Bajky barda Beedleho
J. K. Rowling (p)
Sbírka pěti kouzelnických pohádek spjatých se slavnou sérií příběhů čarodějnického učně Harryho Pottera. Který správný kouzelník by je neznal? Prastaré pohádky, které pro kouzelnou společnost sesbíral a uspořádal bard Beedle. Pohádky, které jsou každému kouzelnickému dítěti čteny na dobrou noc. Pohádky, které Hermioně odkázal Albus Brumbál. A také pohádky, které si Harry Potter málem přečetl příliš pozdě – právě v nich totiž objevil důležitou informaci, která mu nakonec zachránila život v boji tváří v tvář nejstrašnějšímu černokněžníkovi všech dob – lordu Voldemortovi.... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: 2022 , Albatros (ČR)Originální název:
The Tales of Beedle the Bard, 2008
Od chvíle, kdy jsem ve filmu viděla scénu, kdy Hermiona čte z knihy příběh Tří bratrů - musela jsem tu knihu mít. V té scéně jsem se do té knihy "zamilovala"...
Tak u mě Rowlingová opět nezklamala! Původní série je sice původní série, ale Bajky jsou taky výborné. Jsou jak pro kouzelnické děti (které mají setsakramentské štěstí, že je mají), tak i pro děti mudlovské a troufnu si říct i pro dospělé. Setkáváme se tu s novými, originálními příběhy, ale je tu zachována určitá pohádkovost. Jak to u příběhů Rowlingové bývá, postavy nejsou černobílé, čímž trochu vybočují z jiných pohádek.
Je opravdu těžké vybrat moji neoblíbenější, ale kdybych musela, řekla bych Fontána příznivé sudby. Brumbálovy poznámky k ní jsou taky znamenité. Naopak, moc mě neoslovilo Mágovo chlupaté srdce. Povídky se jinak povedly a já se těším, až se zase do tohohle kouzelnického světa pohroužím.
Mně se knížka líbí, ilustrace jsou krásné, jednu hvězdičku odebírám kvůli komentářům Brumbála, ty mě moc nebavily.
povídky působily odbytě, komentáře známých postav zbytečně - kdyby Rowlingová napsala "původní" verzi čarodějných bajek s mnoha pohádkami a nepletla do toho Hermionu a spol, mohlo to být vážně super. Promrhaný potenciál.
PLUSY:
+ napsat autorskou pohádku není lehké, protože musí udržovat rovnováhu mezi tradicemi na jedné straně a originalitou či překvapivostí na druhé – to se podle mě Rowlingové povedlo, její příběhy jsou nosné a působí autenticky (grimmovská krutost Chlupatého srdce)
+ krásná jména (Aša, Alteda a Amata)
+ aliterace (např. „Militantní mág“ a v překladu i sám název „Bajky barda Beedleyho“ – ačkoli žánrově jsou to čistokrevné pohádky)
MINUSY:
- každá další kniha je komerčnější a komerčnější, a charitativní účel na tom nic nemění („Bajky“ třeba obsahují zbytečné reklamy na „Fantastická zvířata“)
- Brumbálovy komentáře jsou monstrózně přebujelé a někdy zbytečné (viz druhý komentář o divadelním představení)
- drobné nedomyšlenosti: třeba citace Malfoyova časopisu by neměla být datována „kolem“ určitého roku, protože časopisy jsou vždycky nadepsané datem, takže je lze časově určit přesně
- a hlavně: autorka se politicky radikalizuje a míra levicové agitace v „Bajkách“ podle mě už přesáhla únosnou mez
Krásně napsané, jednoduché, ale čtivé, zajímavá pro děti i dospělé. Působí velmi opravdově.
předčítala jsem je dceři a shodli jsme se na tom, že jsme čekali víc příběhů a komentáře Brumbála nám moc neseděli.
Na knihu jsem se těšila, bohužel mne zklamala. Pohádky byly málo propracované a přišla jsem si ošizená. Naopak Brumbálovi komentáře mi přišly zbytečné a dlouhé. Klidně bych se spokojila s jedním komentářem na konci knihy (když už tam musely být). Nejvíc se mi líbila pohádka Tří bratří, kterou z Harryho Pottera známe.
Bajky Barda Beedleho jsou útlou knížkou pohádek pro malé čarodějky, ale i mudly. Sbírka obsahuje povídky skvělé, ale i ty slabší, včetně jedné horrorové. Za mne jednoznačně TOP knihy jsou příběhy Fontána příznivé sudby a Mágovo chlupaté srdce. Bajky jsou doplněny poznámkami Albuse Brumbála, které rozšiřují čtenářům obzor o další informace z kouzelnického světa.
No, bajky samotné jsem ohodnotila, ty se mi líbily. Nějaké klasické a slabší, nějaké hodně dobré.
Kniha jako taková je ale vlastně jeden velký Brumbál a celé to završuje ta skrytá Lumos natažená pracka charita.
Naštěstí je to vypůjčené a nekoupila jsem si to, neboť bych hořce litovala.
Já na tyhle charity nejsem a už vůbec nevím, proč bych měla podporovat jakousi nadaci, která má podkopávat státní správu, fakt ne.
To mě dost rozsekalo.
Do čeho všeho se JKR ještě nepřis*re fakt že jo.
Takže ani nehodnotim.
Jsem velkým fanouškem Harryho Pottera (jakby taky ne, jmenuji se Hedvika), proto byla tato kniha pro mě nutností. Krásná pohádková jednohubka! Jednu hvězdičku ale ubírám, protože až tak nadšená jsem z knihy nebyla. 4/5
Kouzelnické pohádky, které se objevují v knihách o Harry Potterovi. Skvělé doplnění k příběhu. Trochu temné příběhy, ale zajimave
Část díla
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Bajky jsou krásné, komentáře Brumbala to bohužel dost kazí