Americká elegie

Americká elegie
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/371716/bmid_americka-elegie-WkN-371716.jpg 4 102 102

Když Donald Trump nečekaně vyhrál americké prezidentské volby, stal se z čerstvě vydané knihy Americká elegie od debutujícího autora J. D. Vance nečekaný bestseller – kniha totiž čtivě, působivě a výstižně líčí prostředí, z něhož se rekrutovala velká část Trumpových voličů, tj. prostředí bílé americké chudiny. Americká elegie nabízí ovšem nejen detailní popis onoho prostředí, ale rovněž vroucí a osobní analýzu krize kultury chudých bělošských Američanů. O rozkladu této společenské skupiny, procesu, který nenápadně probíhá už více než čtyřicet let, se píše stále častěji a se stále větším znepokojením, ale dosud nikdo jej nepopsal zevnitř a tak kriticky. V Americké elegii J. D. Vance pravdivě líčí, jak prožívá sociální, regionální a společenský úpadek člověk, který se s tímto břemenem narodil. Příběh rodiny Vancových začal v poválečné Americe nadějí. Autorovi prarodiče byli „zamilovaní, ale chudí jako kostelní myš“. Přestěhovali se z apalačského regionu Kentucky do Ohia s nadějí, že uniknou strašné chudobě, která je obklopovala. Stali se příslušníky střední třídy a nakonec jedno z jejich vnoučat absolvovalo právnickou fakultu Yaleovy univerzity, což je konvenčním měřítkem společenského vzestupu. Ale když se začteme do rodinné ságy Americké elegie, postupně zjistíme, že autorovi prarodiče, teta, strýček, sestra a především jeho matka se s životem ve střední třídě jen obtížně vyrovnávali, že se nikdy zcela nevymanili z minulosti poznamenané týráním, alkoholismem, chudobou a traumaty, problémy charakteristickými pro jejich oblast Ameriky. S pronikavou upřímností Vance ukazuje, že démony své chaotické rodinné historie v sobě stále nosí i on. Autor napsal hluboce dojímavé vzpomínky s dávkou humoru a s živě vylíčenými skutečnými postavami, ale zároveň naléhavou a znepokojivou meditaci o tom, že ve velké oblasti Spojených států ztratili lidé víru ve svůj americký sen.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: , Argo

Hillbilly Elegy, 2016

magnolia
28.09.2018

To nedám, na to nemám... vůbec si takový život neumím představit, ani o tom nedokážu číst, asi mě to ani nezajímá. Myslela jsem si, že to půjde, ale nevtáhlo mě to (a zdály se mi potom hrozné sny) . A jen na okraj, měl by být použitý výraz drsnější - vidláci, burani (horalé, to je takové poetické označení, nebo se mi doposud tak jevilo). Náročnější čtenáři si určitě počtou, kniha má svoji vypovídací hodnotu, zvlášť v USA.

Rihatama
19.09.2018 4 z 5

Džejdý Vance sepsal ve svých 30 a něco poměrně obsáhlou autobiografii. Kniha je kupodivu čtivá a sdělná. Je totiž hodně osobní, současně však vysílá vzkaz, burcuje, varuje. Životopis jednoho chudého Američana, jdoucího za svým americkým snem, pro Američany. Tedy americký lid obecně a konkrétně pak lid - tzv. bílou spodinu - městečka a státu, kde se Vance narodil a vyrůstal. Tedy v severovýchodním státě Ohio, kdysi bohaté průmyslové oblasti USA. Zásadní roli pro formování své osobnosti a života rodiny ve svém díle připisuje prarodičům, horalům, kteří se do Ohia přestěhovali z drsných Apalačských hor, a kteří zde tvořili součást zdejší mimořádně chudě horalské subkultury.

Žalozpěv horalů, nebo také vidláků, to by byl asi přesnější překlad titulu této knihy. O tom totiž Džejdý vypovídá. O bídném životě svého dětství a mládí, o ekonomickém a sociálním úpadku zdejší společnosti, kterou ovládl alkohol, drogy, rvačky, zabíjení. Jemu, jako jednomu z mála, se podařilo odsud odejít a vystudovat prestižní právnickou školu. To ale nejde říci o zbytku mladé generace z tohoto dnes už jen rezavého pásma Ameriky.

Výpověď je to vpravdě šokující a závěr, ke kterému Džejdý dochází, upřímný, sebekritický. Na rozdíl od většiny dochází k poznání, že odpověď na své problémy Middletownští najdou ve chvíli, kdy přestanou vinit politiky či korporace a zeptají se sami sebe, co mohou udělat pro zlepšení své situace. A protože Vance své memoáry publikoval krátce před americkými volbami 2016, až tak nepřekvapí, že se prakticky okamžitě staly bestsellerem a studijním materiálem politiků, sociologů či antropologů, ani to, že většina z uvedené oblasti státu Ohio, doposud téměř výhradně demokratická, volila Trumpa. Zajímavé čtení.

Fox83
19.06.2018 5 z 5

Zajímavá autobiografie o chudé "bílé spodině" v USA, ukazuje jak tato situace nastala, jak těžké je se z ní vymanit, ale zároveň i cestu, kterou toto lze. Defakto ukazuje na krizi rodiny/rodinných hodnot, která dlouho neřešena dřímala a dnes se sklízí její "ovoce". Jedná se částečně o specifické problémy USA, ale mnohé lze vztáhnout i na Evropské a České reálie. Neméně příjemná je i dobrá čtivost knihy. Doporučuji.

jula23
31.03.2018 5 z 5

Doporucuji, jimavy příběh mladého muže - autora-, který vyrostl ve zchudle, bývalé industrialni oblasti USA,. Zabývá se způsobem zivota, rodinnými vztahy, negativnimi vlivy na deti a na jejich dospěly život., jak je těžké se z takového prostredi dostat ke vzdelani. Moc zajímavé!

Supertramp91
11.02.2018 5 z 5

Rozhodne odporúčam! Úprimná, sociologická úvaha nad ekonmicko /duchovnou situáciou v USA.

zfilmováno USA (Spojené státy americké) sociologie chudoba, bída

Autorovy knížky