Analfabetka, která uměla počítat
Jonas Jonasson
Druhý humoristický román Jonase Jonassona, jehož Stoletého staříka, který vylezl z okna a zmizel se v češtině prodalo přes padesát tisíc výtisků! Vypráví příběh černošské dívky Nombeko Mayeki, která se v roce 1961 narodila v Sowetu, chudinském předměstí Johannesburgu. Přestože neumí číst, velmi dobře rozumí matematice. Postupně se dopracuje na pozici, ve které navrhuje jaderné hlavice, a odstěhuje se do Švédska. Ve Švédsku vyšel román na podzim 2013 a okamžitě vzbudil ohlas srovnatelný se Stoletým staříkem, který tu byl dva roky po sobě nejprodávanějším románem.... celý text
Literatura světová Humor Romány
Vydáno: 2015 , PanteonOriginální název:
Analfabeten som kunde räkna, 2013
Kniha mne velmi překvapila. Na rozdíl od Stoletého staříka se četla sama a v určitých pasážích mne velmi pobavila. Asi to bylo tím, že jsem neměla srovnání s filmem jako u Stoletého staříka.
Kniha mě zase velmi pobavila, i když musím přiznat, že Stařík byl o něco lepší. Stejně je tato kniha mezi mými oblíbenými.
Příběh byl zase strašně vtipný jako u Staříka, vlastně možná ještě o něco víc. Knížka je zase plná spousty zajímavých nápadů, které má autor opravdu skvěle vymyšlené a propracované - chvílemi jsem si říkala:,, A jak sakra tohle mohl vůbec vymyslet!'' :D Zkrátka to byla zase naprosto absurdní knížka, která stojí za to si přečíst..
Četla jsem Staříka a moc se mi ta kniha líbila. Měla spád, dobře zorganizovanou zápletku. Těšila jsem se i na tuto knihu, ale ne a ne se pořádně začíst. Jak to nedělám, v půlce jsem ji odložila " na příště". Snad brzo bude " příště".
Popravdě musím říct, že Jonasson opět nezklamal. Kniha je od začátku do konce vtipná a napínavá, popisování politiky tomu dodává ten správný nádech. I když mě Stařík bavil o trochu víc, je to jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla.
Nevím jestli to bylo o něco nižším očekáváním, mým lepším rozpoložením, tím že mi výběr hlavní hrdinky- Nombeko původem z jihoafrického slumu- přišel velice zajímavý nebo tím, že jsem si vždycky věděla, že švédský král Karel Gustav je prostě týpek, analfabetka mě bavila od začátku do konce, a to mnohem víc než Stařík :)
Autorův styl je nezaměnitelný a kniha se dost podobá Staříkovi, proto doporučuji dát si mezi těmito dvěma tituly pauzu, jedna kniha je příjemným zpestřením, dvě jsou ažaž.
Každopádně za mě 5/5 :)
Analfabetka ma bavila rovnako ako Starček. Oddychové a nenáročné, ako stvorené na dokonalé odpočinkové dni. Aj napriek veľkej absurdnosti a prehnanosti som sa bavila. Vôbec mi to nevadilo, práve naopak. Jonasson to premyslel na jedničku a ja sa už teraz teším na jeho ďalšiu knihu.
3,5/5
Jestli jsem se někdy tak dobře zasmál? To tedy ne! Umyslně jsem si díky některým jakoby zavádějícím recenzím teto knihy přečetl ,,Analfabetku´´ před ,,Staříkem´´. (Stařík teprv čeká na můj smích a to jistě pokud je aspoň z poloviny tak dobrý jako Nombeko). V některé z recenzí Analfabetky je zmiňováno a přílišném politikaření. Nemyslím. Spíš je to namístě jelikož mnoho politických události skvěle zapadá do příběhu a navíc je podána super humorně.
Skvělá kniha! Doporučuji všem kdo se dlouho nezasmáli při čtení knihy jedním dechem.
Nezlobíte se na mě za tu atomovou bombu?
Ne!To se může stát každému.
Opět nezklamala, stejně jako stařík. Vtipný příběh s mnoha nečekanými i čekanými zvraty :)
Četla jsem Stoletého staříka, takže jsem věděla do čeho jdu. Trochu jsem se bála a trochu těšila, jaká bude další knih.
Tři čtvrtiny mě bavily, bylo to ve stejném stylu jako stařík. Bylo to šláplé. Konec byl ale takový táhlý, nudný. Takže jsem se nakonec těšila na poslední stránku. Škoda, no.
Ale i za ten nic moc konec to u mě m plný počet bodů.
Tři číňanky naprosto luxusní :D Kniha ma své silnější i slabší stránky. Jestli se líbil Stařík, bude se líbit i Nombeko.
O něco nezáživnější než Stoletý stařík a to jsem měla velký časový rozestup. Kniha mě nudila, jen ke konci se to více rozhýbalo a dalo se to dočíst. Nejlepší část byla o Holgerovi 1 a 2. U předešlé knihy jsem se aspoň občas usmála, zde téměř vůbec. Už jsem i uvažovala, že nedočtu. Pro vcelku dobrý závěr dávám 3*.
Po dlouhé době,- je to první knížka, kterou jsem odložila a nedočetla. Nezáživná, chvílema bez děje. Nezaujala mě ani trochu. Škoda času.
Skvělá odpočinková kniha. Já jsem se řehtala tak, až se po mně otáčela celá pláž. Na dovolenou ideální.
Od tohoto autora jsem nejprve přečetla Stoletého staříka, který vylezl z okna a zmizel a teprve po přibližně půl roce jsem se pustila do Analfabetky. A jsem ráda, že jsem si dala pauzu. Obě knihy jsou zajímavé, i když velice podobné stylem i tématem. Musím říct, že se mi Stoletý stařík líbil více, ale i Analfabetka se četla pěkně. Doufám, že další kniha od autora se odprostí od tématu atomové bomby.
Začátek velice slibný, prostředek veliká bída a o něco lepší závěr už to nezachránil... Až do setkání Nombeko s Holgerem 2 jsem se docela bavil, ale od zmiňované chvíle děj (a s ním ruku v ruce i vtip) postupně upadal a upadal, až jsem se dostal do fáze, že se mi snad ani nechtělo číst dál. Avšak ze zvědavosti, co s tou zatracenou bombou provedou, jsem vydržel. Závěrečná část už byla zase místy celkem vtipná, bohužel už ne natolik aby ve mně probudila prvotní nadšení... Stařík se mi líbil velmi. U této knihy mě bavili už jen určité úryvky, samozřejmě hlavně ty, které se opíraly o světové události či osobnosti, jenže těch bylo tentokrát poskrovnu. Pár zajímavostí jsem se však i tak dověděl... například, kde započal svou velkou kariéru Michael Ballack. :) Kdo by to byl řekl, že to mám za humny. A chlapi, věděli jste, že jeho původ je český? :) 64%
Nelíbil se mi styl, jakým je knížka napsaná.Občas sprosté slovo- za mě nic moc.Mnoho povyku pro nic.
"Staříka" jsem četl a moc mne bavil. Na "Analfabetku" jsem se těšil a jsem z ní úplně stejně nadšený. Prostě humor co mi sedí. Tak doufám, že autor se nefláká a píše další knížku, kterou nebudu moci číst v MHD - lidi pak divně koukají, když se chlámu na celou tramvaj :o)