Americká elegie přehled
James David Vance
Když Donald Trump nečekaně vyhrál americké prezidentské volby, stal se z čerstvě vydané knihy Americká elegie od debutujícího autora J. D. Vance nečekaný bestseller – kniha totiž čtivě, působivě a výstižně líčí prostředí, z něhož se rekrutovala velká část Trumpových voličů, tj. prostředí bílé americké chudiny. Americká elegie nabízí ovšem nejen detailní popis onoho prostředí, ale rovněž vroucí a osobní analýzu krize kultury chudých bělošských Američanů. O rozkladu této společenské skupiny, procesu, který nenápadně probíhá už více než čtyřicet let, se píše stále častěji a se stále větším znepokojením, ale dosud nikdo jej nepopsal zevnitř a tak kriticky. V Americké elegii J. D. Vance pravdivě líčí, jak prožívá sociální, regionální a společenský úpadek člověk, který se s tímto břemenem narodil. Příběh rodiny Vancových začal v poválečné Americe nadějí. Autorovi prarodiče byli „zamilovaní, ale chudí jako kostelní myš“. Přestěhovali se z apalačského regionu Kentucky do Ohia s nadějí, že uniknou strašné chudobě, která je obklopovala. Stali se příslušníky střední třídy a nakonec jedno z jejich vnoučat absolvovalo právnickou fakultu Yaleovy univerzity, což je konvenčním měřítkem společenského vzestupu. Ale když se začteme do rodinné ságy Americké elegie, postupně zjistíme, že autorovi prarodiče, teta, strýček, sestra a především jeho matka se s životem ve střední třídě jen obtížně vyrovnávali, že se nikdy zcela nevymanili z minulosti poznamenané týráním, alkoholismem, chudobou a traumaty, problémy charakteristickými pro jejich oblast Ameriky. S pronikavou upřímností Vance ukazuje, že démony své chaotické rodinné historie v sobě stále nosí i on. Autor napsal hluboce dojímavé vzpomínky s dávkou humoru a s živě vylíčenými skutečnými postavami, ale zároveň naléhavou a znepokojivou meditaci o tom, že ve velké oblasti Spojených států ztratili lidé víru ve svůj americký sen.... celý text
Literatura světová Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: 2018 , ArgoOriginální název:
Hillbilly Elegy, 2016
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Americká elegie. Přihlašte se a napište ho.
Pro mě velice zajímavá knížka z nepříliš obvyklého prostředí amerických knih. Je to o životě americké dělnické chudiny ze států Kentucky a Ohio. Autor s neobvyklou otevřeností píše o životě svém a životě blízkých příbuzných. Je to nesmírně zajímavé a čtivé čtení z této nepříliš známé oblasti amerického života. Autor sám, se jako jeden z nemnoha lidí vyrůstajících v prostředí neúplných rodin, dokázal díky píli ale i štěstí vykopat z nuzoty a vystudovat práva na Yale.
V té knížce je spousty zajímavých, pro mě neznámých věcí. Něco máme dokonce společné. Třeba zneužívání sociálních dávek, a třeba i toto:
Z knihy: "Protože lidé nevěří médiím, digitálnímu světu nerušeně vládnou konspirační teorie šířené po internetu. Vše, co nám říkají média, je lež.
A následuje několik ukázek, nápadně připomínající mnohé české řetězové maily, poamericku.
Něco až tak společné nemáme. Mimo jiné, velice rozšířený zvyk nakupovat na dluh a pak něco opravdu zvláštního: "Mamá (autorova babička) měla ojakživa dva bohy: Ježíše Krista a Spojené státy americké." "Já jsem nebyl jiný, stejně jako všichni, které jsem znal." "Po sedmdesáti letech naplněných manželstvím, dětmi, vnoučaty, smrtí, chudobou a triumfy byla mamá nepochybně nejpyšnější na to, že ona a její rodina splinili svou povinnost za Druhé světové války. Právě na ni vzpomínala s nadšením."
Memoáry budoucího viceprezidenta USA mě až tak úplně nenadchly, i když nepopírám, že zejména ze začátku to byla zajímavá četba. Vance se dokázal zejména díky vlastnímu úsilí dostat hodně vysoko, a to přesto, že neměl zrovna nejlepší startovací pozici. Rodina vlastně nefunkční, matka závislá na pilulkách a drogách, kolem život v komunitě uzavřené do sebe a příliš nepřející změnám nebo nějakým snům o zářných zítřcích. Cesta z téhle pasti až na právnickou fakultu v Yale rozhodně jednoduchá nebyla a bylo třeba i spousta štěstí a pomoci druhých.
Druhá část knihy mi už chvilkami připomínala motivační příručku a já už jsem mu to tolik nevěřil.
Ale pokud se chcete dozvědět něco o kořenech téhle nově vycházející hvězdy americké politiky, určitě doporučuji si tuhle knihu přečíst.
„Američané skotsko-irského původu nezměnili svoji rodinnou strukturu, náboženství, politické názory ani svůj společenský život. Silné lpění na kulturních tradicích je spojeno s mnoha dobrými vlastnostmi - se silným smyslem pro povinnost, s až zuřivým zaujetím pro rodinu a vlast -, ale také s mnoha nedobrými. Nemáme rádi cizí lidi, ani ty, kteří se od nás liší, ať už jde o jejich zevnějšek, jejich chování, anebo, což je nejvýznamnější, o způsob, jakým mluví. Abyste mi porozuměli, musíte pochopit, že jsem v hloubi duše skotsko-irský horal.“
„V Ohiu jsem se naučil šikovně proplouvat mezi různými náhradními tatínky. Třeba Steve, muž, který trpěl krizí středního věku, což dokazoval náušnicí. Tvářil jsem se, že náušnice jsou elegantní, a to tak přesvědčivě, že Steve považoval za vhodné propíchnout ucho i mně. Chipovi, alkoholu holdujícímu policistovi, který požádal mámu o ruku po třídenní známosti, .... jsem mazaně namluvil, že mám rád policejní auta. Pak se objevil podivínský Ken se dvěma dětmi, jimž jsem se stal hodným bratříčkem. Ale v tom všem jsem lhal.“
Kniha Americká elegie v seznamech
v Mé knihovně | 59x |
Silny pribeh soucasneho viceprezidenta USA. Nemel jsem tuseni odkud pochazi, myslel jsem, ze je to jen dalsi bohac, ktery se dobre narodil a najednou stoji s Trumpem v cele jedne z nejvetsich svetovych mocnosti…