Anatomie rodu

Anatomie rodu
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512916/bmid_anatomie-rodu-P4U-512916.png 4 182 182

Jak nás formuje minulost? Podmanivá románová kronika od autora bestselleru Skleněný pokoj. V kronikách najdeme data, v muzeích předměty. Kde jsou ale skutečné emoce? Simon Mawer je hledá v příbězích. Z kusých informací o svých předcích vytvořil strhující románovou mozaiku a dal hlas obyčejným lidem 19. století: sirotkovi ze Suffolku, který touží vyplout na moře, švadlence snící o novém životě v Londýně, vojákovi, který si před vypuknutím krymské války bere svou vyvolenou. Dějiny v Mawerově podání nejsou šedým monolitem, ale pestrou vitráží, díky níž můžeme uvidět vlastní život v novém světle.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Kniha Zlín

Ancestry, 2022

kalinkacz
24.06.2023 4 z 5

Simona Mawera jsem si oblíbila díky jeho románu Skleněný pokoj. Po něm jsem sáhla po Pražském jaru a to mi naopak nesedlo vůbec. Proto když jsem zjistila, že mu letos vyjde novinka Anatomie rodu, tak jsem si řekla, že mu dám ještě jednu šanci. To jsem ale netušila, že Anatomie rodu z jeho tvorby lehce vybočuje a nejde tak úplně srovnávat s autorovými jinými romány.
Jedná se totiž o románovou kroniku, která se věnuje autorovým předkům. Ocitáme se v 19. století sledujeme osudy několika obyčejných lidí - námořníka, švadleny, vojáka (jeho linka mě popravdě bavila trošku méně) a jejich blízkých.
Nejprve jsem si říkala, co to vlastně čtu, ale pak jsem naprosto propadla osudům postav a nemohla přestat číst. Příběh je napsaný naprosto neuvěřitelně a za mě je to nejlepší kniha od autora, kterou jsem doposud četla. Uvnitř najdete i dobové dokumenty, které celý děj umocňují.
Za sebe moc a moc doporučuju, výborné čtení!

Runinka
18.06.2023 5 z 5

Autor opět nezklamal a zavedl mě do tajemství vzniku svého pokolení.

Italkaaa
08.06.2023 5 z 5

Opravdu bravurně dovyprávěný příběh. Takových knih nevychází mnoho. Silný příběh, silné postavy, logicky jednající, dojemný, nikoliv plytký. Doporučuji všem.

SiskaE
06.06.2023 5 z 5

Tohle byla taková nádhera! Mawer zase v trochu jiné, ale skvělé podobě. Je to z velké části román, trochu i pátrání po osudech jeho předků a po tom, co všechno obyčejní lidé museli v 19. století vytrpět. Z pohledu dnešního člověka je to silná připomínka toho, za co vše vděčíme svým předkům...