Atomové návyky
James Clear
Audiokniha Atomové návyky s podtitulem Jak si budovat dobré návyky a zbavovat se těch špatných. Autor James Clear. Čte Ondřej Halámek. Nezáleží na tom, co přesně chcete změnit, Atomové návyky vám s tím pomohou. James Clear, jehož blog čte měsíčně milion čtenářů, vydestiloval to nejlepší z biologie, psychologie a neurověd, aby vás naučil dosáhnout cílů. Pomocí drobných každodenních kroků – stačí 1% změna každý den – objevíte své nové já.... celý text
Literatura světová Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: 2020 , Jan MelvilOriginální název:
Atomic habits, 2018
Interpreti: Ondřej Halámek
Knihu jsem přečetl během pár dnů. Je skvělým přehledem snad všeho, co doposud bylo vyzkoumáno o lidských návycích a jejich utváření. Kniha poskytuje skutečně praktické návody, jak si své návyky uspořádat, udržovat a efektivně používat (a neusnout u toho na vavřínech).
Tuhle knihu bych bez váhání zařadila jako (s)T(r)OP seberozvojové literatury. Je čtivá, je motivující a srozumitelně objasní kde většina lidí dělá chyby při budování zvyků a jak tyto problémy překonat. Metody uvedené v knize fungují a to jsem člověk, který už celkem v tvorbě návyků umí chodit. Doporučuji celým svým mozkem ;-)
Knih o budování si nových návyků je spoustu, ale měla jsem pocit, že tato je napsána srozumitelně a jednoduše tak, že jí musí pochopit vážně každý. Musím říct, že se mi každých pár stránek stávalo, že jsem horlivě přikyvovala tomu, co autor píše a v mnoha věcech si sama sebe uměla představit. Skvělé je, že autor předkládá nejen teorii, ale i praktické úkoly a návrhy. Poslouchala jsem ji jako audioknihu, a mohu jen doporučit.
TOP knížečka na danou problematiku. Maximální spokojenost. Obsahuje i přílohy, jak mít návyky pod kontrolou a jistý přehled, jak si je evidovat a pracovat s nimi. Výstižné shrnutí kapitoly na konci. Inspirativní příběhy. Jak se odnaučit zlozvyků-co je potřeba proto udělat. Určitě doporučuji.
Knihám s podobnou tématikou jsem se dosud úspěšně vyhýbala. Důvod je prostý – všechny mi přišly stejné.
To naštěstí neplatí pro Atomové návyky. Autor dokázal stručně a jednoduše vyjádřit myšlenku, kterou podpořil množstvím zajímavých příkladů a výzkumů. Líbí se mi, že na konci knihy autor spoustu výroků dovysvětluje.
Dále oceňuji, že autor aktivně pracuje se svými webovými stránkami, kde radí jak poznatky z knihy využít i v jiných oblastech života.
Jako celek pak hodnotím knihu velmi pozitivně a věřím, že bude přínosem i pro lidi, kteří doposud žili stylem všechno nebo nic.
Trochu jsem se obával, že kniha bude dalším výtahem z mnoha knih osobního rozvoje. Naštěstí jsem se velmi mýlil a musím říct, že jsem byl velmi překvapen. Byť některé myšlenky nejsou nové a tudíž nijak přelomové (např. "Navykolístek" vs "Buzzer lístek z "Konec prokrastinace"), celkově kniha byla pojata naprosto odlišným způsobem a obsahovala mnohé souvislosti, které jsem buď vůbec neznal, nebo si je nikdy nepřipouštěl.
Kniha mi dala plno podnětů k přemýšlení, plno nápadů na zlepšení a hlavně jsem si její poslech na cestách autem velmi užil. Určitě si to v nejbližších dnech znovu zopakuji :-) Nemůžu tedy jinak, než knihu hodnotit velmi kladně a doporučit ji každému, kdo chce na sobě zapracovat.
Obsah vstřebán ve formě audioknihy (Audioteka.com), perfektně namluveno Ondřejem Halámkem.
Kniha je opravdu příjemná, dobře se čte, mnoho příkladů z různých výzkumů. Velmi se mi líbili témata o dopaminu a superstimulech. Kupodivu se témata neopakují jak bývá zvykem u jiných publikací, naopak publikace vám dá přesně to co od takové knihy očekáváte. Mnoho příkladů a rad jak aplikovat nové prospěšné zvyky a zbavit se svých zlozvyků. I když některé pasáže mi přišli už trochu na hraně (nebo-li nedokáži si představit jejich provedení v praxi).
Jedna z nejlepších knížek, které jsem v poslední době četl (poslouchal v audio formě). Navazuje dost i na koncepty z jiných knížek jako např. Síla zvyku atd.
Knihu jsem přečetl jedním dechem, protože je dobře strukturovaná a pěkně napsaná. Nechybí vysvětlující příklady na reálných příbězích, kdy to mnohdy může být obtěžující, avšak ne v tomto případě. Kniha má dobrý flow - dá se do ní ponořit. Občasné vyrušení v podobě poznámky do deníku, kdy mimovolně jsem knihu na pár chvil odložil beru jako velmi přínosné. Nestává se mi často, abych si chtěl poznačit nějaký fakt z tohoto typu knih. Spojení této knihy a knihy metoda Bullet Journal je neprůstřelná dvojka. Zavést systém, ověřovat jeho funkci, nemít přehnané ambice, dodržovat nastavené pravidla, postupně zvedat laťku, cíl rovná se cesta...toť ve zkratce.
Chcete-li si vytvořit nový návyk, pak musí být nápadný, přitažlivý, snadný a uspokojivý. Naopak své zvlozvyky musíte učinit nenápadnými, nepřitažlivými, obtížnými a neuspokojivými.
Velmi stručná, ale silná myšlenka, kterou autor rozvinul do podoby knihy. Pokud jste o osobním rozvoji již něco četli, spousta rad obsažených v knize vám bude povědomá. Přestože Atomové návyky nepřináší nic zásadně nového, jedná se o velmi čtivou a povedenou kompilaci hlavních principů učení nových návyků. A věřte, že díky častému opakování (matce moudrosti) vám snadno utkví v hlavě.
Strucne, jednoducho strukturovane, bez "zbytocnej omacky" o tom, ako sa zbavit zlych navykov a vybudovat si tie prospesne.
Kniha ma primerany rozsah a nezahlcuje informaciami. Kto chce ist hlbsie, odkazy na jednotlive temy a vyskumy najde v poznamkach na konci.
Srozumitelne, zabavne podane, spousta zajimavych realnych pribehu a otestovanych rad, jak si ziskat navyky ktere chceme a zbavit se tech, ktere nechceme.