Azincourt
Bernard Cornwell
Azincourt - audiokniha obsahuje historický román, jehož autorem je Bernard Cornwell. Čte Dušan Sitek. Režie Jakub Tabery. Mistr zvuku Jan Kacian. Román Bernarda Cornwella popisuje okolnosti, které vedly k jedné z nejdůležitějších a také nejkrvavějších bitev stoleté války mezi Anglií a Francií, i bitvu samotnou. Došlo k ní 25. října 1415 v den sv. Kryšpína mezi severofrancouzskými vesnicemi Azincourt a Tramecourt. Anglický král Jindřich V. zde na hlavu porazil mnohem početnější vojsko francouzského krále Karla VI., když nově využil bojových schopností svých lučištníků. Vítězství u Azincourtu zajistilo nadlouho anglickou nadvládu nad severní Francií. Téma bitvy u Azincourtu později básnicky zpracoval William Shakespeare ve hře Jindřich V.... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2019 , Audioteka , BookmediaOriginální název:
Agincourt, 2008
Interpreti: Dušan Sitek
Moje první kniha od tohoto autora a troufám si říci, že rozhodně ne poslední. S citem volený poměr mezi historickými fakty a fiktivními příběhy účastníků dějové linie.
Bernard Cornwell dokáže přibližovat život lidí v 15. století tak, že jsme schopní pochopit jejich city, názory, pohnutky, a tak nejsou pouhými relikty minulých dob. Zdají se být naprosto reálnými bytostmi, stejnými jako my, avšak z doby, v níž bychom zřejmě ani žít nechtěli, neboť mnohdy nejsou zcela strůjci svých osudů, a nemají jiné volby, než jen doufat a bojovat.
S historickými knihami valnou zkušenost nemám, ale tato kniha mě přesvědčila, že by tomu mělo být rychle jinak.
Nevím, nakolik jsou popisované události obrazem skutečné historie bitvy, ale z pohledu čtenářova se jedná o mimořádně, ale mimořádně čtivou záležitost. Kniha je schopna od první stránky zaujmout a nepustit Vás až do samého konce. Nabídne hrdinu i záporáky, ty, jimž fandíte, a ty které z hloubi nenávidíte. Z úhlu dnešního vnímání světa se některé popisované události zdají barbarské, ale ve své době asi tvořily běžnou součást života.
Z ohledem na výše uvedené nelze než knihu doporučit. Věřím, že i ti, jimž historická literatura nic neříká, nebudou po jejím přečtení hodnotit jinak než kladně.
Výborný čtení. Líbil se mi popis hlavně církevních hodnostářů, myslím, že to tak opravdu fungovalo.
tenax napsal zde asi tak vše, co jsem měl na srdci. Každopádně můj první Cornell a mám obavy, že všechno další bude horší, protože jeho vyprávění i téma mě v této knize opravdu zaujalo. Milovníkům historie této doby (15,. stol.) a napínavé četby, která jednoduše plyne (bohaté dialogy, žádné zdržovačky s psychickými pohnutky postav nad rámec jejich stručného uvažování o Bohu), lze jen doporučit.
Výborné, i když zdaleka ne pohodové čtení. Francouzské tažení Jindřicha V. v roce 1415, vrcholící bitvou u Azincourtu, je popisováno prostřednictvím příběhu mladého anglického lučištníka Nicholase Hooka. Nechybí naturalisticky vylíčené bitevní scény, podrobnosti o obléhacích technikách, výstroji a výzbroji bojovníků, dobovém chápání morálky a cti, ale i romantická linka vztahu Nicholase a Melisandy, nemanželské dcery jednoho z francouzských šlechticů. To vše je namixováno do strhujícího vyprávění, které Cornwell umí. A jako zajímavá tečka je nakonec tradiční autorova historická poznámka, kde uvádí na pravou míru některé licence, které použil při psaní románu.
Román, který se odehrává během stoleté války a jehož hlavní postavou je anglický lučištník, který se účastní výpravy do Francie pod vedením Jindřicha V. Knihu jsem si vybral na základě zdejších kladných hodnocení a po dočtení musím uznat, že jsem v knihovně nesáhl vedle a můžu ji také doporučit. Autor tu velmi živě popisuje všechny bojové události, ať už se jedná o obléhání nebo samotnou bitvu u Azincourtu. Při té je čtenář vržen do válečné vřavy, při které se jízda a těžkooděnci boří do bahna pod salvou šípů a díky barvitému popisu je tu představen také konečný brutální boj muže proti muži.
Jednoho dne jsem v Levných knihách zakoupil tuto knihu. Jelikož jsem od autora ještě nic nečetl, šel jsem do toho. A najednou jsem měl prvních 100 stran přečtených. Autor se i přes románové zpracování drží historických reálií. Parádně vystihl náladu vojáků před bitvou, táborový život atd. Rozhodně mě kniha zaujala a autor potěšil.
Lidi, to je četba!! Doslova vás vtáhne. I kdyby se zdálo, že je to kniha spíš pro muže, je tak skvěle napsána, že musí upoutat každého, koho zajímá historie i psychologie. Ústřední postavou je prostý chlapec, který se vlivem událostí stává vynikajícím válečníkem a přes svůj nízký původ v sobě objevuje výborné strategické schopnosti. Příběh graduje, nikdo si v něm nehraje na hrdinu, vojáky decimuje nedůstojná úplavice, mokro, zima. Hlavní bitva se odehrává v rozčvachtaném terénu. Díky autorovi je slyšet řinkot zbraní, svištění šípů, křik a vřava. Nelítostné souboje nikoho nešetřící. Středověk jaksepatří. Dávám plný počet hvězdiček. Máloco mě takhle připoutalo!
„Jsme bojovníci!Lučišníci a zbrojenci dohromady!Bojujeme jedni za druhé!Ten,kdo zraní nebo zabije některého z nás,neodejde bez trestu!"
Skvělá kniha která překonala mé očekávání.Cornwel je mistr vypravěč středověké doby.Ten kdo hledá romanticky příběh z doby Jindřicha V at sáhne po jiné knize.Tady tečou potoky krve a sekery rozbijej hlavy nepřátel.Takhle přesně musely vypadat bitvy středověku.
V mém případě se jednalo o první knihu od Bernarda Cornwella, kterou jsem četl. Zaujala mě svým názvem, jelikož něco málo z historie Stoleté války znám a tohle téma mě opravdu zajímá.
Příběhem jsem byl příjemně překvapen. Kniha je velmi čtivá, má spád a veškeré popisy charakteristik osob, či prostředí jsou výstižné a ne zbytečně zdlouhavé.
Krom putování Nicolase Hooka (údajně skutečné postavy bitvy u Azincourtu, de facto všech postav, až na jednu, jak uvádí autor v epilogu) přes města Soissons, Harfleur až po Azincourt, se čtenář dozví i něco málo o dřívějších bitvách u Kresčaku a Poitiers.
Pokud o Stoleté válce, případně o "dark ages" do této chvíle nic moc nevíte, tato kniha vám velmi poutavým způsobem odkryje veškerá úskalí života v těchto dobách.
Historický román, který popisuje život a bitvy, strádání a touhu obyčejných vojáků, lučištníků. Surové, syrové, ale v určitém světle kouzelné, člověk zjistí, že i král mohl být obyčejný člověk a ne vždy věrný rytíř musel souhlasit s králem. Čím dál tím více se začínám odklánět od sci-fi a začínám číst Cornwella. Má něco do sebe...
Tak já byl touto knihou nadšený!!! Nicholas Hook - pěkně popsané zážitky z místa, kde žil. Následoval jeho problém se sirem Martinem a bratry Perrillovými... Dobývání Harfleur (perfektně popsané) a dále rozhodnutí krále Jindřicha k tažení do Calais... Následovala bitva u Azincourt...
Za mě prostě skvělé!!! Díky pane Cornwelle....
Kniha se mi líbila. Autor příběh napsal čtivě, nicméně mě nudily neustálé rozsáhlé popisy bitev - včetně detailů. Snad polovina románu líčí kdo komu čím vypíchl oko. Nick Hook mi tak trochu víc připomínal Robina Hooda.
Táto kniha ma utvrdila v tom, že knihy o stredoveku nie sú pre mňa. Tak do polovice som to poctivo čítala, ale potom to už boli len popisy bitiek a to ma nudilo. Čakala som niečo viac, pretože autor tu bol doporučovaný v diskusii, ale je to samé zabíjanie, znásilňovanie a pomsta a do toho "Boh je na našej strane". Z druhej polovice som si vyhľadala len pasáže o Mesalinde, čo bola jediná postava, ktorá ma ako tak zaujala. Už sa ani nebudem pokúšať o iné knihy autora.
Kniha která jako obvykle nezklame. Spád děje, zápletky a podrobný popis jak ve středověku vypadal boj obyčejných bojovníků a jejich velitelů. Doporučuji k přečtení.
Francie 15. století stoletá válka bitva u Azincourtu (Agincourt) (1415) historické rományAutorovy další knížky
2017 | Poslední království |
2007 | Bledý jezdec |
2004 | Lučištník |
2010 | Hořící země |
2006 | Sharpův tygr |
Od Cornwella moje prvotina. A rozhodně předčila má očekávání - s ničím se nepáře, všechno popíše brutálním způsobem, který je na středověk tak typický. Už jsem sáhla i po ostatních autorových knihách a nelituji toho, všechny stojí za přečtení!