Bábkové divadlo
M. W. Craven
Washington Poe série
1. díl >
Na severozápade Anglicka vyčíňa sériový vrah. Svoje obete upaľuje v prehistorických kamenných kruhoch a nezanecháva po sebe žiadne stopy. Polícia je bezradná. Médiá mu hovoria Spaľovač. Do vyšetrovania sa zapojí suspendovaný detektív Washington Poe. Ten by najradšej nemal s prípadom nič spoločné, ale keď sa na hrudníku tretej obete objaví jeho meno, nemá na výber. Spolu s geniálnou, no spoločensky neohrabanou analytičkou Tilly Bradshawovou vytvoria čudný pár, ale odhalia stopy, ktoré sú pre iných neviditeľné. Úskočný vrah má plán a z neznámeho dôvodu doň patrí aj Poe. S narastajúcim počtom obetí sa Poe ponára do prípadu viac, ako je preňho prípustné. Čoskoro zistí, že existujú aj oveľa horšie veci než smrť v plameňoch.... celý text
Literatura světová Thrillery
Vydáno: 2019 , Ikar (SK)Originální název:
The Puppet Show, 2018
![Mona-Lisa Mona-Lisa](https://www.databazeknih.cz/img/users/53_/53962/m_mona-lisa-6ya.jpg?v=1568234092)
(SPOILER)
“Nebylo to jen o spravedlnosti Poe. Tohle bylo o pomstě.
A proto se mi to taaaak strašně líbilo. Na přebalu thriller, já tomu budu říkat detektivka, jo?
A sakra dobrá podle mého skromného názoru.
Takovým starým stylem napsaná. Pozvolným, podrobným, postupným pátráním po indiciích.
V Anglii se tu pohledem seržanta účastníme pátrání po sériovém vrahovi. Nevtíravým popisem krajiny, který byl v takovém měřítku, že tě to nerušilo od vyšetřování- To mi připomnělo práci Petera Maye. Ten ale víc své příběhy ředí osobní linkou detektiva, tady to tak nebylo.
Poznámky pod čarou jsou boží - plné faktických informací o fungování policie mj.
Ono není těžké uhodnout, tak od půlky, kam to bude směrovat. Nabízí se to.
Ale vůbec to není mínus. Ještě se to poznání jedním poznatkem obohatilo a při finálním dialogu bych nejradši objala pachatele i detektiva.
Končím, už nespoileruju.
Druhý díl tu mám teď před sebou a jdu na něho.
![Miliarda Miliarda](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/165249/m_165249-6j4.jpg?v=1479249212)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
M.W.Craven se tímto pro mě zařadil mezi velikány typu Nesba, Kepplera, Miniera, Olsena a dalších. Loutkové divadlo je naprosto famózni detektivkou, která je drsná, syrová a velmi krutá, na druhou stranu však protkaná humorem, zajímavými charaktery, kteří v sobě dokáží najít lidskost a smysl pro spravedlnost i v těch nejtemnějších koutech a vše je samozřejmě "zastřešeno" brilantním příběhem. Hlavní detektiv Washington Poe je postavou, kterou si čtenář okamžitě zamiluje, stejně jako Lily Badshovovou, nesmělou, ale geniální "ajťačku" z jeho vyšetřovacího týmu. Oproti tomu směrem k bestiálnímu vrahovi se v průběhu četby budou ve čtenáři mixovat všechny druhy emocí. Celá kniha je po vzoru Kepplera postavena na krátkých a mimořádně čtivých kapitolách, takže nehrozí, že by nějaká část knihy ztrácena na tempu či byla nudná. K mému překvapení četbě neuškodil ani fakt, že indicie vedoucí k odhalení totožnosti vraha jsou natolik zjevné, že jej čtenář odhalí mnohem dříve než sám autor, čímž však kniha nekončí a i poslední cca. 1/4 knihy je mimořádně napínavá a šokující a to včetně poslední stránky knihy, kdy hlavnímu detektivovi knihy "držíte palce", aby učinil "správné" rozhodnutí, které však může spustit efekt motýlích křídel s nedozírně neblahými následky. Pokud hledáte neokoukanou a v mnohém neotřelou detektivku, mohu Loutkové divadlo směle doporučit a sám se s nadšením vrhnout na další díl ze série.
![Shaxx Shaxx](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/245305/m_shaxx-654e26e169a86.jpg?v=1699620579)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Docela fajn úvod do krimi série, v pohodě postavy (nejde si neoblíbit Tilly), škoda jen, že si to nese většinu klišé znaků (dlouhosáhlá vykecávačka vrchního záporáka, proč a jak co udělal, pohnutá minulost hlavního vyšetřovatele (i když tady to aspoň nebylo otravné po celou knihu)). Dvojku si někdy ale přečtu :)
![Amalberga Amalberga](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/145986/m_amalberga-G1F.png?v=1681383567)
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
Knihu jsem dostala k Vánocům, a tak - i když detektivní thrillery nečtu, jsem si ji ze zdvořilosti přečetla. Není vůbec špatná, pokud máte thriller rádi, tak ji asi oceníte. Je udělaná trochu moc řemeslně a nepřijde mi nějak moc nápaditá. Skoro každá kapitola začíná popisem nějakého místa, aby byl čtenář vtažen do děje a působilo to neotřele, což ve výsledku nepůsobí. Také jsem velmi brzy pojala podezření, kdo bude ten Upalovač. Na druhou stranu musím vyzvednout ženské postavy - autor je nijak neobjektivizuje a i když jsou trochu klišé (příliš upjatá šéfka bránící arogantnímu a chaotickému géniovi v jeho práci; geniální, ale společensky neobratná autistka), ani to tak nebolelo.
![Krchnaida Krchnaida](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/246257/m_krchnaida-ONR.jpg?v=1575920284)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knížku mi doporučila kamarádka, poslouchala jsem ji jako audioknihu. Dávám palec nahoru, skvěle promyšlený děj i postavy (Tilly je borec :-D). Asi nemám co vytknout :-) a těším se na další díly.
![katka134 katka134](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/165818/m_katka134-fo0.jpg?v=1574099568)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Hodně napínavý případ s koncem, který slibuje zajímavé pokračování. Poe a Tilly jsou moc sympatičtí.
![janina66 janina66](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/248533/m_janina66-yYh.jpg?v=1567787826)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Ačkoliv jsem se zařekla nečíst další serii, opět jsem neodolala a nelituji.
Líbilo se mi věrně popsané vyšetřovací metody, zejména Tilly a její logický mozek spolu s PC byly velmi osvěžující a zábavné.
Konec navnadil na další pokračování. Naštěstí mám všechny připravené.
![janinkahh janinkahh](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Myslím si, že skvěle napsaná kniha.
Dokonce jsem se u ní i zasmála, protože Tilly trochu ponurou atmosféru knihy nadzdvihne svou povahou.
![85098211 85098211](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/192076/m_85098211-651465aad5a82.jpg?v=1695835562)
(SPOILER)
Tuto sérii už mám kompletně sehnanou a konečně došlo i na tento první díl. A že to bylo opravdu hodně dobré! ;-) Jednou z hlavních postav je Washington Poe, suspendovaný detektiv, který je ovšem povolán zpátky do služby, protože došlo k otřesným vraždám několika lidí a jeho jméno bylo nalezeno vyřezané do těla poslední oběti. V jeho práci ho zdatně podporuje skvělá analytička Tilly Bradshawová, která ale není vůbec použitelná pro běžný život. Ale i navzdory tomu mi byla (stejně jako Washington Poe) sympatická na první dobrou ;-). No a potom je zde vrah s přezdívkou Upalovač, který svoje oběti zabíjí tímto krutým způsobem a kterého je nutné najít. Kromě toho není vůbec lehké najít pachatelův motiv. Když se to ale přece jen podaří, Poe narazí na něco tak odporného, že svým způsobem dokáže vraha i pochopit...
Kniha je vynikající, čte se jedním dechem a rozkličování pachatelových činů v její poslední části bylo opravdu překvapivé a zároveň šokující. A k tomu všemu dojde ještě k jednomu neočekávanému odhalení, které se bude týkat matky Washingtona Poea... Nezbývá mi tedy než ohodnotit plným počtem a doporučit ;-).
![AraRos AraRos](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Dočteno. Skvěle napsaný thriller. A radost, že další boží díly s Poem a Tilly mám ještě před sebou.
![Lka Lka](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/112639/m_lka-VjR.jpg?v=1664953019)
Audiokniha :
Skvělý příběh, poutavý, který nechcete odložit. Poslechnuto v podání Martina Zahálky. Ze začátku mi hlas moc neseděl, ale za chvilku jsem zvykla a pak jsem zjistila, že to byl právě ten pravý hlas k tomuto příběhu. Oblíbila jsem si detektiva Poa a k tomu trochu zvláštní Tilly, velice chytrou ženu. Moc sympatická dvojka. Už se těším na další díl.
![Rousal Rousal](https://www.databazeknih.cz/img/users/38_/381467/m_vousa.jpg?v=1728046850)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Celá série je dokonalá. Jen ten čtvrtý díl byl docela slabší, ale Botanik reputaci napravil.
Detektivky za které by se nestyděla ani Agatha Christie. Vřele doporučuji.
![Snílek1980 Snílek1980](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Současný thriller není můj oblíbený žánr. S touto knížkou to byl spíš výstřel do tmy. Překvapivě neminul cíl. Způsob i tempo vyprávění mi naprosto vyhovovaly. Co mě však přikovalo ke čtení, byly postavy. Jmenovitě detektiv Poe a Tilly. Kvůli nim si chci přečíst celou sérii.
![teramacek teramacek](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/248731/m_teramacek-F45.jpg?v=1538148777)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
No hurá! Tímhle jsem si po knihách Řetěz a Ve vlastním stínu spravila chuť.
Námět skvělý, napětí neubývalo, žádné složité konstrukce, prostě to celé fungovalo jako fajn příběh. A ještě to mělo (minimálně pro mě teda) sympatické hlavní představitele.
Nějaké mouchy bych našla, ale daly se vybít několika ranami plácačkou :)
![Vesmich Vesmich](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
S týmem vyšetřovatelů jsem se seznámila v Botanikovi a zajímalo mě, jak to vlastně začalo. A začalo to svižně. Svéráz a Podivínka se potkají a Padouch je taky autentický. Bavilo mě to a přiměřeně nutilo přemýšlet.
detektivní a krimi romány thrillery sérioví vrazi tajemství anglický venkov analýza dat anglické rományAutorovy další knížky
2019 | ![]() |
2020 | ![]() |
2021 | ![]() |
2022 | ![]() |
2023 | ![]() |
Tohoto autora jsem objevil náhodou a nechal se překvapit. Vůbec jsem nečetl obsah, za což zpětně děkuji sám sobě, neboť na obálce je nastíněn celý děj od začátku do konce. Takhle jsem v naprostém a blaženém nevědomí postupně odkrýval smutný, temný a děsivý případ Washingtona Poea, na jehož další případy se již nyní neskutečně těším.