Bára Votíková: Trochu jinak
Barbora Votíková
Jsem Bára. Na jedné straně profesionální fotbalistka, na straně druhé bláznivá youtuberka. Především jsem ale obyčejná holka, které pár komediálních videí změnilo život od základu. Narodila jsem se v Plzni a budu vám vyprávět o tom, jaký to je, když se rozhodnete žít život přesně podle sebe, a tak trochu jinak. A také o tom, jak je důležité naučit se nebrat věci tak vážně a nebát se snít.... celý text
Čteno kvůli čtenářské výzvě, ale nelituji. Čte se rychle a jednoduše, spíše než jako knížku bych to brala jako takový sepsaný volný tok myšlenek, což pro mě bylo chvílemi matoucí, ale nijak zvlášť mi to netrápí.
O fotbale tam toho bylo na můj vkus málo, ale zklamaná určitě nejsem. Myslím, že tahle kniha má co říct a každý si v ní může najít to své. Ať už je fanouškem kterékoliv Báry. Pro mnoho lidí může tohle dílo navíc být - a snad i bude - inspirativní. Je to samozřejmě i o tom, s kterými myšlenkami v knize souzníte a které jdou naopak dost mimo vás. Ale je to autobiografie, takže ideální kniha pro ty, kteří se o Báře Votíkové chtějí něco dozvědět (a nemají třeba tolik času na YT :)).
3,5 hezky napsaný životopis akorát nemám ráda vnucování názoru, což mi přišlo že v knize je hodně. Jinak ale super, ráda jsem se o této skvělé fotbalistce něco dozvěděla.
Klobouk dolů!
První třetina knihy o vzdělání mě dost vyděsila a doufám že mojě děti nebudou takto fungovat. Druhá třetina o fotbale mi nic moc neřekla. Třetí třetina je skvělá: sebevědomí, odvaha, chuť dělat to, co chci, snaha zlepšovat se, učit se od nejlepších, moci si myslet co chci, neohlížet se na nepřející pomlouvače, silná víra v sebe sama, nesrovnávání se s ostaními, upřímnoust vůči lidem, které mám ráda, srovnání si v hlavě důležitých věcí a postojů, opravdovost, hledání své cesty. Knihu nabídnu k přečetení svým dětem - třetí třetinu :-).
Na to, že jsem knihu odkládala, dokud nebylo nutné ji vrátit zpět do knihovny, jsem vcelku mile překvapená. Nejsem cílovou skupinou, leč pojednání o tom, jak vnímat mínění druhých by mi mohlo být přínosem (uvidíme časem), zato na mně moc nenadchla dlouhá část o fotbale (ráda se něco nového dozvím, ale v rozumné míře) a motivační části knihy, které jsou určené pro mladší čtenářstvo, protože takové myšlenky mě před nějakou dobou osvítili také (možná je to i tím, že jsme s Bárou skoro vrstevnice). Neodpustím si drobnou poznámku ke grafice: alespoň občasné zarovnání textu by nebylo k zahození, jinak grafika knihy ujde, ale ono to je i o zvyku, protože pro toto nakladatelství je takový styl typický, řekla bych, tedy dle toho, co jsem zatím od nich přečetla.
Závěr: Když nebudete čekat nic závratného, tak Vás kniha jistě osloví. Pro mladší (cca kolem 10.-12./15. roku věku) může být i motivační, co se týče výběru povolání a nebojácnosti jít si za svými sny.
Velké zklamání. Obsahově nudná, stylově chudá a velmi mdle zpracovaná kniha. Opravdu vyhozené peníze, určitě nelze doporučit.
Kniha velmi inspirativní. Za mě kniha, kterou by si měl každý přečíst. Báru sleduji od jejich začátku na YT a přesně jak ji znám z videií, taková mi ta kniha přišla. Jako by ke mě mluvila kamarádka a říkala mi svůj příběh a jak dokážu život změnit k obrazu svému. Popisuje tam vše, od YT , přes fotbal, jak to pro ni bylo těžké se sama postavit na nohy v "pubertě" až po její osobní život. Kniha se mi libila, je originální po design stránce i obsahové :) Přečtěte si ji!
Četlo se skoro samo. Překvapilo mě, že autorka pochází z Plzně jako já.