Bajky barda Beedleho

Bajky barda Beedleho
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/340830/bmid_bajky-barda-beedleho-SdL-340830.jpg 4 5196 5196

„Pohádky, které Hermioně i Harry Potterovi doporučil Albus Brumbál. Zná každé kouzelnické dítě. Nyní v novém hábitě!“ Sbírka pěti kouzelnických pohádek spjatých se slavnou sérií příběhů čarodějnického učně Harryho Pottera. Který správný kouzelník by je neznal? Prastaré pohádky, které pro kouzelnou společnost sesbíral a uspořádal bard Beedle. Pohádky, které jsou každému kouzelnickému dítěti čteny na dobrou noc. Pohádky, které Hermioně odkázal Albus Brumbál. A také pohádky, které si Harry Potter málem přečetl příliš pozdě – právě v nich totiž objevil důležitou informaci, která mu nakonec zachránila život v boji tváří v tvář nejstrašnějšímu černokněžníkovi všech dob – lordu Voldemortovi.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: , Albatros (ČR)

The Tales of Beedle the Bard, 2008

Lucien1
02.11.2018

Knihu jsem si půjčila v dětském oddělení kvůli výzvě.. Čekala jsem od knihy dle hodnocení čtenářů víc. Bajky byly pěkně napsané, komentáře mne však nezaujaly vůbec. Vracet se ke knize určitě nebudu.

Lubisek
28.10.2018 5

Úžasná knížka..neustále se vracím a čtu bajky pořád dokola. Jen mě mrzí, že jich je zde pouze 5. Bajku jsem vždy přečetl velmi rychle, kdežto u komentáře Albuse Brumbála jsem se musel pozastavit a přemýšlet. Škoda, že nám J. K. Rowlingová nenadělila ještě nějaké 3, nebo 4 bajky. Jinak knížka dokonale ilustrovaná. Prostě jedním slovem KRÁSA.

99Blacky99

Knížku jsem si užila

99Blacky99

Dobrá knížka

LuiCJ
28.10.2018 5

Tretí výtlačok z Rokfortskej knižnice. Áno, Rozprávky Barda Beedla sú treťou knižkou z Rokfortskej knižnice, tentokrát sa však nejedná o učebnicu alebo knihu o histórii ako predošlé knihy Metlobal v priebehu vekov a Fantastické zvery a ich výskyt. Jedná sa o zbierku piatich čarodejníckych rozprávok, ktoré napísal fiktívny britský spisovateľ rozprávok Bard Beedle. Kniha bola viackrát spomenutá v Harrym Potterovi a Daroch smrti a zároveň bola aj jedným z hlavných elementov knihy. Dostala ju Hermiona od Albusa Dumbledore a keďže kniha bola pôvodne napísaná v runách a Hermiona runy čítať vedela, dielo preložila. Samozrejme reálne knihu napísala autorka pôvodnej série J.K.Rowlingová. Rozprávky Barda Beedla taktiež patria do Čarodejníckeho sveta J.K.Rowlingovej a určite odporúčam všetkých fanúšikom tejto série.

Samotné rozprávky sú jednoduché a taktiež zaujímavé sú aj zhodnotenia a komentáre k rozprávkam od Albusa Dumbledore. Tam Dumbledore hovorí o histórii rozprávky a nejakých zaujímavostiach. Veľmi sa mi páči hlavne to ako pani Rowlingová dokázala pretransformovať normálny svet do toho fiktívneho, čarodejníckeho. To platí aj pre rozprávky. Veľa krát som si všimol elementy, ktoré sa vyskytujú v klasických rozprávkach avšak v čarodejníckom šate.

Keďže posledná rozprávka - Príbeh troch bratov je jedným z kľúčových prvkov siedmeho dielu ságy o Harrym Potterovi, existuje aj jedna veľmi zaujímavá teória, ktorá by mohla byť pravdivá. Nechcem však spoilovať.

Grafické spracovanie je rovnako ako u prvých dvoch knižkách úžasné, dielo perfektne dopĺňajú ilustrácie od chorvátskeho ilustrátora Tomislava Tomica.

Rozprávky Barda Beedla sú veľmi pekným doplnkom k čarodejníckej sérii a potešia každého fanúšika tohto obrovského vesmíru.

Princezna_V
26.10.2018 3

Přejdu-li úplně bajku o chlupatém srdci, J. K. Rowlingová by udělala líp, kdyby místo "poznámek Albuse Brumbála" a následně svých dovětků, vymyslela o 3 příběhy víc..

smajiska
21.10.2018 4

Krátké, zábavné, výstižné. Poučné i pro mudlovské děti a dospělé. No, proč ne :)

Jeckyyy
19.10.2018 5

Krásná knížka "pohádek" pro kouzelnické děti :) brzy si přečtu HP, už dlooouho se na něj chystám, a nyní jsem správně naladěna :) Tuto jednou budu číst také dětem, i kdyby náhodou byly mudlové :)

Eldaren
18.10.2018 4

Skvela odnoz Harryho Pottera. Plne fantazie a napadu.

misowi84
12.10.2018 5

Byla to taková hodinová jednohubka :-)
S tím, že poslední bajka se mi líbila asi nejvíce.
Pro mě za doporučení jistě stojí :-)

gwineth
06.10.2018 3

Vlastně je to fanfiction z pera autorky. Žádný zázrak to není, ale potterofily to musí bavit, což dokazují ostatní komentáře. Myslím, že "bajky" jsou slabší než Fantastická zvířata... a Famfrpál..., ale jo. Proč ne. Člověk to má přečtené za chvilku.

SeiyaOri
05.10.2018 5

Určitě jednou budu číst dětem.

Krub
20.09.2018 2

Z filmů o Harry Potterovi znám jeho příběh, ale nikdy jsem nečetl žádnou knihu od Rowlingové, tudíž mě míjí ono nostalgické vzpomínání z návratu do Světa čar a kouzel. Namísto, aby mě rozrušovaly takové emoce, mohl jsem se více soustředit na jednotlivé pohádky a (k mému zklamání) na Brumbálovy komentáře.

Jak asi podle mého hodnocení tušíte, byl jsem velmi zklamán. Kvalita příběhů je různá, některé mi přišli opravdu dobré (například Tři bratři) jiné naopak poměrně předvídatelné a natahované. Po vzoru prastaré lidové slovesnosti jsou i pohádky od Rowlingové krátké příběhy s archetypálními hrdiny, nenáročným dějem a morálním poučením na závěr. Nic z toho jí nevyčítám... co ale stavím proti ní je absence něčeho nového, čím by žánr ozvláštnila. Styl psaní mi přišel do značné míry přejatý od klasiků jako jsou Andersen nebo Grimmové a samotné myšlenky pohádek mi nepřišly špatné (většinou), avšak hloubky Wildova Šťastného prince nebo Slavíka a růže ani zdaleka nedosahují.

Ještě hůř je na tom ale bezduchá vata, která se nazývá Komentáře Albuse Brumbála. U ní byl problém jiný. Formálně byly totiž tyto části knihy dotaženy daleko. Svět, o kterém je řeč, působil komplexně a text využíval docela zajímavé práce s jazykem, ale... Ale obsahově mi tyto stránky připadaly pusté, nudné, nezajímavé. To, o čem Rowlingová z pozice Brumbála vypráví, mi nepřišlo hodno takové pozornosti. Byť totiž volila mnohdy i závažná a zajímavá témata, vždy je vztahovala (nic jiného jí ani nezbylo) k pohádkám z knihy, čímž ale věnovala pohádkám více prostoru, než je třeba a zároveň limitovala rozsah Brumbálových myšlenkových pochodů, tudíž se nemohla dostat až k jádrům problémů.

I na knihu pro děti, od níž lze očekávat jednoduchou formu a nenáročný obsah mi přišla tato knížka neobsáhlá, prázdná. Ještě hůře navíc kniha dopadá, když ji srovnám s tím, co četli v dětství rodiče mně. Co jsou Bajky barda Beedleho ve srovnání s Medvídkem Pú? Pohádkami Erbena? Boženy Němcové?

Nerad uděluji knize, jejíž výdělek šel na charitativní účely tak nízké hodnocení, ale nemohu jinak. Průměrné pohádky kombinované s vatou (její čtivost nic nemění na prázdnotě obsahu) zkrátka lepší hodnocení nezasluhují.

Ellie23
18.09.2018 3

Mě osobně Bajky teda zklamaly. Opravdu se mi líbily jen dvě. Zachraňoval to komentář Albuse Brumbála.

Turante
12.09.2018 5

Skvělé příběhy ze světa Harryho Pottera, nadšencům se prostě budou líbit, ale určitě i ostatním :-)

Hakem
10.09.2018 3

Bajky celkem pěkné, komentáře tak půl na půl. K bajkám se dá vrátit a číst znovu, komentáře si stačí "odbýt" jednou..

fifinka8
05.09.2018 2

Bajek mohlo být určitě víc, komentáře zase nemusely být vůbec...Nic k čemu bych se plánovala někdy vracet.

Monni
03.09.2018 3

Na jednu stranu moc hezky napsané a krásně se to četlo, ale na druhou stranu to nebylo nic světaborného a klidně tam mohlo být víc bajek.

TimeLord
30.08.2018 4

Dobré, že tie bájky vyšli aj samostatne

nikyys
29.08.2018

Mozna je to tim, ze jsem Bajky cetla az radu let po HP, nicmene mi prijde, ze JKR varila z vody a celou knihu spichla tak za tyden. Pokud by kniha nebyla ve vleku HP manie, zcela by propadla. Bajky jsou vlastne zcela neoriginalni, komentare ''odborniku'' z kouzelneho sveta jsou naproste nesnesitelne a slouzi jen jako promo pro dalsi knihy JKR.