Amerikánka

Amerikánka
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/536485/bmid_amerikanka-6623dbee45e05.jpg 4 42 42

Co vás dokáže udržet při životě, když proti vám stojí celý svět a vy jste ještě dítě? Nejdůležitější je především věřit v sebe sama. Ale důležitá je také víra, že někde daleko, možná až v Americe, čeká někdo, komu na vás záleží… Příběh inspirovaný těžkým osudem Emy Černé, která si v komunistickém Československu prošla hned několika ústavy a pěstounskou péčí, se dočkal úspěšného divadelního zpracování v režii Viktora Tauše na pražských Jatkách78, který také natočil stejnojmenný celovečerní film.... celý text

Lole
11.11.2024 3 z 5

Ve mě asi nejvíce žije osud Mariky z Pasťáku. Co se týče emocí, tak příběh je ve mě vyvolal, ale přiznám se že mě hlavně asi zajímá divadelní nebo filmové zpracování. Prostředí je temné, jak si člověk představí. Ještě když dodáme zničená krajina Severních čech. Je to trochu patetické až, ale provedení ve filmu by mohlo ten příběh posunout.

monushka
26.10.2024 3 z 5

Od této knihy jsem čekala mnohem více. Jako divadelní hra to nemusí být špatné, ale knižní forma ve mně nevyvolala žádné emoce.

4xbabča
13.10.2024 5 z 5

Moc smutný příběh dívky Emy, která se díky zanedbávané péči své vlastní matky dostane do dětského domova, v hrozných poměrech 80. let. Hezky napsaná kniha, ale velmi smutná.

Licie84
11.10.2024 3 z 5

Matka Olga , "vzorná" matka a dcera Ema šla jen v jejích stopách..
Z mého pohledu Ema měla zvláštní povahu, pro mě dost nepříjemnou. Ono být psychicky silná a umíněná je velký rozdíl. Film vidět nepotřebuju .

hzd
07.10.2024 5 z 5

Na knížku jsem byla opravdu hodně zvědavá. Přestože téma je hodně smutné a hlavní postava si užila hodně zlého, knížka se mi četla dobře. Na film ale do kina nepůjdu.

Clara_C
27.09.2024 4 z 5

Říká se, že nic není černobílé. Tady není nic bílého, je to jenom černé. Děti ponechané na pospas osudu, posléze umístěné do výchovných a nápravných ústavů. Hierarchie mezi nadřízenými i dětmi, buď se podřídíš nebo uvidíš.
A po dosažení plnoletosti, co dál. Úplně mi vyskočil začátek nějakého sloganu, Svět je zlý a nebezpečný místo. Protože navzdory všemu, čím si musely projít jako děti, je v osmnácti žádná odměna nečeká a musí se bít životem dál.
Jsem neskutečně vděčná osudu, že jsem měla pěkné dětství.
Škoda chyb při čtení.

L.Helena
27.09.2024 4 z 5

Přestože kniha v mnohých situacích nejde moc do hloubky, i tak to bylo hodně smutné čtení a vše důležité bylo řečeno.

tittanie
22.09.2024

Knížku jsem si půjčila v knihovně a musela ji docela rychle vrátit, takže jsem ji musela číst v časovém presu.
Kniha ve mě nevyvolala žádné emoce. Možná že jako divadelní hra je lepší.

skalek
22.09.2024 5 z 5

Kniha je taková sonda do komunistické doby, do dětského domova a "pasťáku" ...Hrozná doba
A přesto si Ema chce zachovat aspoň nějakou důstojnost a pocit normálnosti...
Děkuji p. Jařabe a asi taky V.Tauši
P.S. zkusím i v kině...

holiz
06.09.2024 4 z 5

Inspirováno skutečnými událostmi, z kapitol z "pasťáku" doslovně mrazí. Za mě mohla být kniha ještě delší a podrobnější v osudech hlavní hrdinky a jejich blízkých.

stesti.s.knihou
02.09.2024 4 z 5

Amerikánka. Knížka útlá, avšak s velmi důležitou tematikou.
Byla mi poskytnuta v rámci spolupráce s @knihkupectvi_luxor za účelem recenze #spoluprace
Amerikánka je příběh o mladé dívce, která se kvůli matce, jež zanedbávala péči, dostala do dětského domova. Prošla si vším: doslovným probojováním si svého postavení v hierarchii domova, pěstounskou péčí, pasťákem… Její víra však zůstala neoblomná. Víra v to, že se jednoho dne přestěhuje do Ameriky za svým otcem.
Povede se Emě vymotat se ze spárů ústavní péče, najít si dobře placenou práci a splnit si svůj dětský sen - cestu do Ameriky? To vám samozřejmě neprozradím, ale pokud vás to zajímá, můžete si o tom přečíst v knížce, zajít si na divadelní představení na Jatka78 nebo si v září zajít do kina na připravovaný film.
Knihu hodnotím 4/5, líbila se mi moc, ale tím, že vychází z divadelního scénáře, je dosti útlá a strohá. Zasloužila by klidně dvojnásobný rozsah, více niterných pocitů hlavní hrdinky, větší rozbor jednotlivých situací. Každopádně jsem namotivovaná zajít si jak do divadla, tak do kina :)

Kiikuus
28.08.2024 4 z 5

Už od prvních stran mě z knihy bolelo u srdce. Neumím si představit, co se musí odehrávat v hlavě osmiletého dítěte, na které se všichni vykašlou a semele ho systém. Proto jsem byla k hlavní hrdince Emě hodně shovívavá, přestože mi nesedla. Po celou dobu jsem doufala, že jednou najde své bratry a postará se o dceru. Nicméně jsem ráda alespoň za částečný happy end, i když je škoda, že v tom jejím životě přišel relativně pozdě.

Aiden888
19.07.2024 4 z 5

Taková tenká, čtivá knížka na jedno sobotní odpoledne :). Četla se mi dobře, příběh je to krásný a vlastně jednoduchý, nějakou zásadní zápletku nečekejte. Nicméně co jsem nějak nemohla překousnout, to byla hlavní hrdinka Ema. Byla mi chvílemi strašně nesympatická a její jednání jsem nedokázala pochopit. I když rozumím tomu, že to bylo dáno hlavně tím, v jakém prostředí vyrůstala. Příběh nijak zásadně nepřekvapí, ale dobře si u něj oddychnete.

zfilmováno

David Jařab