Sharpův tygr přehled

Sharpův tygr https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12473/bmid_sharpuv-tygr-wBV-12473.jpg 4 230 230

Sharpe série

1. díl >

Richard Sharpe a obléhání Seringapatamu, 1799. Knihou Sharpův tygr zahajuje Bernard Cornwell mnohadílný seriál příhod vojáka britské armády Richarda Sharpa, prostřednictvím jehož dobrodružných osudů provází autor čtenáře historií pohnutých let v období 1799 až 1820. Je to doba vojenských tažení, dlouhých obléhání a slavných bitev; doba napoleonských válek, ale také bojů britských koloniálních vojsk o ovládnutí Indie. A právě zde, v Indii, příběhy Richarda Sharpa začínají. Píše se rok 1799 a britská armáda táhne k Seringapatamu, opevněnému sídelnímu městu maisúrského sultána Típúa. Vojínu Sharpovi, který uvažuje o dezerci, se náhle naskytne zvláštní příležitost uniknout tyranskému seržantu Hakeswillovi i nudnému vojenskému životu, jenž neuspokojuje jeho dobrodružnou povahu. Dostane od velitele armády generála Harrise úkol, aby se jako předstíraný dezertér pokusil proniknout do Seringapatamu a spojil se tam se zajatým britským zvědem plukovníkem McCandlessem, který ví, jakou past Típú na Brity nastražil. Nebezpečné poslání zavede Sharpa do exotického prostředí orientálního města, v němž musí vynaložit všechen svůj důvtip i odvahu, aby si zachoval život, a navíc zachránil britskou armádu před porážkou. V dalších dílech seriálu bude mít čtenář možnost prožívat spolu s hlavním hrdinou Sharpem námořní bitvu proti Francouzům u Trafalgaru, bitvu u Salamanky nebo obléhání Badajozu při španělském tažení, vítězství nad Francouzi u Waterloo a jiné slavné boje tohoto období. Přestože jde o příběhy se všemi atributy romantického žánru, jako jsou statečné činy, láska, zrada nebo boj o čest a slávu, Cornwell se v nich - jako ostatně ve všech svých románech - na striktně drží historických faktů, které uvádí v závěrečné poznámce a obvykle ještě doplňuje mapkou, jež podrobně zachycuje postavení vojsk při bitvách nebo obléháních.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Oldag
Originální název:

Sharpe’s tiger , 1997


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sharpův tygr. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (48)

Jochen77
03.04.2024 4 z 5

Bohužel jsem tento díl sehnal až poté, kdy jsem přečetl dílů deset. Ale jo, Indii s Ríšou mám tůze rád. Spousta věcí o kterých jste neměli ani zdání a Cornwell to má sakra najeté. Popis budov, kultury, jídla a podnebí je takřka hmatatelný. Boje vidíte úplně před sebou a v jejich čele kdo jiný, než neohrožený 007 Sharpe. Ještě, že tento rok vychází další díl našeho skvělého bojovníka a lamače ženských srdcí. Těším se...moc.

m_martina
29.06.2022 5 z 5

Tuto knihu mi doporučila moje nejlepší kamarádka Katka, protože jinak bych si ji určitě v knihovně nevypůjčila. Ale nakonec jsem byla spokojená, kniha se mi četla dobře a Sharpe mi byl sympatický.


Janadvorackova
03.03.2022 3 z 5

Námět vypadal čitelně, začátek se mi líbil. Následovalo takové vlažné čtení. V paměti zůstane málo.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Sharpův tygr v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených335x
ve Čtenářské výzvě12x
v Doporučených27x
v Knihotéce140x
v Chystám se číst102x
v Chci si koupit23x
v dalších seznamech5x