Bajky barda Beedleho
J. K. Rowling (p)
„Pohádky, které Hermioně i Harry Potterovi doporučil Albus Brumbál. Zná každé kouzelnické dítě. Nyní v novém hábitě!“ Sbírka pěti kouzelnických pohádek spjatých se slavnou sérií příběhů čarodějnického učně Harryho Pottera. Který správný kouzelník by je neznal? Prastaré pohádky, které pro kouzelnou společnost sesbíral a uspořádal bard Beedle. Pohádky, které jsou každému kouzelnickému dítěti čteny na dobrou noc. Pohádky, které Hermioně odkázal Albus Brumbál. A také pohádky, které si Harry Potter málem přečetl příliš pozdě – právě v nich totiž objevil důležitou informaci, která mu nakonec zachránila život v boji tváří v tvář nejstrašnějšímu černokněžníkovi všech dob – lordu Voldemortovi.... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: 2017 , Albatros (ČR)Originální název:
The Tales of Beedle the Bard, 2008
Jsem fanoušek HP, takže jsem si přes tyto stránky sehnala i bajky z prostředí HP. Knížka nebyla špatná, četla jsem si v podstatě pohádky před spaním :D
Mám trošku pokušení říct něco jako "No, to se teda Rowlingová zrovna nevytáhla, má to být uzavření její potterovské ságy a ona příijde s několika primitvníma příběhama na těžce amatérské úrovni, úplně vařila z vody, kam se to hrabe na předchozí knížky..." Ale, koneckonců, jsou to vlastně celkem milé příběhy s dětinskou jednoduchostí a umím si představit, jak je předčítají kouzelíci a čarodějky svým ratolestem, stejně jako my slýchali Perníkovou chaloupku a Budulínka. Mají ponaučení, někdy snad i hlubší, než se může jevit dětským uším, což je ostatně pro pohádky příznačné.
Popravdě ale tyhle pohádky nejvíc šlechtí fakt, že výtěžek z jejich prodeje jde na charitu.
Pro zapálené čtenáře záležitost sotva na hodinu, nicméně i během té hodiny nezbývá nic jiného než se nechat okouzlit pěti krátkými čarodějnými příběhy. Ačkoliv uznávám, že by tam pár příběhů klidně ještě mohlo být, myslím, že Bajky barda Beedleho jsou vskutku povedeným dílkem. Nadšeně jsem hltala Brumbálovy poznámky, narazila jsem tam i na pár věcí, o kterých jsem neměla v souvislosti s čarodějným světem ani tušení.
Skoro samozřejmě se mi nejvíce zamlouval Příběh tří bratří, o tom žádná. Nadále mě však zaujala i bajka Fontána příznivé sudby. Ani ostatní však nebyly špatné a pokud jednou budu mít děti, kromě Mágova chlupatého srdce jim ty ostatní rozhodně budu předčítat (nejen) na dobrou noc :)
Co jiného říct než že jsem čekala víc. Na tuto knihu jsem se opravdu těšila, ale moc mě nenadchla. Bajky byly sice pěkné, ale celkem krátké a Brumbálovi komentáře mi nic neříkali...spíš mi to přišlo jen jako vsuvka, aby kniha nebyla v konečné fázi tak krátká. Obsahuje to sice pět bajek, ale v konečné fázi jen čtyři, protože každý, kdo četl nebo viděl Harryho Pottera například Příběh tří bratří zná...takže prostě čekala jsem víc :(
Tak... bajkám nemám absolutně nic vytknout. Lépe jsem porozuměla relikviím smrti a konečně jsem se dozvěděla celý příběh jejich vzniku. A podle mě Brumbálovy komentáře knihu oživily a ukázaly, jak se na to dívá on, což bylo velmi zajímavé. 5 hvězdiček je podle mě málo.
Pouhých 5 pohádek. Příběh Tří bratří jsem zkrátka musela mít v knihovně, kde má čestné místo vedle Harryho Pottera. I když "postřehy a výklady" Brumbála mohly být kratší nebo dány až na samotný záběr, tak jsou příběhy opravdu moc hezké a jsou neskutečně čtivé.
Přečetla jsem tuto knihu během hodinky (ani ne). Vzhledem k tomu, že miluji pohádky a bajky(ačkoliv už jsem téměř dospělá) a také příběhy Harryho Pottera, tak jsem nadšená. Myslím si, že v pohádkách se skrývá veliká moudrost a u těchto čarodějných máme navíc ještě poznámky a výklad profesora Brumbála. Netvrdila bych, že je otravné číst po přečetní pohádky hned její výklad. Pro mě to bylo jako doplnění informací. Nejen o Bradavicích, ale i o lidech, kteří se v knihách JKR neobjevovali(např. Beatrix Bloxamová), ale také i o životě Brumbála(mimochodem jedním z mých oblíbených hrdinů). Jsem ráda, že tu knhu mám a že si ji budu moci kdykoliv znovu přečíst.
Taková fa(j)n bonusovka pro všechny, kteří žerou Pottera (jako třeba já).
Bajky samy o sobě docela dobré, ale kouzelném světě se toho moc nového nedovíte. Jako vánoční dárek to není špatné dostat.
Je to docela povedená kniha pohádek pro kouzelnické děti :). Samozřejmě, že nejvíc mě zaujala Kletba tří bratří. Kniha je nádherně graficky zpracovaná (prostě každým coulem máte pocit, že v ruce držítě něco magického:)). Jediné, co bych vytkla (a s chutí vyškrtla) jsou pohledy Albuse Brumbála za každou bajkou. Jsou nudné a tak nějak kazí dojem z celé knihy.
Dodatek do světa Harryho Pottera, do knihovničky fanoušků, avšak jako povídky sami o sobě, pro ty mudly, kteří by neznali Harryho Pottera (jestli ještě takoví jsou), by nemusely oslovit.
Dodatky k povídkám "od Brumbála" mají více vtáhnout a vrátit, či připomenout již zmíněný svět, však podle mne jsou až skoro... Zbytečné.
Knížka pro mě jakožto šílenýho fanouška naprosto nezbytná. Bajky jsou moc pěkný a určitě se k nim budu vracet, i když nepopírám, že je to jen kvůli nálepce „Harry Potter“. Brumbálovy komentáře slouží jen k natažení, ale dají se číst, a jen co bude moje sestra ve věku, kdy příběhy pochopí, s radostí jí je vnutím. :)
Řekla bych, že kniha má význam jen a pouze pro fanoušky série HP, ostatním nejspíš přijde zbytečná. Já si jí kupovala už jen proto, abych ji měla doma. Samotné bajky byly pěkné - některé sice více, některé méně povedené, ale jako oddechové čtení to je ideální.
Poznámek Brumbála jsem se trochu děsila, ale nakonec to nebyla taková hrůza, jako jsem čekala...Naopak, alespoň se čtenáři dozvědí ještě něco málo navíc, co o kouzelnickém světě nevěděli.
skoro nejvíc se mi líbily Brumbálovy poznámky :-) A úplně nejvíc poslední věta celé knížky :-)
Naprosto super knížka ,která nás vžije do toho jaké mají v kouzelném světě bajky...Možná by nemuseli být proslovy Brumbála které mě nebavili...:)
pohádky kouzla magie bajky Harry Potter čarodějové animágové
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Krásné pohádky a opravdu je nejkrásnější o třech bratřích.