Bajky barda Beedleho
J. K. Rowling (p)
„Pohádky, které Hermioně i Harry Potterovi doporučil Albus Brumbál. Zná každé kouzelnické dítě. Nyní v novém hábitě!“ Sbírka pěti kouzelnických pohádek spjatých se slavnou sérií příběhů čarodějnického učně Harryho Pottera. Který správný kouzelník by je neznal? Prastaré pohádky, které pro kouzelnou společnost sesbíral a uspořádal bard Beedle. Pohádky, které jsou každému kouzelnickému dítěti čteny na dobrou noc. Pohádky, které Hermioně odkázal Albus Brumbál. A také pohádky, které si Harry Potter málem přečetl příliš pozdě – právě v nich totiž objevil důležitou informaci, která mu nakonec zachránila život v boji tváří v tvář nejstrašnějšímu černokněžníkovi všech dob – lordu Voldemortovi.... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: 2017 , Albatros (ČR)Originální název:
The Tales of Beedle the Bard, 2008
přečetla jsem ji během jediného večera a musela jsem si ji koupit - pohádky jsou neobvyklé, mezi všema Karkulkama, kůzlátkama, Honzama a čarodějnicema se člověk občas potřebuje nadýchnout čerstvého vzduchu. Je to jako otevřít okno v zimě: užijete si čerstvý vzduch, a jakmile je vyvětráno, rychle zavřete okno a vrátíte se do tepla.
Příjemný a čtivý doplněk ke knížkám o Harrym Potterovi i jako samostatné pohádky na dobrou noc, pokud už vaše děti (či mladší sourozenci) mají pokrk obyčejných mudlovských příběhů :))))
Knížka se mi moc líbila, jen mě mrzí, že jednotlivé příběhy byly tak krátké. Mohlo jich být tedy aspoň více. Jinak nedokážu vybrat, který se mi líbil nejvíce, protože všechny byly moc pěkně vymyšlené a napsané.
Navzdory velkým očekáváním po přečtení Harryho Pottera byla pro mě tahle knížečka zklamáním...
Škoda jen že jich je jen pár a některé, které sou zmíněny v jnihách HP tam nejsou vůbec..
Samozřejmě nechybí v knihovničce. Četly se dobře, jsou to pěkné bajky a komentáře Brumbála byly pěkné zpestření:)
Příběhy jako takové jsou moc pěkné, nejvíce mne zaujal Příběh tří bratří. Nicméně, komentáře od Brumbála se mi moc nelíbily. Už jen proto, že byly pomalu delší, jak samotné příběhy.
Jako oddechové čtení ideální.
Sice je v knize příběhů méně než jsem čekala, stejně si ji čas od času vytáhnu na noční stolek a nikdy ji neodložím zklamaná. Zvláště Brumbálovy komentáře jsou úžasné!
Tato kniha mě zklamala, očekávala jsem že všechny příběhy budou stejně propracované jako Příběh tří bratří.
Rowlingová mě potěšila, že napsala Bajky barda Beedleho i pro nás mudly a tak nějak jsme se mohli podívat, jaké pohádky čtou rodiče svým dětem v kouzelnické říši. U mě stoprocentně vítězí Příběh tří bratří a Mágovo chlupaté srdce. Ovšem, všechny povídky jsou netradiční a plné nápadů.
Pro ty z vás, kteří čtou stejně rychle jako já, se jedná o hodinovou záležitost. Pohádky jsou opravdu velmi kraťoučké, ale hezky vymyšlené. Nejvíce se mi líbí Mágovo chlupaté srdce, i když se jedná o relativně drsnější příběh o kouzelníkovi, který uzavřel své srdce do truhly, aby nepropadl lásce a poté známá pohádka o třech bratrech, se kterou už jsme se mohli seznámit v knihách o HP nebo ve filmu.
Kdybych měla děti, dovedu si představit, že bych jim četla takové pohádky na dobrou noc. Je to také dobré čtení pro malé čtenáře, kterým je tahle útlá knížečka převážně věnována.
Samotné pohádky obsahují ponaučení a vtipnými jsem shledala i Brumbálovy poznámky k jednotlivým bajkám.
Už je to nějaký ten rok, co jsem přečetla posledního Harryho Pottera, celá jedna dlouhá etapa mého života doprovázena těmito knížkami, kus dětství a dospívání a tak bylo hezké se ještě jednou vrátit k starým dobrým jménům a tomu kouzelnému světu, i když ne úplně přímo. Bajky barda Beedleho jsou moc pěkné, poutavé, četli se dobře a k tomu se mi velice líbil právě komentář profesora Brumbála a právě jeho prostřednictvím ještě jednou vstoupit do světa čar a kouzel a dozvědět se něco víc z dějin tohoto světa, který očaroval celou jednu generaci. Knížka určitě stojí za přečtení a fanoušek HP by ji měl přečíst určitě.
Jako fanynka HP jsem si chtěla ještě rozšířit obzory o jeho světě. Bohužel kniha mě dost zklamala. Jediná skutečně povedená bajka byla podle mě ta o třech bratřích, kterou však Rowlingová měla rozpracovanou už pro "relikvii smrti". Ostatní (včetně pro mě naprosto zbytečných Brumbálových komentářů) byla pouze omáčka. I počet bajek dokládá, že se jedná spíše o dílko psané na koleni, které slouží pouze k vydělání peněz. Škoda.
Pěkné pohádky, ikdyž Mágovo chlupaté srdce je trošku kruté, jediné co mi někdy vadilo byly Brumbálovy komentáře ty mě v některých pasážích i nudily...
pohádky kouzla magie bajky Harry Potter čarodějové animágové
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Přečteno za jeden večer. Krásné kraťoučké pohádky ale mohlo jich být víc, Brumbálovi komentáře mě nijak nevadily, ba naopak, uvítala jsem je. Až budu mít děti, určitě jim je budu předčítat :-)