Lučištník přehled
Bernard Cornwell
Hledání svatého grálu série
1. díl >
První kniha trilogie Hledání svatého grálu. Brutální nájezd neznámých ozbrojenců, kteří se v roce 1342 vylodili na anglickém pobřeží a vypálili poklidnou vesnici Hookton, přežije pouze mladý lučištník jménem Thomas. Tento syn místního pastora přísahá umírajícímu otci, že vrátí do Hooktonu posvátnou relikvii uloupenou nájezdníky a bude až na konec světa pronásledovat černě oděného rytíře, zloděje a otcova vraha. To je začátek cesty, která zavede Thomase z Hooktonu do Francie, kde bojuje ve službách svého krále Eduarda III., zamiluje se do krásné bretaňské vdovy a po dobrodružství s ní je nucen prchat před Francouzi i Angličany, až ho vrtkavý osud přivede do situace, kdy se milenci stanou nepřáteli a nepřátelé spojenci. Nakonec se Thomas vrací do anglického vojska a v jeho řadách se zúčastní první velké bitvy v rozvíjející se stoleté válce – bitvy u Kresčaku, v níž padl i slepý český král Jan Lucemburský. Thomasovo předsevzetí pomstít otcovu smrt a získat zpět posvátnou relikvii však osud změní v mnohem obtížnější a vyšší úkol: najít svatý grál. Lučištník je první kniha ze série Hledání svatého grálu, v níž Bernard Cornwell zamýšlí vylíčit alespoň část z války, která od roku 1337 s různou intenzitou pustošila západní Evropu a později dostala název válka stoletá.... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2004 , OldagOriginální název:
The Archer's Tale, 2004
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lučištník. Přihlašte se a napište ho.
Cornwall prostě umí. Po Richardu Sharpovi, kterého jsem si opatřil úplně celého jsem zabrousil do čtrnáctého století a neudělal jsem vůbec špatně. Ze začátku mi trošku trvalo než jsem si zvykl na hubeného a dlouhovlasého lučištníka, ale po nějaké době jsem si knihu zamiloval. Dobývaní Caen a hlavně popis bitvy u Kresčaku byly majestátní. Několik připomínek k účasti Jana Lucemburského a jeho syna Václava (Karla IV), z toho jsem měl husí kůži a zahrálo to na mou národoveckou duši. Čtenář cítí dusot kopyt, vidí tu krvavou bitevní vřavu a slyší svistot šípů s bílým peřím. Parádička, další díly už čekají v domácí knihovně.
Na Lučištníka jsem se těšil velmi dlouho a jelikož reference na Cornwella byly všechny velmi pozitivní, nebál jsem se, že budu zklamán.
A opravdu jsem nebyl. Po přečtení několika prvních stran mě kniha strašně bavila. Líbí se mi styl vyprávění a historická věrohodnost.
Kniha je jedna z těch, které začnete číst a nemůžete přestat, protože chcete vědět, co se stalo dál.
Zápletka jako taková je hrozně jednoduchá, ale tím, jak je to podané, tak vůbec nenudí a Thomasův příběh na pozadí začátků stoleté vás rozhodně upoutá.
Kvituji popis toho špatného, co se při válčení dělo, celkem slušný prostor pro popis Jana Lucemburského a na konci knihy vysvětlení co si autor dovymyslel a co je všechno historicky správné.
Knihu rozhodně doporučuji a těším se na další díly i další Cornwelovy knihy.
Kniha Lučištník v seznamech
Anglie 14. století svatý grál Jan Lucemburský, král český stoletá válka historické rományAutorovy další knížky
2017 | Poslední království |
2007 | Bledý jezdec |
2004 | Lučištník |
2010 | Hořící země |
2006 | Sharpův tygr |
Od jižní Anglie, přes Bretaň a Normandii až do Flander. Všude tam můžeme sledovat cestu Thomase z Hooktonu během začátku války, které se časem začne říkat Stoletá.
A tak jak je Cornwellovo zvykem, nechá svého hrdinu proplouvat velkými historickými událostmi, ať už se jedná o dobývání Caen nebo bitvu u Kresčaku v závěru. V celém příběhu zase ukazuje jak umí pracovat s postavami a tak ne všichni, kteří na začátku vypadali jako jasní nepřátelé jimi budou i na konci.