Bábovky
Radka Třeštíková
Dvanáct žen, dvanáct osudů propojených v jednom románu Napadlo vás někdy, co řeší milenka ženatého muže a jaká je ve skutečnosti ta příšerná manželka, o které jí on vypráví? Nebo proč má sestra manželky tak špatný vztah se svojí dcerou? Jak se vlastně cítí ta patnáctiletá holka, na kterou si rodiče nikdy neudělají čas? A kam se vlastně poděly ty peníze? Kdo je vzal, kdo je ztratil, kdo je utratil, kdo je našel a kdo je bude muset vrátit? Nechte se strhnout upřímnou zpovědí hlavních hrdinek, kde nechybí ironie, humor, bolest, napětí, nenávist ani láska. Kde se emotivní příběhy vzájemně prolínají, jeden vede ke druhému, k celé řadě zajímavých rozuzlení a potom nerušeně pokračují dál, někdy šťastně, někdy ne, takový už je život.... celý text
Skvěle napsané a pro mne překvapivý objev hodně nadějné české autorky.
Zpočátku jsem se dobře bavila a s tím jak přibývaly stránky, bylo mi nějak víc a víc smutno na duši. Ale přesně tak to v životě chodí.
Krásně čtivá knížka. V mnohých postavách jsem shledala podobnosti s mým okolím, se mnou..taková knížka ze života, řekla bych. Pěkné, jednoduché čtení. Na kéto ideální!
Zajímalo by mě, jaké hodnocení by tato kniha měla, nebýt natolik propagována.
Nelze autorce upřít, že příběhy dvanácti hrdinek napsala skvěle a poutavě, ALE .. těšila jsem se na reálný román. Na situace, které se běžně v životě dějí. Osudy dvanácti zmiňovaných žen sice reálné jsou, ale ta spojitost hrdinek ani tak ne. Jaká je reálná šance, že se osud dvanácti žen propojil z tolika různých stran?
Knihu jsem četla 2 dny a i přesto jsem se v určitých pasážích musela vracet k tomu, "kdo je kdo a proč zná tu a tu"..Občasný čtenář, který si na knihu vyhradí delší časové období, se v tom zřejmě naprosto ztratí a ujde mu podstata děje.
Přesto oceňuji poutavost knihy. V budoucnu se k ní rozhodně vrátím.
Bábovky za mě super! Přečetla jsem je jedním dechem, jinak to ani nejde, jakmile nastala pauza ve čtení, přestala jsem se orientovat v celé linii postav a děje, jakmile jsem se zase začetla opět jsem rozklíčovala kdo co jak a s kým :) Líbila se mi ta povědomá syrovost popsaných situací, je pravda, že mě mnohdy neočekávaně překvapila linie děje, každopádně za mě velký palec nahoru! Následkem všeho byly zakoupené i další publikace autorky a už se nemůžu dočkat až se zase začtu :)
Takové čtení není můj šálek kávy, přesto se mi líbilo propojení příběhů.. Možná se čtenář/ka může najít v nejedné popisované situaci, i tak je ale každý život jedince tak originální, tak odlišný se všemi okolnostmi, že zdaleka nemůžeme srovnávat naše příběhy s ostatními, můžeme se o ně jen podělit.. jako autorka představila osudy žen nám.
Bábovky není kniha, kterou by se dalo číst více, jak pár dní. Čtenář by zapomněl, kdo se jak jmenoval, jakou roli měl v příběhu. Ke konci už jsem ani nechtěla číst o další nešťastné ženě, dalším nešťastném vztahu, ale už to musíte dočíst...
Kniha se mi líbila moc. České autory nečtu a povídky moc ráda nemam. Kniha byla skvěle čtivá, bavila mě jak dlouho žádná ne. Trochu sirova a trochu smutna, až příliš drsne osudy. Ale pěkný čtenářský zážitek
Rozhodovala jsem se mezi 3 a 4 hvězdičkami, nakonec dávám ten počet nižší, přestože se kniha dobře četla a měla jsem ji přečtenou za pár dní. Ale od jisté části jsem se už vlastně nudila a nutila se, abych to dočetla. Co mě také zklamalo, bylo to, že postavy všechny myslely vlastně stejně, jak už tu i někdo uvedl. Což je dost velká chyba.
Dle mého názoru u této knihy má hodně velká vliv propagace knihy, protože ruku na srdce - je to vlastně takový průměr.
Pár postřehů. K literárnímu stylu autorky nemám jedinou výhradu. Tak jsem na Radčino psaní zvyklá a mám ho ráda. Takže super. Tohle jsem přesně čekala.
Přestože před celkovou koncepcí knihy smekám klobouk, za mě bylo v knize až moc postav a místy mi to přišlo nepřehledné. Přestávala jsem se orientovat v tom, kdo je kdo.
Všechny příběhy jsou si dost podobné. Přemýšlela jsem nad tím, co mi nesedělo, a možná větší kontrast - co je smutné, co tragikomické, co filozofické, u čeho se zasmát... Takhle to je od strany 5 do strany 322 takové pořád stejné. Není to výtka, jen můj pocit.
V knize zůstalo celkem dost chyb, což by se nakladatelství velikosti Motta stávat nemělo.
Každopádně se těším na další kousek. Chtěla bych ho k Vánocům :)
Kniha s prolínajícími lidskými příběhy až neuvěřitelné, jak vše do sebe zapadá.
Ode mě plný počet. Krásně se čte, nemohla jsem se odtrhnout
Doporučuji všem :)
Odskok od detektivek k české autorce vyloženěně nezklamal. Čtivý, i přes velké množtsví postav poměrně přehledný román, navzdory předsudkům jsem ho přečetla rychle, zůstaly pocity, že život je zatraceně nevyzpytatelný...
Myšlenka dobrá, nápad brilantní,(i když ne originální), zpracování... takové ploché. V druhé půlce mě kniha přestala bavit, a když jsem přemýšlela, čím to je, zjistila jsem, že je to vykreslením charakterů jednotlivých žen - všechny byly stejné! Klidně to mohla prožívat jedna žena. Všechny ty ženy si byly podobné jako vejce vejci. Ať sedmnáctiletá nebo šedesátiletá, všechny uvažovaly stejně, jen na pozadí odlišného příběhu. Vím, že je to těžké, zvlášť při tolika osobách, ale autorka si prostě ukousla příliš velké sousto, a ke konci už mi přišlo přidávání osob takové samoúčelné, a s hlavním příběhem příliš nesouvisející. Takové perpetuum mobile nových postav, jakoby si autorka už s tím jejich "líhnutím" nevěděla rady. Přesto knihu úplně nezavrhuji, ale ani nijak zvlášť nedoporučuji. Je mi to skoro líto, neboť autorka je mi sympatická.
Naprosto souhlasím s marketa8548. Velmi čtivá kniha, i kdyby měla 600 stran tak by mi to nevadilo. Rozhodně doporučuji přečíst :)
Skvěle napsaná kniha, která mě od začátku do konce bavila. Českou literaturu moc nečtu (spíše zahraniční) ale tato kniha opravdu překvapila. Jediné co je mi líto, je to že už jsem ji dočetla :) Líbilo se mi zpracování různých charakterů žen a i toho jak to v život prostě ,,chodí,, bez přikrašlování. Jediné co bych trošku vytkla, bylo rychle střídání se časů v ději (někdy jsem se trošku ztrácela).
Bábovky: poprvé jsem byla nadšená, podruhé potěšená a nakonec letmo zklamaná jakým klišé se nechala autorka strhnout. Mám ji hrozně ráda, články v Žena a život i na webu jsou skvělé. Příběh v Bábovkách měl do poloviny úžasný spád a moc mě to chytlo, ale potom už jsem se snažila knihu jen dočíst.
V knize bylo hodně životních pravd, hodně upřímných zpovědí a pohledů do nitra ženy a konec, který překvapil tím, že postrádal happyend.
Kniha by si zasloužila filmové zpracování a při čtení jsem si dokázala do jednotlivých postav už obsadit i konkrétní herce.
Ale ta druhou polovinu knihy prostě neodpustím, nějak mi tam neštimuje....
Od poutavé obálky přes poutavé , místy tragikomické příběhy, které jsou bohužel reálnou součástí našich životů … . Přetvářky, lži , nevyřčené pravdy, tajná přání, milostné poměry… Skládačka osudů, která mi připomínala, svým propletencem.. „Srdce na udici“ od Hany Andronikové. Lidé si vzájemně vstupují do života a zásadně mění jeho běh.
Skvělá kniha, ve které se člověk víceméně najde. Osudy někdy až neskutečně propletené, všechno do sebe zapadá, čtenář se občas musí zamyslet nad propojeností toho všeho. Kniha je skvěle napsaná, čtivá, nechybí ani humor a ironie.
nevěra pro ženy zfilmováno partnerské vztahy neplodnost manželská krize české romány
2016 | Bábovky |
2017 | Osm |
2018 | Veselí |
2020 | Foukneš do pěny |
2023 | Kde jsi, když nejsi |
Po Sítích Petry Dvořákové další výborná knížka ze života - nejen ze života (ne)sebevědomých žen, ale také ze života mužů, manželských i mileneckých párů... Text je čtivý, propojování textu nápadité. Doporučuji.