Baron Trenck: Až na hranici pekel
František Niedl
Baron Trenck série
1. díl >
Fascinující příběh Franze Trencka, muže nezkrotné povahy i odvážného dobrodruha. Již od útlého mládí se se svým otcem účastnil mnohých vojenských tažení, v mládí byl pak jeho život plný milostných avantýr, které pokračovaly i poté, co se dostal do Pálffyho uherského pluku. Trenck se účastnil též tažení proti Turkům, při kterém se mnohokrát vyznamenal. Po mnoha peripetiích se mu podařilo konečně usadit na panství ve Slavonii, kde podniká četné výpravy proti tlupám lupičů. V té době se Rakousko-Uhersko nachází ve svízelné situaci, kdy je napadeno ze všech stran a kdy hrozí, že mladičká Marie Terezie dědictví po předcích neudrží a její monarchie zanikne. V této kritické situaci jí Trenck nabídne, že na vlastní náklady vyzbrojí oddíl pandurů o tisíci mužích, a panovnice tuto velkorysou nabídku přijímá...... celý text
První díl (ano, bude další!) nás seznamuje s Franzem od jeho narození až po vstup do služeb Marie Terezie. A věru to byl velmi dobrodružný život! Je zvláštní jak mohl být tak vzdělaný muž ovládající několik cizích jazyků, milovník Shakespearea, píšící básně a skvělý hráč na housle zároveň tak surovým zabijákem. A je obdivuhodné, jak autor dokázal i ty nejkrutější scény popsat tak, že jsem nemusela "odvracet oči" nebo přeskakovat stránky.
Samozřejmě jsem opět četla s Wiki po ruce. Trenck se narodil v italském městě Reggio di Calabria v pruské šlechtické rodině z Pomořanska (opačné konce Evropy). Svou budoucí ženu poznal v Petrovaradínu a s rodinou pak žil ve Slavonii. Ve službách carevny Anny Ivanovny bojoval s Turky a krymskými Tatary v rusko-turecké válce. Kosmopolita, jako když vyšije!
Skvěle napsáno - výborná "učebnice dějepisu", jedním dechem přečteno. Těším se na druhý díl.
PS: Půl hvězdičky a prémie bych ubrala za nekvalitní korekturu. Snad si s druhým dílem dá redakce více práce.
Výborná kniha o dobrodružném a nebezpečném životě kontroverzní a nepřehlédnutelné osobnosti 18. století, kterou baron Franz von Trenck dozajista byl. Myslím, že zpracováním jeho životopisu Františkem Niedlem, získalo toto nezkrotné a energické chlapisko další obdivovatele. Kniha je napsána čtivou formou tak, jak jsme na to ostatně u autora zvyklí. Potěšilo mě, že jsem si mohla doplnit své velice povrchní znalosti o tomto výjimečném muži a těším se na další pokračování o jeho životním údělu. Jediné, co bych knize vytkla, je korektura.
Historie v románovém provedení.
Jsou osobnosti které stojí za zviditelnění.
Galerie doby bitev a válek, jenž by měly být připomínkou, jak cenný je život bez nich.
Citace: "Vojákovi někdy za všechny služby, které položí na oltář cizím, zbyde jenom čest. A když se ji zbaví, nezbude mu už nic. "
Jak výstižné z morálního hlediska pro dnešní dobu.
Jen výběr stran má rozhodující kredit.
Bojovník tělem, srdcem i duší.
Čtivé, další díl v očekávání.
(SPOILER)
Největší rozdíl mezi touto knihou a ostatními historickými knihami od pana Niedla je v tom že hlavní postava je reálná osobnost která opravdu existovala, a autor si asi nemohl vybrat lépe, protože Baron Franz von Trenck patřil mezi největší dobrodruhy kteří působili na území Habsburského mocnářství.
Tento první díl s podtitulem Až na hranici pekel, popisuje období od jeho útlého mládí, kdy byl svědkem vítězství jednoho z nejlepších Rakouských vojevůdců Evžena Savojského u Bělehradu nad Turky, přes jeho službu u různých jednotek, kde pro svoji povahu nesnášející nad sebou jakoukoli autoritu, v kombinaci se zalíbením pro manželky jiných důstojníků a následných duelů nikdy dlouho nevydržel, po chytání lupičů na svém panství ve Slavonii, až po jeho působení v páté Rusko - Turecké válce, které přes jeho projevenou odvahu a vojenské umění dopadlo stejně špatně jako v Rakousku, protože povahu holt nezměníš.
Následující díl s podtitulem Panduři, který by měl popisovat jeho účast ve válce o Rakouské dědictví už Moba připravuje, takže doufám v brzké vydání.
O postavě barona Trencka jsem se poprvé dozvěděla v sérii o Marii Terezii, tak jsem si říkala, že by mohlo být zajímavé si o něm něco přečíst.
Autor nezklamal. Je to sice taková bojová pohádka pro dospělé, ale moc pěkně se to četlo.
Jakmile jsem knihu dočetla, tak jsem si říkala, že bych ve čtení klidně pokračovala.
Dnes jsem jako doprovod strávil od rána až téměř do večera ve špitále a pandur baron Trenck mi naštěstí dělal společnost. Tak jsem to naše zdravotnictví přežil. První kniha z trilogie byla opravdu zajímavá a to byl teprve úvod do tereziánských válek. Dávám všechny hvězdy a těším se na pokračování příběhu.
historie, dějiny 18. století Habsburkové Marie Terezie, královna, 1717-1780 tereziánské války o rakouské dědictvíAutorovy další knížky
2006 | Čtvrtý králův pes |
2012 | Platnéř |
2012 | Útěk do pekel |
2013 | Čas vlků |
2016 | Rytíři z Vřesova |
Přiznávám, že Trenck mě nezaujal tak, jako jiní hrdinové románů pana Niedla. Psát o skutečné historické postavě je ovšem mnohem složitější, než mít volnou ruku, to chápu. Lepší průměr za tři a půl bodu.