Anatom
Federico Andahazi
Příběh historické osobnosti, renesančního lékaře Matěje Realda Kolumba, je kompilátem historického výkladu a odvážné fikce. V románu argentinského autora o slavném anatomovi, který popsal malý krevní oběh, je kolumbovský příběh rafinovaně spojen s novověkými úvahami o chtíči v ženském těle. Anatom odhaluje funkci klitorisu, který nazve Amor Veneris, toto dílo ho přivede před radu církevních otců a málem jej stojí život.... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 1999 , JotaOriginální název:
El anatomista, 1997
No já nevím - novela je to skvělá, miluji magický realismus, takže spokojenost, jen si myslím, že ta novorozeňata tam nemusela být.
Autor zcela vědomě balancuje na hraně kýče a serióznosti, a důvodem proč nepřepadne na tu špatnou stanu je strhující tempo vyprávění; historická mystifikace je dokonalá, vykazuje pečlivou přípravu.
Anatomova obhajoba před soudem je vrcholem knihy.
Zajímavý příběh, zvláštním způsobem napsaný avšak jako by mě pohlcoval temný středověk. Napnutá jsem byla až do konce a pak s úlevou knihu odložila. Přestože hodně erotiky není to lehké čtení.
Argentinský spisovatel napsal zajímavý román o lékaři, který objevil klitoris a to ho málem přivedlo na hranici. To, jak se tenkrát uvažovalo o ženách, by asi „genderistům“ způsobovalo návaly krve do hlavy. Zajímavá a čtivá kniha.
Vcelku zábavná kratochvilná záležitost, ale stejně jako další Andahaziho knihy to už víckrát číst nebudu.
renesance 16. století umělci Itálie inkvizice anatomie člověka argentinská literatura historické romány hispanoamerická literatura
Dle hodnocení by se mohlo zdát, že kniha za moc nestojí a zapadá do průměru, avšak není tomu tak. Myslím si, že kniha je zde silně podhodnocená, což je také tím, že mnoho čtenářů ji zde nečetlo a to je škoda, přitom má kniha opravdu vizuálně povedenou obálku, která vábí k přečtení, aspoň tak se stalo v mém případě. Mám rád, když se toho autor nebojí, uchopí zajímavé téma a zpracuje ho bez skrupulí a se syrovostí. Jedná se o provokativní historický román z doby inkvizice v Itálii, v němž se vyskytuje plno odvážných erotických scén i pár perverzních okamžiků, ale co byste taky čekali, když Andahazi vypráví o objevení ženského klitorisu. Pro mě se jedná o výtečné napsaný román, který se mi strašně dobře četl. Stylem, kterým je napsaná, mi v lecčems připomněla knihy mistra José Saramaga, což je myslím to nejlepší doporučení nakonec, pro ty z vás kdo váháte, zda knihu číst.