Artemis
Andy Weir
Jazz Bašarová pracuje jako kurýrka, která občas doručuje i nelegální, čili lépe zaplacené zboží. Jak jinak přežít v Artemidě, jediném městě na Měsíci, když nejste bohatý turista nebo výstřední milionář? Když si tu poctivě vyděláte sotva na jídlo? Když ani příležitostné pašování nestačí na slušnější bydlení? Všechno se ale změní v okamžiku, kdy Jazz dostane nabídku provést velkou věc. A to za odměnu tak závratnou, že se prostě neodmítá. Jenže tahle zakázka jí brzy přeroste přes hlavu – zaplete se totiž do vysoké hry, v níž jde o ovládnutí Artemidy. A kterou by nemusela přežít... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2018 , OneHotBookOriginální název:
Artemis, 2017
Interpreti: Tereza Dočkalová , Marek Lambora
Úplně dobrá sci-fi. Nic mi nechybělo ani nevadilo, svižné, zajímavé. Dokonce žádný americký egocentrismus. Přečteno ušima, audioverze v podání Terezy Dočkalové je velmi povedená.
Dávám jednu hvězdu za technické detaily. Jinak to byl oproti Marťanovi totální propadák. Neuvěřitelné dialogy, trapné hlášky, nečtivý styl.
Navzdory všem komentářům jsem se pustila do Artemis. A mne se to moc líbilo. Jazz je sice antihrdina ale s dobrými úmysly. Ja jsem ji hodně fandila. A jednoduchá zápletka? No tu mel v podstatě i Marťan. Knihou jsem doslova přeletěla a nemohla pustit z ruky.
Velice zručně napsaný román s hromadou technických detailů, který místy dokáže bavit a místy zase ne.
Naprosto vědomě dávám plné hodnocení, abych zvedla celkové. Přijde mi totiž poměrně nespravedlivé. I já zvažovala dost dlouho, zda se mám do knihy pustit, když má tak nízké hodnocení. Marťan byl tak geniální. Mám si kazit dojem? Pak jsem si řekla, že autor přece nemohl "zapomenout psát" a otevřela jsem první stránky s vědomím, že si chci užít autorův styl vyprávění a nesrovnávat s knihou předešlou. Srovnávání není nutné, vždyť jde o úplně jiný příběh. Dobrodružství dobrodružky, která vyrůstá na Měsíci v jiné gravitaci, jiných podmínkách a tak trochu jako samorost. V pubertě by bylo dobré "vyběhnout ven a rozšířit si obzory". Ovšem ve vesmírném vakuu se běhá těžko a kolem je až příliš pravidel, které jsou nezbytné pro přežití ! Jazz mi byla blízká, od dobrodružství jsem se nemohla odtrhnout, odbornosti, kterým vůbec nerozumím, mě ani trochu nenudily a víte co? Spisovatel prostě psát umí. Doufám, že napíše podobných a přesto jiných příběhů ještě mnoho. Skvěle jsem se bavila. Marťan je vzorem amerického hrdiny, Jezz je Jezz a ty hodnoty má prostě zakutané trochu hlouběji. Přesto kodex slušného pašeráka, jak ho sama v závěru vysvětluje, nepostrádá morální hodnoty.
Povedená kniha o životě na Měsíci. Mě to vážně bavilo, jsem v podobném věku jako Jazz, takže některé dialogy (i monology) plně chápu, občas se teda chová jako 16letá puberťačka, ale... Bylo to vtipné, svižné, spoustu detailů o technice (to můžu jako konstruktér a bastlič), a docela uvěřitelné. Pokud to Musk a spol dokážou mohlo by to dost pravděpodobně vypadat takhle i na Marsu. posledních asi 140stran sem dal na jeden zátah a nemohl jsem přestat.
Marťana jsem nečetl, zatím.
Četla jsem ve slovenštině, a alespoň to bylo zpestřením jinak utahané, nekonečné nudy . Knížka je vhodná spíš pro fandy do fyziky, chemie, strojírenství a dalších odborností. Město na Měsíci je fajn myšlenka, sem tam prosákne i nějaký ten náznak popisu života v něm, ale drtivou většinu toho, co čtete, je jak to či ono funguje, nefunguje a jak to udělat, aby to fungovalo. Trochu mě rušily i otázky hlavní hrdinky na čtenáře. Marťanovi ale nesahá ani po kotníky.
Knížka se četla moc pěkně, příběh opravdu ocejpal a nemohu říct, že bych se u něj byť jen chvilku nudila. Jen jsem měla krapánek potíže přijmout hlavní hrdinku "za svou" a fandit jí. Vzhledem k její podvratné činnosti a tak...
Ale nuda to tedy rozhodně nebyla, to ne.
Tak tohle nebyl vubec muj salek kavy. Miluju sci-fi a Martan se mi libil, ale tohle bylo hooodne technicke a hooodne o svareni. Coz opravdu neni moje parketa a vubec me nebavilo cist, jak hlavni hrdinka zachranuje Mesic... svarenim. Ani mi nebyla moc sympaticka, abych rekla pravdu.
Rozhodně doporučuji. Očekávala jsem původně nějakou nábožensko rasově atd. korektní šílenost, ale bylo to super svižné čtení. Artemis má v mojí knihovně své místo vedle Marťana jisté.
Já se bavila po celou dibu příběhu. Hlavní hrdinka mi byla velmi sympatická svou prostořekostí,jistou naivitou a bezprostředností,s kterou zdolávala nástrahy měsíčního města. Andy Weir ví, jak zaujmout a stejně jako u Marťana,obdivuji jeho znalosti matematiky, fyziky a chemie.
Kniha se zajímavým příběhem, který mě zaujal. Prostředí vymyšleno skvěle, technické poznámky provázející knihy Andyho Weira opět nezklamaly. Kniha mě bavila, hlavní hrdinka byla občas trochu arogantní, možná dětinská, ale byla svá, osobitá a nad některými hláškami jsem se upřímně zasmála, měla jsem ji ráda. Vedlejší postavy ok, příběh se mi občas zdál trochu přitažený za vlasy. Ačkoli dílo hodnotím kladně musím říci, že jsem se do příběhu nedokázala tolik začíst. Kniha se mi jeví trochu slabším kusem, ale čtení bylo příjemné a nijak mě neiritovalo. Celkově bych dala 3 a půl hvězdy.
Opět skvělá knížka od Andyho Weira! Marťan byl sice o trošku lepší ale Artemis mu s Jazz hodně šlape na paty! Je to dobrodružné, sci-fi, vtipné, prostě boží! Tady není moc co dodat :-)
Už se těším na další knížky! :-)
Luxusni mesicni dobrodruzstvi... kniha byla prijemnou jizdou a kdo do ni pujde bez domnenek a srovnani s Martanem, urcite si ji naramne uzije :)
Artemis je vtipné svěží čtení. Andy Weir stejně jako v Marťanovi pracuje s technickými detaily, které nenudí, ale baví. Hlavní hrdinka je vynalézavá a sledovat jí čtenáře baví. Pokud se děj nepovažuje za možnou realitu a bere se s humorem, je kniha skvělou volbou na oddychové čtení.
Artemis- krásná obálka v malachitové zeleni.. ačkoliv tématicky není můj šálek kávy ani prostředí města na měsíci, tématika sci-fi nebo jiná knížka autora. Andy Weirem jsem nepolíbená a zaujal mě myslím negativní komentář, který jsem na tuhle knížku zaslechla, tak jsem se do ní pustila. Stopařova průvodce po galaxii považuji za TOP sci-fi žánru a proto nepředpokládám, že by jej mohlo něco překonat. Artemis překlavila... neuvěřitelně arogantní hlavní hrdinkou, nestává se mi, že by mi byl někdo tak moc nesympatický a iritoval mě snad každý jeho nápad. Snad právě proto, že se děj ubíral v začarovaném kruhu průserů nepravidelně po sobě jdoucích mě přesvědčilo vydržet do konce. Hlavní hrdinka permanentně zmatená jako chameleon v pytlíku lentilek se snažila napravit svá rozhodnutí a převzít odpovědnost za své přešlapy v technicky detailně popisovaném prostředí. Nikdy by mě nenapadlo jak může být profese svářečů zajímavá a vzrušující a že se o ní dá tolik napsat. Na můj vkus poměrně jednoduchý slovník a plný vulgarit, vyšperkovaný humorem. K jídlu je blivajz 100x jinak a chutná jako satanova prdel... Zaujal mě slovní obrat " Vy patogenní kreaturo" a reakce na to " nemyslete si že si to nenajdu co to znamená". Autor zřejmě záměně srážel inteligenci hlavní hrdinky, otázkou může být proč??? Audioverze načtená Terezkou Dočkalovou posouvá hodnocení o level výše.
Vcelku dobrá a napínavá detektivka. Stejně jako v Marťanovi je příběh plný technických detailů a tempo ubíhá velmi svižně, bohužel příběh je těžko uvěřitelný. Mafiánská zápletka je příliš jednoduchá, bombastický závěr knize vyloženě uškodil. Postavy jsou velmi nevěrohodné, nejvíc Jazz - napsat příběh z pohledu ženské hrdinky byl risk, který autorovi nevyšel. Přesto příjemně strávené odpoledne, i když ten kondom mi bude vrtat hlavou dlouho...
Mezi "+" bych zařadil uvěřitelnost fungování města a vtipné hlášky, mezi "-" naopak klasickou přepjatou bombastičnost závěru, kdy jde všem o život a vše se podaří odvrátit v posledních vteřinách a úsměvný utopický kosmopolitismus.
humor boj o přežití Měsíc pašeráctví sci-fi
Autor chtěl zřejmě navázat nějak na Marťana, což se mu v technických popisech podařilo skvěle, ale děj dost pokulhává. Nějak mě nezaujala hlavní postava a vyloženě mi vadila vyšroubovaná zápletka, asi i v porovnání s Marťanem, kde se vlastně celou dobu krom pár uvěřitelných dějových zvratů nic moc nedělo, ale přesto bylo pořád co dělat. V Artemis zvraty působí neuvěřitelně a megalomansky. Přesto dávám 3 hvězdy za technické popisy, nicméně jen kvůli bych si knihu znovu už nečetla.