Bábkové divadlo
M. W. Craven
Washington Poe série
1. díl >
Na severozápade Anglicka vyčíňa sériový vrah. Svoje obete upaľuje v prehistorických kamenných kruhoch a nezanecháva po sebe žiadne stopy. Polícia je bezradná. Médiá mu hovoria Spaľovač. Do vyšetrovania sa zapojí suspendovaný detektív Washington Poe. Ten by najradšej nemal s prípadom nič spoločné, ale keď sa na hrudníku tretej obete objaví jeho meno, nemá na výber. Spolu s geniálnou, no spoločensky neohrabanou analytičkou Tilly Bradshawovou vytvoria čudný pár, ale odhalia stopy, ktoré sú pre iných neviditeľné. Úskočný vrah má plán a z neznámeho dôvodu doň patrí aj Poe. S narastajúcim počtom obetí sa Poe ponára do prípadu viac, ako je preňho prípustné. Čoskoro zistí, že existujú aj oveľa horšie veci než smrť v plameňoch.... celý text
Literatura světová Thrillery
Vydáno: 2019 , Ikar (SK)Originální název:
The Puppet Show, 2018
Teda toto som dočítal s veľkým sebazaprením a ešte väčšou nechuťou. Takmer celú knihu sa čitateľ oboznamuje s kompetenciami a hierarchiou policajných zložiek až nad rámec únosnosti. Ako príbeh, resp. námet by ušiel, ale štýl písania absolútne nesadol. Niekedy som fakt nadobudol dojem akoby sa myseľ potácala ako opitý somár a nevedel som o čom sa píše.
Za mňa dve hviezdy sú až až.
Tři hvězdičky za super námět. Občas sice trošku nechutnější popisy, ale tak když jde o sériové vraždy, nemůžeme čekat procházku růžovou zahradou :) Jinak popravdě jsem neměla žádnou knížku rozečtenou tak dlouho, jako tuhle. Tak špatně se to čte, za mne krkolomné, kostrbaté... Několikrát jsem se v textu musela vracet, protože jsem se v tom ztrácela... V podstatě krom odhalení viníka, tam nebyla žádná pořádná zápletka. Jen nudné rádoby zápletky, díky kterým jsem se v tom zase o něco víc ztratila. Příště si u toho asi budu muset dát nějakej dobrej matroš a třeba to bude čitelnější. Potenciál tam prostě je, jen se s ním špatně naložilo :) mám ještě jednu knížku od autora a už mám strach ji začít číst :)
Kniha mě zaujala obálkou i názvem.Autorova prvotina.Oddechovka. Dobře napsaný příběh.Mám i zbývající knihy které přečtu.
Příběh byl zajímavý, nový. Zápletka byla opravdu dobře zamotaná a na pachatele jsem přišla opravdu až ve chvíli, kdy to autor sám předpokládal. Musela jsem ubrat jednu hvězdičku, protože hlavní postava, Poe, se chová tak, že je vysoce nepravděpodobné, že by u policie mohl zůstat. To trochu kazí dojem. Nicméně ve spojení s Tilly jsem ochotná vzít ho na milost a zkusit další knihu.
Ke knihám, které mají takovou masivní reklamu, přistupuji velmi opatrně a vždycky si raději počkám na zdejší doporučení. Takže......Asi 200 stran mně trvalo, než jsem se vcítila do hlavních postav a zorientovala se v množství osob, lokací (mně naprosto neznámých) a možných a nemožných motivů. Jakmile tohle ale překonáte, tak to nabralo neuvěřitelný směr a spád a závěr .............neskutečné a srdcervoucí. Doporučuji, protože tohle se opravdu povedlo.
Velice dobře a čtivě napsaná kniha, dvojice detektivů nemá chybu a i když se dá ke konci vytušit proč ty všechny vraždy, přeci jenom mě ten úplný konec dostal. Připomíná mi to knihu "Já jsem smrt" od Cartera a musím říct, že u obou jsem měla slzy v očích.
Dobrá a dobre napísaná kniha.trochu ma prekvapili odkazy na predchádzajúci prípad, keďže toto bola prvá kniha,ale vysvetlilo sa to. dobrá kombinácia hlavných postáv,sem-tam dobrá irónia..na prvú knihu naozaj dobré
A je to tady! Zas nevím, jestli mám vraha litovat nebo ne! Hodně to závisí na úhlu pohledu. Faktem je, že mu rozumím, i když na druhou stranu mě děsí představa, že si každý "trpící" v minulosti takhle představuje spravedlnost. Je to jako rub a líc jedné mince, pořád je to jedna a tatáž mince.
Navíc tu autor představil pro mě úžasnou skvělou dvojici - detektiva Poea, který si už zažil své, ale pořád jde jako buldok za spravedlností, a analytičku Tilly, géniuse, který neumí přežít ve všedním životě. Jejich životy se spojí v hluboké přátelství. Tilly se učí od Poea a on je zas její ochránce.
I když je to od začátku do konce velmi smutné vyprávění tragického příběhu, i tak se sem dostaly vtipné scénky - hlavně ohledně chování Tilly. Tu si prostě musí zamilovat každý.
Konec ve mě budí dojem, že ještě ne vše je ukončené. Takže se budu moct těšit na druhý díl. A zatím.... tento příběh skvěle doporučuji. Stojí za to si ji přečíst. Já jej přelouskala za den.
Nevím co napsat z této knihy mám rozpolcené pocity. Asi mi nevyhovuje styl psaní, musím se přiznat, že začátek byl oříšek. Příběh nemá takové napětí, jak jsem zvyklá u thrilleru, ale druhá polovina byla lepší...
Určitě zkusím ještě další díl 3,5*
Uf. Ze začátku jsem se vůbec nemohla začíst a do knihy se musela nutit. Naštěstí byla velmi čtivá a kolem půlky mě děj pořádně chytil a nepustil až do konce.
Hezky promyšlený děj a na to, že je to prvotina to bylo fakt dobré.
Tilly byla top postava a části s ní byly prostě nejlepší :D
Naprosto skvělé!
Silně návykový děj je psán z pohledu vyšetřovacího týmu, který je, svěží, zajímavý a místy neskutečně vtipný. Občas jsem se neudržel a musel se smát nahlas a dlouho :-)
Humor, logika a dobře načasované zvraty v příběhu dělají z této knihy neskutečnou laskominu.
Velice dobré čtení, knížka mi chvíli doma ležela než jsem se do ní pustila a jsem příjemně překvapena, dobře se mi četla, zajímavé prostředí anglické Cumbrie, Poe a Tilly hodně sympatická dvojka, určitě se pustím i do dalšího dílu a doporučuji.
(SPOILER) Děj plynul svižně, a ač jsem pachatele správně odhadla už v první třetině knihy, neubralo to na čtivosti. Možná jsem ho tak rychle odhalila, protože jsem nedávno četla Kaštánka, takže kdo ho máte za sebou, všimnete si určitých podobností. Samozřejmě ne všechno bylo dokonalé, byly tam maličkosti ve stylu psaní a ve vysvětlení motivu a dalších zápletek, ale nic, co by mě odradilo od čtení dalších knih.
Super kniha. Děj plynule utíká a nechybí ani skvělé zápletky a zvraty. Kapitoly jsou krátké a nenaplněné zbytečnostmi, u kterých by se jeden akorát nudil, takže to je velké plus. Kniha se mi líbila a rozhodně stálo za to si ji přečíst. Nezklamala :)
Jelikož jsem nejprve četla druhý díl, nebyla pro mě dvojice Poe a Tilly překvapením. Naopak jsem se velice těšila na jejich seznámení a první krůčky, tušila jsem, že bez humorných situací se to neobejde. Zábavné a osvěžující.
Jinak thriller ve stejném duchu jako Temné léto. Velkou roli v Cravenových knihách hraje prostředí, ponurá vřesoviště anglické Cumbrie, tady i kamenné kruhy, které jsou dějištěm vražd.
Poe je velice sympatický, ale patrně jen čtenářům, jinak je neoblíbený, s lidmi špatně vycházející a pro vedení obávaný detektiv. Pro nás zásadový, neústupný, nesnášející nespravedlnost a příkoří, před ničím se nezastaví. Ideální hlavní hrdina.
Musím říct, že knihy tohoto spisovatele jsou psány trochu jinak a chápu, že se někomu nelíbí. Ale já jsem si dvojici Poe a Tilly oblíbila, styl autora se mi líbí, prostředí je pro mě atraktivní a případy jsou správným způsobem zamotané a neprůhledné. V podstatě na začátku skoro nevyřešitelné. Postupné odhalování stop, nějaká akce a dramatický závěr. Možná, že thriller by měl být více nabitý akcí, ale já mám ráda právě to rozklíčovávání, spolu s prolínáním se s osobním životem postav, pátrání v minulosti.
Takže už máme v dohledu další díl a já se těším. Doporučuji.
No pááááni...to byla jíííízda...poutavé, čtivé, nic zdlouhavého. Poe...tajuplný, lidský, temný i citlivý, Tilly jemná, křehká a zároveň silná a rozhodná...myslím si, že se zrodila fakt dobrá dvojka...kniha za mě byla super, měla vše, co má dobrá detektivka mít a bavila mě, i s tím koncem...jsem zvědavá na druhý díl...tak snad nezklame.
Knížka má zajímavý příběh, ale nebyla pro mě tak poutavá jako jiné knihy v této kategorii a čtení mi přišlo zdlouhavé.
detektivní a krimi romány thrillery sérioví vrazi tajemství anglický venkov analýza dat anglické rományAutorovy další knížky
2019 | Loutkové divadlo |
2020 | Černé léto |
2021 | Kurátor |
2022 | Mrtvá zóna |
2023 | Botanik |
První polovina knihy mě tak nějak nebavila, ale podržel to ty dva Tilly a Poe. Od druhé půlky se to nedalo odložit a ta obrovská procitenost a konec knihy zarucilo,že si kniha zasloužila 5 hvězdiček.