Beznadějný případ
Ed McBain
Když se policajti nudí, ožívají mrtví... Poručík Smoke se u policie nudil. Rutinní úspěšnost procedury ho deptala. Proto se rozhodl odejít od policie a věnovat se soukromé praxi. Touží po případu tak nepoddajném, aby si na něm konečně poprvé vylámal zuby. Jeden takový mu osud přihrál: z márnice nevysvětlitelně mizí mrtvoly. Jednorázový úkrok otce 87. revíru do soukromé sféry.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2004 , BB artOriginální název:
Where There's Smoke, 1975
Beznadějný případ mě vůbec nenadchnul. Přelouskala jsem ho za chvilku, četl se rychle a nebrzdil, ale nelíbil se mi autorův styl a hlavní postava detektiva. Nechuť ke stylu psaní se překlopila někdy v půlce (do té doby autor vždycky věci shrnul do dlouhého odstavce, místo aby nechal hovořit příběh), hlavní postava mě štvala až do konce (vzato kolem a kolem dávala smysl, namyšlený detektiv s dlouholetou praxí, ale jeho vnitřní pochody mi přišly při nejmenším otravné a při nejhorším urážlivé). Samotný případ měl zajímavou pointu a v průběhu příběhu autor několikrát narazil na společenské problémy, které trvají dodnes. Dám McBainovi ještě šanci, ale zatím nemám pocit, že bude můj šálek čaje.
Kratičká jednohubka, přečtená za odpoledne, napsaná autorem mimo všechny mne dosud známé řady. Chytře vymyšlená zápletka s krádeží mrtvoly, a penzionovaný poručík z " Města", který se do případu zakousne, předbíhá své bývalé kolegy - policisty v objasňování. Líbily se mi dialogy a i překlad je pěkný!
Trochu jiný styl než, na který jsem u tohoto autora zvyklá, ale i tak opět skvělá detektivka a oddechové čtení :-))
Opět po technické stránce dost dobře napsané. Obsah ale poněkud pokulhává. Nicméně není to vyloženě špatné a třeba pro ukrácení dlouhé chvíle docela přijatelné.
Tuhle knihu jsem vůbec neznal,proto jsem k ní přistupoval s nedůvěrou.Ale McBain je McBain.Případ jak vyšitý a napětí až do konce.Moc se mi to líbilo.
Je to sice McBain, takže ve spisovatelském stylu problémy nejsou, jenomže samotný případ a jeho průběh je slabší, nežli třeba díly o detektivech ze 87.revíru. Postava poručíka Smoka je přitom dobře napsaná.
Výsledek je tak trochu pod autorovým průměrným výkonem.