Anděl života z Osvětimi
Nina Majewska-Brown
Šokující vzpomínky porodní asistentky a žen, které prošly peklem Osvětimi Osvětim měla nejen svého Anděla smrti, nebezpečného a nevyzpytatelného lékaře Josefa Mengeleho, ale také Anděla života, porodní asistentku Stanisławu Leszczynskou, která se mu dokázala postavit. Drobná a křehká žena, která i přes jeho rozkaz, aby děti okamžitě po narození usmrcovala, jednala podle svého svědomí a snažila se pro každého novorozence vykonat maximum na jeho záchranu. Do osvětimského koncentračního tábora se dostala v roce 1943. Nejenže neztratila víru a naději, ale dokázala svoje uvěznění vnímat jako misi. Vedla porody bez jakéhokoliv lékařského vybavení, léků a mnohokrát i bez dostatečného množství vody. Vězeňkyním byla v jejich těžkých chvílích oporou, proto ji mnohé oslovovaly „matičko“. Nelze popsat, čím byla válka, holocaust, Osvětim, Březinka, tábory smrti. Neexistují slova, která by vyjádřila strach, bolest a zoufalství těch, kteří tímto peklem prošli, ztratili své blízké, důstojnost a naději. Osvětim měla mnoho tváří, ale tou nejhorší a nejtragičtější byl osud dětí, které tam přicházely na svět. Nesmíme zapomenout na ty, kteří v táboře přišli na svět a kterým bylo dáno žít pouze chvíli, ani na bolest jejich matek, které pocítily nejhorší ztrátu. Zoufalství je poznamenalo na zbytek jejich života. Kniha Anděl života z Osvětimi je doplněna autentickými svědectvími žen, bývalých vězeňkyň. V Polsku vzbudila velký ohlas a na dvou knižních internetových portálech zvítězila v kategorii nejlepší historický román roku 2020.... celý text
Literatura světová
Vydáno: 2021 , VíkendOriginální název:
Anioł życia z Auschwitz. Historia inspirowana życiem Położnej z Auschwitz, 2020
Taková hodnotná kniha to mohla být, ale vysvětlivky pod čarou stažené z Wikipedie, to je opravdu ostuda, sem to nepatří. Takže za mě zklamání.
Vzpomínky žen, které rodily anebo pomáhaly s porody v Osvětimi. Z jejich vzpomínek až jímá hrůza a ježí se chlupy na těle (topení novorozeňat v sudu, všudypřítomné krysy (ve velikosti dobře živené kočky , které se lidí přestaly bát)) které miminka ohlodávaly a i vyčerpané maminky bez mléka, všudypřítomná špína ..) .Kniha ve mě bude ještě dlouho rezonovat. Půjčeno z knihovny.
Poutavé a hrůzné svědectví o táborových hrůzách z úst několika žen. Ke konci knihy jsem už ale byla přehlcena stále opakujícími se událostmi. Přesto musím s pokorou smeknout pomyslný klobouk před bývalými vězeňkyněmi, protože dokázaly o tom všem ještě mluvit. Autorce dávám palec nahoru za neskutečnou práci s hledáním podkladů ke knize.
Velmi dobře a poutavě napsaný příběh, který neobsahuje jen “holá” fakta, ale má to děj, od kterého se nedá odpoutat, čtení náročné na psychiku, ale i tak určitě stojí za přečtení. Těžko se této literatuře dá říct hezká, ale je opravdu čtivá.
Moje druhá kniha autorky,a je opet poutavě,lidsky napsaná,husí kuže,slzy,strach,bezmoc,těhotné ženy,děti,příšerné hygienické podmínky,zima,vlhko,no to se prostě nedá pochopit,,poznámky pod čarou,výpovědí vezenkyn i stastné konce,ale myslím,že jich bylo málo,bohužel,,
Kniha Anděl života přiblížuje příběh porodní asistentky Stanisławy Leszczyńské.
Stanisława Leszcyńská se spolu se svou rodinou aktivně účastnila odboje, proto jednoho dne do jejich domu vtrhlo gestapo a všechny přítomné zatklo. Stanisława spolu se svou dcerou Sylwií byla následně převezena do tábora Osvětim-Březinka. Vzhledem k tomu, že měla lékařské vzdělání, bylo jí umožněno pracovat v táborové nemocnici. Vězňům, kteří dovedli vykonávat určité specializované profese (např. zdravotníci, holiči, fotografové aj.), se zvyšovala šance na získání lepší práce v táboře a tím i šance na přežití. Stanisława v táboře pomáhala těhotným ženám rodit, následně pečovala jak o šestinedělky, tak i o děti, všestranně se snažila zlepšit jejich tíživou situaci.
Kromě Stanisławina příběhu sledujeme mladou dvojici Magdu a Maćka, kteří se do tábora dostanou v průběhu léta 1944, kdy jsou zatčeni během pouliční razie v Lodži. Magda je těhotná a v táboře se seznamuje se Stanisławou. Na příkladě Magdy autorka líčí postavení těhotných žen v táboře, nejedná se pouze o popis prostředí, nedostatečných hygienických podmínek, ale rovněž o emocionální rovinu. Autorka nechává Magdu promlouvat, vyjadřovat svůj strach a vnitřní pocity. Magdiny vnitřní monology přibližují čtenářům táborové prostředí, fyzické a psychické změny, kterými procházela každá vězeňkyně během svého pobytu, kdy se musela vypořádávat se svou situací, ale zároveň udržet si naději, že přese všechny těžkosti nemusí být nutně bezvýchodná a konečná.
Majewska-Brown v kapitolách střídavě vypráví Stanisławin a Magdin příběh, až se oba nakonec protnou, zároveň naraci prokládá mnoha digresemi, v nichž se snaží čtenářům přiblížit prostředí koncentračního tábora, okolnosti jeho vzniku, fungování táborové nemocnice nebo informace týkající se porodů a narozených dětí. Některé tyto odbočky vkládá přímo do textu, jiné do barevně odlišených rámečků. Kromě toho řadu vysvětlivek přináší v poznámkovém aparátu. Nutno podotknout, že mnohé informace jsou skutečně zajímavé a vhodně doplňují celý příběh, jiné však naopak působí rušivě a nadbytečně.
Přínosným počinem je, že autorka vyhledala v archivu Státního muzea Osvětim-Březinka svědectví přeživších vězenkyň, které se osobně ocitly v obdobné situaci jako hrdinka Magda. Úryvky z jejich svědectví přináší v druhé části knihy. Autorka cituje výňatky 30 svědectví bývalých vězenkyň. Některé z nich se dostaly do tábora jako těhotné a tam také porodily své děti.
Osvětim (koncentrační tábor) porodní asistentky holokaust, holocaust oběti nacismu
2020 | Tajemství z Osvětimi – Skutečný příběh |
2021 | Anděl života z Osvětimi |
2021 | Dvě tváře - Soukromý život osvětimských vrahů |
2024 | Zachráněna z Osvětimi - skutečný příběh |
Nevědět, jestli dítě, které jste právě porodila, žije, je nepopsatelná bezmoc. K tomu přidejte každodenní strach o svůj vlastní život a máte námět na horor. Kdyby nebyl děj z minulosti, mohla bych říct, že autor má skvělou fantazii a mohl by konkurovat Stephenu Kingovi.
Tohle ale je z minulosti. Drsné výpovědi všech, kteří tam byli a vše zažili na vlastní kůži.
Pro citlivé povahy méně vhodné.