Anatomie rodu přehled

Anatomie rodu
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512916/bmid_anatomie-rodu-P4U-512916.png 4 182 182

Jak nás formuje minulost? Podmanivá románová kronika od autora bestselleru Skleněný pokoj. V kronikách najdeme data, v muzeích předměty. Kde jsou ale skutečné emoce? Simon Mawer je hledá v příbězích. Z kusých informací o svých předcích vytvořil strhující románovou mozaiku a dal hlas obyčejným lidem 19. století: sirotkovi ze Suffolku, který touží vyplout na moře, švadlence snící o novém životě v Londýně, vojákovi, který si před vypuknutím krymské války bere svou vyvolenou. Dějiny v Mawerově podání nejsou šedým monolitem, ale pestrou vitráží, díky níž můžeme uvidět vlastní život v novém světle.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Kniha Zlín

Ancestry, 2022

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Anatomie rodu. Přihlašte se a napište ho.

lenikhor
12.11.2024 2 z 5

Určitě je to zajímavé téma a kvalitní zpracování historických podkladů, ale mně se kniha četla špatně. Ještě na stránce 300 jsem čekala od knihy víc a že se děj rozjede, ale nic moc.

jasminecka
19.10.2024 4 z 5

Obrazotvornost autora musi byt nezmerna, kdyz z par kusych informaci stvoril tenhle roman. Cteni se mi libilo velmi, dokonce jsem se dozvedela neco noveho z historie (i kdyz popisy krymske valky pro mne byly nejnudnejsi casti celeho romanu). Zachyceni historickeho kontextu povazuju za nejcennejsi - nejde mi nesrovnavat, v jak narocnych podminkach tehdy prosti lide zili a jak se zije dnes...

EvaC.
08.10.2024 5 z 5

Dramatické příběhy obyčejných malých lidí, které vás vtáhnou a nepustí až do poslední stránky.
Mawer vypráví s obrovskou laskavostí a lidským pochopením pro postavy a jejich boj s životem a světem okolo.
Výběr doby a postav je na základě rodinné historky, což celé knize dodává punc určité intimity z nahlédnutí blíž do rodiny Mawerů.
Doporučuji - dlouho jsem nečetla něco tak zvláštního námětem, a přitom poutavě a velmi citlivě napsáno

Korunní princezny, Sparrow a další knižní novinky (20. týden)

14.05.2023

Choď tak dlouho zkratkou, až se z ní stane oficiální cesta. Člověk musí znát pravidla, ale taky vědět, kdy je obejít.

Minulost má i další složky. Rodinné historky, vzpomínky, které se předávají dál, někdy se až nesmyslně nadsazují, jindy upadají v zapomnění. Nebo artefakty, tahy perem na vyšisovaných stránkách dokumentů– záznamů ze sčítání lidu, rodných listů, někdy dokonce deníku nebo uchovaných dopisů. Když si odmyslíme tyhle stopy, je minulost něco víc než starobylé budovy, kterým přikládáme význam nesrovnatelně vyšší, než jaká je jejich skutečná materiální hodnota, či předměty v muzeích– všechny ty cínové misky, zrezivělé šavle, šperky a keramika, po kterých lhostejně kloužou pohledy dětí během školních výletů? Vždyť minulost, která sestává jen z artefaktů, je jako kostra odkrytá při archeologických vykopávkách. Kde je tělo a krev? Co byli ti lidé zač? Co prožívali? Kam se poděli?

Kniha Anatomie rodu v seznamech