Anna a kráľ

Anna a kráľ
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342927/bmid_anna-a-kral-wFG-342927.JPG 4 73 73

Skutočný príbeh anglickej vychovávateľky Anny, ktorá roku 1862 prišla do Simau (dnešné Thajsko) vyučovať 58 detí kráľa Mongkuta. Veľmi rýchlo si získala nilen deti, ale aj vládcu exotického kráľovstva. Ich sympatie prerastú do hlbokej náklonnosti, neprestávajú si však uvedomovať svoje postavenie.

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Anna and the King, 1999


více info...

Přidat komentář

lapagerie
23.02.2024 3 z 5

Film má v tomto případě navrch právě tím kouzlem obrazu a obsazením. Napětí a emoce mezi Annou a králem se v knize tak nějak vytratily. Ale počtení je to příjemné.

martiline
15.11.2023 5 z 5

Jak tu již bylo napsáno, tato kniha je připomínkou celého filmu. A na konci té knihy bylo ještě víc - setkání po čtyřiceti letech s princem (nyní králem) Čulalongkornem. Bylo to velmi dojemné, až se mi zastavil dech. Jsem moc ráda, že jsem si podala celý tento krásný příběh i v knižním zpracování. Cítila jsem jen dojetí přečetla jsem knihu za pouhý jediný den


Magie233
19.10.2022 3 z 5

Kniha je pohodová, dobře se mi četla. Tím, že jsem viděla film, který byl velice dobře zpracovaný s vynikajícím hereckým obsazením, byla pro mě kniha jen malým připomenutím filmu. Knihy jsou většinou lepší, najdeme v nich více, co se do filmu už nevešlo, ale bohužel v tomto případě mě kniha tolik neoslovila .

minde
13.03.2021 5 z 5

Moc milý příběh, který vás pohladí na duši, a přenese vás odtud na chvíli pryč do dalekých exotických míst.
I když je film přesnou kopií knihy, a to každé slovo, každá věta, tak filmově je to zpracováno líp.

veronika4001
10.11.2020 5 z 5

Film jsem shlédla jako první, a to několikrát, protože jsem se ho nemohla nabažit. Unikátní herecké obsazení, které v případě obou postav bylo protikladem po všech stránkách. Líbilo se mi prostředí filmu, to bylo to, co mě lákalo. Ta bohatost, pestrost, uhlazenost manýrů, líbivost, někde divoká příroda, takové to zřejmé okolí krále. Kniha tuto atmosféru ne úplně na všech místech dobře zachytila. Poznávám, že některé příběhy je třeba podkreslit něčím, čím by více zaujaly, něčím, co je charakterizuje, něčím, čím dokáží oslovit, a to vizuálně. Kniha mi v tomto smyslu připadala dost fádní, ačkoliv já jsem milovnicí knih! Král, ze začátku despota, později na poměry příjemný člověk. Anna učitelka s břitkým jazykem, se smyslem pro pravdomluvnost a spravedlnost. Jodie Foster má ostřeji řezanou tvář, takže postavy samostatných žen a tzv. semetrik, které se nedají, na ni dokonale sedí. Přiznám se, že herec mi byl cizí a dokážu si ho spojit pouze s tímto filmem. Knihu v poměru k filmu jsem považovala spíše za nástavbu, za jakýsi dodatek pro připomenutí. Otevřela jsem ji a viděla jsem ten film. Kdybych ho neviděla, nevím, jestli bych hodnotila tak, jak hodnotím nyní.

Katka2382
22.05.2020 5 z 5

Krásná kniha,ale ještě lepší film.

VasnivaCtenarka
11.05.2020 4 z 5

Příběh vás chytí za srdce. Pro romantické dušičky je tato kniha jako stvořená.

Anna a král je taková knižní jednohubka. Když se do knížky pustíte, máte ji přečtenou za jedno odpoledne. Děj je opravdu čtivý nejen pro svou exotičnost a laskavost. Je to krásné vyprávění proživání Anny a všeho, co zažívá u královského dvora.

Příběh jsem znala ještě dříve, než jsem knihu dostala do rukou, takže se neubráním srovnávání knižního a filmového zpracování. Přestože kniha byla krásná, film byl pro mě ještě krásnější. Přišlo mi, že film je barevnější, obsáhlejší. Přestože v knize najdete všechno tak, jak bylo ztvárněné ve filmu, přijde mi, že kniha byla ochuzena o něco hlubšího. Obvykle knížky bývají obsáhlejší, bývá v nich více a bývají lépe popsané skutečnosti i postavy. Tohle jsem v knize oproti filmu trošku postrádala. Nicméně pořád to je krásný příběh, který vás okouzlí.

Jessybelle
31.03.2020 5 z 5

Tak tohle je moje srdcovka. Je to k neuvěření, že film jsem poprvé viděla v kině před 20 lety... Ke knize jsem se dopracovala až nyní a je skvělá. A ten konec jsem prostě obrečela, inu jsem romantička jak poleno...

Jadla
07.01.2020 5 z 5

Četla jsem ji před dávnými časy, detaily mi z paměti už vypadly, ale zůstal silný pocit nádherného příběhu, v němž důležitou roli představují tradice, čest, odvaha, vědomí povinnosti. Co víc si přát.

Eeli
13.04.2018 5 z 5

Krásná kniha odehrávající se v 19. stol. v Siamu (tedy dnešním Thajsku) a inspirovaná reálnými osobami.
Prostřednictvím anglické učitelky a obyvatel Siamu se setkávají dvě rozdílné kultury a nenásilnou formou je zde předkládána myšlenka potřeby moudrosti, vzájemné tolerance a úcty.
Skutečnost je zde sice značně zromantizovaná, ale právě to dělá tento příběh tak kouzelným, čemuž také přispívá právě prostředí, do něhož je děj zasazen. To vytváří exotické kulisy a svěží atmosféru, navíc nabízí zajímavě milý vhled do života, který je většině Evropanů cizí.
Knížka mi přirostla k srdci.

YA-girl
25.10.2017 4 z 5

Po prvních přečtených stránkách jsem si říkala, že jsem radši měla sáhnout po něčem jiném, po něčem, kde jsem předtím už neviděla film. Ale dala jsem knize ještě šanci a vyplatilo se - hodně mě zaujal a těšil styl vyprávění a taky popis Anniných emocí, které ve filmu nebyly pokaždé tak úplně patrné (ne tak do hloubky vyjádřené). Přijde mi, že kniha ten film skvěle doplňuje :).

katerinn
02.08.2015 4 z 5

Četla jsem tuto verzi Elizabeth Hand i knížku Zdeňka Čecha Anna Leonowensová a král Siamu. Dostala si mě ale jen tato. Líbily se mi dialogy Anny a krále, které nepostrádaly chytrost, ani chemii a jiskření. Držela jsem jim palce, ale někdy osud chce jinak.. Jak by řekl král Mongkut, "cesty podnikáme kvůli putování, ne kvůli cílům"..

Teraka
06.05.2013 3 z 5

Příjemná kniha, ovšem filmové zpracování je dle mého názoru lepší...

maruna
18.10.2012 4 z 5

Moc pěkná knížka. O hlavních představitelích si můžeme přečíst i ve wikipedii.

Miru
01.08.2012 3 z 5

Příjemné a milé čtení. Ale že by se mi z toho podlomila kolena...

lenka2011
29.05.2012

Nádherný romantický příběh,v němž se střetnou dvě odlišné kultury.