Bajky barda Beedleho
J. K. Rowling (p)
„Pohádky, které Hermioně i Harry Potterovi doporučil Albus Brumbál. Zná každé kouzelnické dítě. Nyní v novém hábitě!“ Sbírka pěti kouzelnických pohádek spjatých se slavnou sérií příběhů čarodějnického učně Harryho Pottera. Který správný kouzelník by je neznal? Prastaré pohádky, které pro kouzelnou společnost sesbíral a uspořádal bard Beedle. Pohádky, které jsou každému kouzelnickému dítěti čteny na dobrou noc. Pohádky, které Hermioně odkázal Albus Brumbál. A také pohádky, které si Harry Potter málem přečetl příliš pozdě – právě v nich totiž objevil důležitou informaci, která mu nakonec zachránila život v boji tváří v tvář nejstrašnějšímu černokněžníkovi všech dob – lordu Voldemortovi.... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: 2017 , Albatros (ČR)Originální název:
The Tales of Beedle the Bard, 2008
Samotné příběhy mě bavily, ale Brumbálovy poznámky mě nebavily a nechtělo se mi je ani číst.
Útlá krátká knížečka, kterou jsem si přečetla v rámci výzvy, konečně - v knihovně už ji mám nějakou dobu. Nezklamala, nenadchla. Je tak za dva a půl hvězdičky. Pohádkové příběhy jsou fajn, Brumbálovy poznámky mne moc nezaujaly, dovětky autorky už vůbec ne.
Zaujímavé čtení.I ako mukla som ocenila hlbku odkazov na to že čarodejníci a čarodejky vystupujúci v týchto bájkach ukazovali lufské stránky povahy.
Úžasným bonusom je výklad bájok slovami Albusa Dumbledora.
Milé, sem tam děsivé, ale pořád kouzelnické pohádky :-) opravdu moc hezké zpracování, ať už se to týká kreseb, které doplňují tyto bajky, nebo komentáře A. Brumbála či vysvětlivky od paní Rowlingové. Za mě jednoznačně Ano, každý fanda HP by si je měl přečíst. Stojí to za to :-)
Vůbec nechápu, proč bylo nutné každou bajku pitvat drobnohledem Albuse Brumbála. Za to hned dvě hvězdičky dolů. Další dolů za to, že mi bajky nepřišly vůbec propracované. Přišlo mi to psané stylem: mám prvotní nápad a tak na to napíšu cokoliv, co mě napadne. A ke konci musím ještě jednu hvězdičku ubrat a to z toho důvodu, že mě celkově dílo nudilo.
Od téhle knížky jsem očekávala sbírku neuvěřitelných povídek s malým poučením na konci, přeci jen od čeho bajky jsou. Ale bohužel dočkala jsem se jen krátkých nepropracovaných pohádek s příliš dlouhými poznámkami Albuse Brumbála, jenž musel až do zbytečných detailů dovysvětlit zcela očividnou pointu vycházející z oné povídky. Zkrátka z celé knížky mám pocit, že ji J.K. Rowlingová napsala během jedné bezesné noci a místo toho aby si ráno přečetla co za bláboly to napsala, tak ji nechala rovnou vydat. V rámci tohoto žánru vřele doporučuji Povídky podivných od Ransoma Riggse.
Harryho Pottera jsem nečetla, pouze viděla jako filmy. Nikdy mě to příliš nelákalo, Harry mi byl nesympatický a proto se do silné základny HP fanoušků neřadím. Bajky jsem si pustila jako audioknihu k pečení perníků jen proto, že je tak krátká. Některé bajky mě zaujaly více, některé méně, Brumbálovi dodatky navozovaly atmosféru opravdové kouzelnické učebnice. Musela jsem smeknout před propracovaností tohoto kouzelného světa. Kdybych byla fanoušek, bylo by to za plný počet, takhle to kolem mě příjemně proplulo, nicméně nezanechalo větší stopu.
Pohádky mě nijak zvlášť nenadchly, některé byly lepší, jiné slabší. Brumbálovy komentáře předstíraly rádoby vědeckost, ve skutečnosti byly dost zaujaté a do jisté míry arogantní a ješitné, až jsem přehodnotila svoji představu Brumbála jako hodného a laskavého mága. Taky jsem úplně nepochopila, jak mohl popřít existenci legendární bezové hůlky, kterou podle ságy Harryho Pottera sám vlastnil, protože podle jejího příběhu ji musel pravděpodobně získat v boji a vědět, že před ním ji mělo hodně jiných čarodějů a on není její první majitel. Tahle knížka pro mě představuje jen drobný doplněk světa čar a kouzel, rozhodně není nějak úchvatná, spíš ve všech směrech průměrná. Nebudu na ni pět ódy jenom proto, že je od Rowlingové a zmiňovali ji v Harrym Potterovi.
Není to vyloženě špatné čtení. Bajky jsou čtivé a nápadité, i když dost krátké. Hodí se ale spíše někam na blog, než do knížky. Poznámky Albuse Brumbála ke každému příběhu jsou proti tomu až moc dlouhé a otravné. Měla jsem to za hodinu přečtené a půlka knížky mě nebavila... Za dvě stě padesát korun čekám víc :/
Tato kniha je taková jednohubka, kterou budete mít přečtenou během chviličky. Ale je skvělá! Každá bajka je úplně jiná a každá mě opravdu bavila. Navíc za každou pohádkou je jako dodatek vyjádření Albuse Brumbála, a to taky rozhodně stálo za to. Dozvěděla jsem se zase něco málo o světě HP a ani na milisekundu jsem se u toho čtení nenudila. Rozhodně doporučuji! ❤
Milé, odpočinkové, koho nebaví HP a nebo fantastická zvířata, tak tohle neocení. Jen je škoda, že komentářů bylo víc než povídek.
Vracet se do tohoto světa je jako se po dlouhé době vracet domů.
Krásné, nápadité příběhy, které mnohokrát pobaví i dojmou. Mně osobně se nejvíce líbilo "Mágovo chlupaté srdce", ale "Tři bratři" docela obstojně konkurovali. Doufám jen, že se v budoucnu dočkáme více bajek z pera Rowlingové - ehm, Barda Beedleho.
Čteno dceři před spaním. Líbilo se nám to oběma. Bajky pěkné a nápadité. Brumbálovo vysvětlování už dceru trochu nudilo a já se s ním souhlasím, jen mám drobné výhrady, ale i tak celek je lehce nadprůměrný.
Kniha povídek se mi líbila, komentáře Albuse Brumbála nebyly špatné, někdy jsem se u nich pobavila, ale někdy byly komentáře delší než sama povídka. Ocenila bych delší povídky nebo aby jich bylo více. Ale jinak se mi nejvíc líbila povídka "Mágovo chlupaté srdce", tu bych si dokázala představit jako samostatnou delší knihu.
pohádky kouzla magie bajky Harry Potter čarodějové animágové
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Krásný čtení. Milovníci HP budou nadšení :))))