře pravdu – Amarú je v naší literatuře jenom jeden.


EmiClare
13.10.2018 3 z 5

Toto mě prostě příliš neoslovilo, jakkoliv je to psáno pěkným jazykem.

fleurmilk
06.10.2018 5 z 5

Velký román. A posledních zhruba sto stran je dechberoucích, i slza mi ukápla.
V dnešní době naprosto neprávem přehlížený poklad českého umění románového. Ve své době si tohoto díla vážil explicitně zejména Jan Čep.

Tyyynab
23.11.2017 3 z 5

Čtenářsky poměrně náročné dílo, přesto se však Křelinovi podařilo důvěryhodně vykreslit prostředí, postavy, indiánskou mentalitu i souboj dobra se zlem, který se odehrává v nitru každého člověka, ať už je na kterékoli straně barikády.