Anatom přehled

Anatom
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/5566/bmid_anatom-Daq-5566.jpg 3 19 19

Příběh historické osobnosti, renesančního lékaře Matěje Realda Kolumba, je kompilátem historického výkladu a odvážné fikce. V románu argentinského autora o slavném anatomovi, který popsal malý krevní oběh, je kolumbovský příběh rafinovaně spojen s novověkými úvahami o chtíči v ženském těle. Anatom odhaluje funkci klitorisu, který nazve Amor Veneris, toto dílo ho přivede před radu církevních otců a málem jej stojí život.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Jota

El anatomista, 1997

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Anatom. Přihlašte se a napište ho.

Politre
04.05.2021 5 z 5

Dle hodnocení by se mohlo zdát, že kniha za moc nestojí a zapadá do průměru, avšak není tomu tak. Myslím si, že kniha je zde silně podhodnocená, což je také tím, že mnoho čtenářů ji zde nečetlo a to je škoda, přitom má kniha opravdu vizuálně povedenou obálku, která vábí k přečtení, aspoň tak se stalo v mém případě. Mám rád, když se toho autor nebojí, uchopí zajímavé téma a zpracuje ho bez skrupulí a se syrovostí. Jedná se o provokativní historický román z doby inkvizice v Itálii, v němž se vyskytuje plno odvážných erotických scén i pár perverzních okamžiků, ale co byste taky čekali, když Andahazi vypráví o objevení ženského klitorisu. Pro mě se jedná o výtečné napsaný román, který se mi strašně dobře četl. Stylem, kterým je napsaná, mi v lecčems připomněla knihy mistra José Saramaga, což je myslím to nejlepší doporučení nakonec, pro ty z vás kdo váháte, zda knihu číst.

roman9739
21.05.2017 2 z 5

No já nevím - novela je to skvělá, miluji magický realismus, takže spokojenost, jen si myslím, že ta novorozeňata tam nemusela být.
Autor zcela vědomě balancuje na hraně kýče a serióznosti, a důvodem proč nepřepadne na tu špatnou stanu je strhující tempo vyprávění; historická mystifikace je dokonalá, vykazuje pečlivou přípravu.
Anatomova obhajoba před soudem je vrcholem knihy.

nokid
30.11.2016