Báječná léta pod psa
Michal Viewegh
Formou smutné grotesky a s velkou dávkou ironického nadhledu líčí autor situaci rodiny, která se odmítla zařadit do šiku nemyslících konzumentů a po svém se snažila čelit dusivé dobové atmosféře. Se smyslem pro absurdní komiku psaný příběh rodiny bezpartijního ekonoma a právničky, kteří se po srpnu 1968 odstěhovali na venkov, aby se vyhnuli následkům normalizace. Brzy zjistí, že se mýlili a že i na maloměstě se musejí uchýlit k nejrůznějším trikům, aby si mohli zachovat své přesvědčení a zároveň zajistit snesitelnou existenci. Vtipně, bez patosu a sentimentality podává autor svědectví o době a jejím dopadu na charaktery lidí. Znění tohoto textu vychází z díla Báječná léta pod psa tak, jak bylo vydáno nakladatelstvím Petrov v Brně v roce 2002. Verze 1.0 z 2. 4. 2019.... celý text
Rozhodně nejlepší autorův román. Škoda že se, zejména ve své novější tvorbě, odklonil od dobrého stylu.
Musím říct, že román mou pozornost opravdu zaujal, a to už je při mé dementní stařecké roztěkanosti co říct. I jsem se mnohokrát zasmál. Na druhou stranu mně poněkud, poněkud velmi, asociuje Irvingův Svět podle Garpa. A je mi smutno ze zjištění, že leckdo (viz komentáře níže) považuje knihu za oddechovku :-( Jak už nám sdělil Lukian, a zprostředkovaně V+W ve hře Osel a stín: „Abdérští se velmi nasmáli, aniž by se jakkoli změnili.“ Dávám plný počet a doporučuju.
Film mám moc ráda, tak jsem byla zvědavá na knížku. Četlo se mi to lehce a svižně, představovala jsem si filmové postavy. Za mě doporučuji, a to Viewegha jinak vážně nemusim.
Čtenářská výzva 2017: Kniha od českého autora.
Kdysi dávno jsem viděla film. Viděla jsem ho jen jednou, ale do paměti se mi zapsal dokonale. Po úžasném zážitku s Účastníky zájezdu jsem se pustila do této knížky. Autorův humor mi vyhovuje. Smála jsem se tak, že se na mě dcera chvílemi dívala jako na blázna. Já tu rodinku prostě miluju :-) Jdu pokračovat v dalších autorových knihách a moc se na to těším.
Mé první a asi jediné knižní setkání s Vieweghem, jelikož mne žádná jiná kniha z jeho repertoáru neláká.
Filmové zpracování jsem již viděl před pár lety, avšak na knihu došlo až teď. Chvílemi jsem se pobavil, chvílemi si říkal, jaká je to šílená rodina. Inu, ačkoli se mi kniha líbila, na více než tři a půl hvězdičky to nevidím.
Podle mě velmi pozoruhodná kniha, která nenechá čtenáře si ji" zašuplíčkovat" až do konce. Celkově se mi kniha líbí. Nicméně úvod mi přišel poněkud chaotický.
Knížka se mi hodně líbila, mám ráda humor, který Viewegh používá a jsem moc ráda, že takovou knihu mám v maturitní četbě.
Knižní podoba mě bohužel nezaujala. Čtení mě nebavilo a humor, o kterém se v diskuzi pojednává, mi (asi) nesedl.
K maturitě bych tentokrát volila úplně jinou, případně bych se podívala na filmové zpracování, které z 90% odpovídá a je určitě zajímavější, vtipnější.
Pěkná kniha s mistrovskou hrou se slovy. Moc se mi líbilo Kvidovo vyjadřování i sarkastické poznámky, kterými hýřila celá tato povedená rodinka. Označila bych to za jasnou odpočinkovou četbu, která vás jako bonus mile pobaví.
Velice čtivá knížka, kterou jsem kdysi přečetla natolik jedním dechem, že jsem si ji musela přečíst znova, abych si vůbec uvědomila o čem je. Ale zpětně mne kniha nijak neoslovila a nepatří mezi ty, ke kterým bych se chtěla vrátit.
Knihu jsem si přečetla hned jak poprvé vyšla na doporučení známých. Zklamala mě hodně. Humor Viewegha jde nějak mimo mě. Asi jsem jedna z mála, ale pokud bych měla sáhnout po knížce, u které se zasměju, tahle by to nebyla.
Vynikajici knizka i film.. Priklanim se take k nazoru ze nejlepsi Vieweghova vec ;) top hlasky ma zejmena Kvido : Ema mele maso ??? Co je tohle za .... Pripadne bezecke nadseni komentovano vykriky typu "otce umiram !!"
Pribeh o jedne rodine a jedne dobe.. A vlastne tak trochu u nas vsech...
Četla jsem opakovaně. Asi nejlepší kniha od Viewegha. Čtivé a snad i výstižné (dobu jsem nezažila), filmová adaptace se taky vydařila. Humor často přicházel znenadání, jen v pár slovech, úderně a efektně, dobře fungoval třeba v pasážích převedených do podoby divadelního nebo filmového scénáře. Proměny otce v příběhu mi přišly uvěřitelné, dobře vystihující, co se člověkem může udělat změna pozice - a změna přístupu k některým rovným a rovnějším. "Méně prosil a více žádal, a ono to fungovalo." až na pokyny "Něho, k noze!", dodávám já. :)
Nebýt maturity, asi bych se ke knize tak brzy nedostal. Každopádně mě to ohromně bavilo, skvělý humor. Knihu si rád přečtu ještě jednou.
zfilmováno 20. století Česko, Česká republika česká literatura rodina dospívání komunismus rodinné vztahy autobiografické prvky socialismus Sázava ironie kronikáři Cena Jiřího Ortena české rományAutorovy další knížky
2002 | Báječná léta pod psa |
2006 | Účastníci zájezdu |
2010 | Biomanželka |
1994 | Výchova dívek v Čechách |
2011 | Mafie v Praze |
Čtivé od začátku až do konce. Jelikož jsem částečně tuto dobu zažil, tak mi místy bylo i dost smutno. Opět se potvrdilo, že kniha je vždy v mnohém lepší než film.