Barevný závoj
William Somerset Maugham
Ústředními postavami románu, jehož děj se odehrává v britské koloniální Číně, jsou mladí manželé zcela odlišných charakterů – oddaně milující introvertní muž, povoláním lékařem, a jeho žena, dívka z anglické lepší rodiny, která do manželství vstoupila bez lásky, zato se snahou změnit prostředí a své společenské postavení. V důsledku náhodně odhalené manželčiny nevěry čelí nesourodý manželský pár krizi a žena je donucena odjet s manželem do čínského vnitrozemí, kde propukla epidemie cholery. Tíživé životní podmínky boje s epidemií a všudypřítomnost smrti podstatně ovlivní jejich životy a vzájemný vztah Maugham je znalcem lidských charakterů a mistrem psychologie postav. Pod poutavým dějem a dramatickou zápletkou se tak před čtenářovým zrakem odehrává ještě něco jiného, působivějšího: vnitřní proměna povrchní mladé ženy v osobnost se smyslem pro skutečné hodnoty a pochopení druhých. Barevný závoj byl několikrát zfilmován. V zatím poslední verzi z roku 2006 excelují hollywoodské hvězdy Naomi Watts a Edward Norton. Česky byl román publikován už v roce 1929, nyní vychází již podruhé v novém překladu Pavla Pokorného v edici Současná světová próza.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2023 , ProstorOriginální název:
The Painted Veil, 1925
Nádherný, smutný, melancholický příběh.
Přiznávám se, že jsem viděla jako první film a až poté zjistila, že je to podle knihy.. a ano, byla jsem rozčarovaná z konce - tady musím s politováním říct, že konec se mi mnohem více líbil ve filmovém zpracování. Kitty zde mě štvala tím, jak .. eh, lépe řečeno, pan autor z Kitty těmi slovy a činy ke konci dělal strašnou slípku, jíž ale ve skutečnosti nebyla. Tedy, ne tak moc. Přesto krásný příběh, byť si jej mnohem raději vychutnám jen v té filmové podobě.
Kdo viděl film, bude asi mírně šokován závěrem knihy. Celkem jasně si vybavuji pocit hlubokého smutku, který ve mně příběh ještě několik dní zanechal. Bylo mi strašně líto obou hlavních hrdinů - pro všechnu tu beznaděj a prázdnotu, kterou ve vztahu prožívali.
Nenáročný ženský román, ktorý určite neurazí...najviac ma naštvala asi tá anotácia, ktorá vlastne prezradila úplne všetko.
2017 | Barevný závoj |
1964 | O údělu člověka |
2006 | Julie, ty jsi kouzelná |
1975 | Veselice aneb Kostlivec ve skříni |
1974 | Na ostří nože |
Krásně napsaný velmi smutný příběh - doporučuji přečíst . Donutí to člověka zamyslet se nad tím jak se dnes žije a jak se žilo dříve - jsem ráda, že žiji v této době.