Bída historicismu

Bída historicismu
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496763/bida-historicismuNH1it2-4N7-.jpg 4 29 29

Kritická studie zabývající se problémem dějin a jejich smyslu.

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Oikoymenh
Originální název:

The Poverty of Historicism, 1997


více info...

Přidat komentář

JustSony
17.09.2024 4 z 5

Nejsem filosof, jsem studentem historie. Kniha mě zaujala svou čtivostí a překvapivou nenáročností. Čtenář by měl znát nějaké základní filosofy, na které se autor odkazuje, ale jinak je kniha velice zdařilou kritickou úvahou na téma, zda společenské vědy dokážou "předvídat budoucnost". Velmi zjednodušeně.

HanzKaufmann
05.06.2024 3 z 5

Popper zni dobře, ale dost mu unika pravý význam toho proč jeho “oponenti hájily určité postoje.
Jeho dílo je užitečné, nelituju ani minuty, kterou jsem nad knihou strávil.


Koňadra
02.06.2016 5 z 5

Ako plebejec som čítal postupne. Základné tézy mám vžité ešte z nejakej štátnice, ale Popperovi nemožno uprieť, že vedel svoje myšlienky i vysvetliť, odovzdať a to ešte v súlade s vlastnou teóriou prístupu k nim. Prekvapujúco čítavé.

odejana
28.08.2011 5 z 5

Kniha vyšla poprvé v samizdatové edici Prameny (Brno) v roce 1985, protože obsahuje brilantní kritiku marxistického "historicismu", tedy kritiku toho, že nemůžeme realisticky předurčovat běh dějin, což marxističtí filosofové a historikové rádi činili a tvrdili, že vítězství socialismu a komunismu je historická nutnost. Popper úžasně logickým způsobem rozebírá nesmyslnost takové vize. Je to brilantní myslitel, ale jeho kniha není psána jazykem vědce. Knížku napsal v roce 1947 v exilu v Austrálii (jako Žid nemohl v obsazeném Rakousku žít) a správně předpověděl všechny omyly, jichž se marxismus při výkladu dějinné úlohy proletariátu dopustil.