Analfabetka, která uměla počítat

Analfabetka, která uměla počítat
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/429981/bmid_analfabetka-ktera-umela-pocitat-Iov-429981.jpg 4 4340 4340

Druhý humoristický román Jonase Jonassona, jehož Stoletého staříka, který vylezl z okna a zmizel se v češtině prodalo přes padesát tisíc výtisků! Vypráví příběh černošské dívky Nombeko Mayeki, která se v roce 1961 narodila v Sowetu, chudinském předměstí Johannesburgu. Přestože neumí číst, velmi dobře rozumí matematice. Postupně se dopracuje na pozici, ve které navrhuje jaderné hlavice, a odstěhuje se do Švédska. Ve Švédsku vyšel román na podzim 2013 a okamžitě vzbudil ohlas srovnatelný se Stoletým staříkem, který tu byl dva roky po sobě nejprodávanějším románem.... celý text

Literatura světová Humor Romány
Vydáno: , Panteon

Analfabeten som kunde räkna, 2013

bruntal
26.02.2018 3 z 5

Nápad dobrý, místy jsem se opravdu bavil, ale místy jsem se i nudil. Možná by knize prospělo méně stránek.

Plague
11.02.2018 3 z 5

hmmmmm. nevím jak začít. Celý příběh je nesmírně hloupý a nelogický. Ve Staříkovi byl sice absurdní, ale určitou logiku měl a bavil svou originalitou. Analfabetka mi přijde jako laciná recyklace. V hlavní roli zase atomová bomba. Samotná pointa nemá logiku - všichni si lámou hlavu, jak se zbavit bomby a předat jí úřadům?!?! Ne, nestačí ji zaparkovat před nákupní středisko a zavolat anonymně na policii. NEEEE je přece jednodušší 7 let studovat a doufat, že se pak potkám s premiérem. Nebo budu vydávat politický časopis. Ano, tak o tom to celé je. Lehkost s jakou vydělávají miliony, které se stejnou rychlostí ztrácejí a utrácejí je k pláči, když se nad tím jenom chvilku zamyslíte. Vlastně je lepší nemyslet při téhle knize vůbec. A dojem nezlepší ani časté používání slov Negr, Negři, Negryně a podobně. Vlastně jak o tom všem teď znovu přemýšlím, mám silné nutkání změnit hodnocení jen na 2* .... ale nakonec nechám tři.

jaroiva
08.02.2018 4 z 5

Po zkušenostech se Staříkem jsem raději koupila audioknihu. A řekla bych, že Analfabetka mě bavila víc, příběh byl nějak konzistentnější nebo jsem už možná víc věděla, co od autora čekat. Pro mě Analfabetka neobsahuje žádné nudné pasáže a i popis politické situace je kratší než u starika

Babsy
08.02.2018 4 z 5

Po přečtení jsem poslouchala i audioknihu, kterou doporučuji!. Pokud chcete a hledáte něco absurdního a máte rádi ironii, sakrasmus, suchý humor, fakt střelené náhody a neberete to moc vážně (ikdyž místy je to vážné).. ROZHODNĚ to zkuste. Nasmála jsem se a byla to hezká odreagovačka.

jozka_II
26.01.2018 4 z 5

Nasypte si do hrnce historicke udalosti, namichejte do toho pribeh, podlevejte suchym humorem a prisypte absurdno. Podavejte s nadsazkou a smyslem pro dokonale vyuziti vsech postav, ktere se tam mihnou.

A ja mam problem... staci ctyri hvezdy? Za mne lepsi nez Starik.

Petass
20.01.2018 3 z 5

Analfabetka je "Stařík v sukních". Stejně absurdní a vtipný příběh. Bohužel už to nějak "není ono". Nikdy jsem si nemyslela, že by se mi kniha jako "Stařík" mohla líbit a kouzlo bylo v té absurditě a nereálnosti. I když to Jonasson opět vymyslel bravurně, chvílemi už to bylo únavné... Od Zabijáka Andersse, mě to ovšem neodradilo.

Briv
18.01.2018 4 z 5

Jonasson je fakt drsný spisovatel. Dostat do jedné knihy tolik ironie, humoru, sarkasmu, nečekaných náhod a neuvěřitelných situací! O trochu víc se mi sice líbil Stařík, ale velkou část na tom bude mít to, že to bylo mé první setkání se spisovatelem. Četli jsme ji s manželem na naší cestě po Vietnamu a občas na nás místní divně koukali, když jsme se začali v autobusu zničehonic smát. Tak si dejte bacha, kde ji budete číst.

wildprincess
18.01.2018 4 z 5

Na Staříka to nemá, ale i tak jsem se docela pobavila :)

Rania
16.01.2018 1 z 5

Četla jsem po Staříkovi. Knížka mně zklamala, děj se ubírá stejným směrem, dá se předpokládat, co nastane. Za mně teda Stařík lepší, Analfabetce jenom 1*.

kdu
15.01.2018 4 z 5

Na rozdíl od staříka mi příběh připadal ucelenější (možná tím, že se nestřídaly kapitoly, které se odehrávaly v minulosti/přítomnosti). Opět nechyběla dávka absurdnosti. Každá postava byla něčím vtipná a jedinečná.

Sandalkar
13.01.2018 3 z 5

Stařík mě bavil, Analfabetka unavovala. Pokud by kniha končila vycestováním z Afriky, úplně by mi to stačilo. Takhle to byla nastavovaná kaše, ve které čtenář na dlouhou chvíli zabředne. Musím říct, že do Zabijáka Anderse se mi snad ani nechce.

Januletta
11.01.2018 4 z 5

Výborná :) lepší, než Stoletý stařík pro mě není, ale rozhodně je skvělá :) zasmála jsem se u ní opravdu od srdce. Styl psaní je trochu jiný, vždycky mi chvíli trvá, než si na to zvyknu, ale po pár stránkách vás to vtáhne do děje a nepustí :-)

Lavin
09.01.2018 5 z 5

Ještě lepší než Stoletý stařík...

monthy70
09.01.2018

takový černý jihoafrický Cimrman v sukni

MaťaZ.
04.01.2018

Pokud člověk přijme autorův vypravěčský styl - což mi nedělalo potíže - tak je to příjemná, vtipná a oddechová knížka. Za mě palec nahoru

Sidrid
02.01.2018 5 z 5

Takhle jsem se dlouho nenasmal

lenkavildomcova
27.12.2017 5 z 5

Opět vtipné hlášky, čtivé a bláznivé.

Chesterton
18.12.2017 3 z 5

Poslouchala jsem audio se super Martinem Stránským. Knihu bych asi nedokázala. Tento žánr úplně nemusím číst, ale audio bylo skvělé. Bavila jsem se malinko méně než u staříka, ale vtip tam byl i zamyšlení:)

E_Lan
14.12.2017 4 z 5

Bláznivé zábavné čtení. Při prvním setkání s Beckmanem jsem se bavil, chvilku kroutil hlavou, chvilku obdivoval vtip, ale sem tam se i nudil. Celkově se ale kniha čte velmi lehce a člověk se na ní těší co za šílenosti se zase bude dít dál.

karolina5333
14.12.2017 4 z 5

Na Analfabetku jsem se vrhla kdysi, těsně po dočtení a nadšení ze Staříka a ani ne v její půlce jsem ji znuděná odložila. Teď jsem se na ni po dvouleté pauze vrhla a hle, zdá se, že to chtělo jen trochu odstup :) Staříkovi se zkrátka nevyrovná, ale je oddechová, svižná, šílená a zábavná. A to já ráda :)