Biela vlčica
Vanessa Walder
Napínavé dobrodružstvo o odvážnej bielej vlčici a jej neľahkej ceste za samostatnosťou V čase, keď sa v údolí rieky narodí päť vlčích mláďat, zúri silná búrka. Posledné mláďa je malá biela vlčica. Ostatné vlky ju nazvú Päťka a prisľúbia jej ochranu. Päťka sa túži stať vodcom svorky, rovnako ako jej otec Široká papuľa. Jej bezstarostná mladosť sa však skončí vo chvíli, keď v lese vypukne rozsiahly požiar. Zrazu cíti, že sa musí od svojej vlčej rodiny odlúčiť a sama vykročiť do sveta plného dobrodružstiev a nástrah. Našťastie má po boku verného priateľa havrana Kráka, ktorý je vždy nablízku a stráži každý jej krok. Cesta za samostatnosťou a založením vlastnej svorky nebude jednoduchá, no jej odhodlanie ju privedie na doposiaľ neznáme územie. Tam ju možno čaká nový začiatok a hádam aj šťastný koniec... Čiernobiele ilustrácie Simony M. Ceccarelliovej skvele dotvárajú atmosféru príbehu a záverečné strany zas približujú základné fakty zo života vlkov.... celý text
Literatura světová Příroda, zvířata Pro děti a mládež
Vydáno: 2024 , Ikar (SK)Originální název:
Das geheime Leben der Tiere (Wald, Band 1) - Die weiße Wölfin, 2022
Bílá vlčice vás vezme do svého teritoria a ukáže vám život vlků pořádně zblízka.
Knížka pro děti, která je naučná a přitom zábavná. Dozvěděla jsem se spoustu věcí ze života vlků i havranů. Navíc vše sepsáno velice poutavě a napínavě, takže se žádné dítě rozhodně nudit nebude.
Kniha je doplněna krásnými ilustracemi a na závěr fakty o vlcích, kde autorka ještě pár věcí dovysvětlí.
Já jsem nadšená a všechny děti, které se zajímají o přírodu, budou určitě taky!
Nádherně ilustrovaná kniha o vlčí samičce. Příběh je napínavý a naučný. Moc se mi líbila fakta ke konci knihy.
Když se narodí vlčata, to nejmenší dostane jméno Pětka. Je to samička, která si usmyslí, že se stane tou nejodvážnější vlčicí a tou nejlepší lovkyní. Jednoho dne Pětka opustí svůj domov a společně se svým přítelem havranem bude hledat své nové místo.
Kniha pro děti, ale než ji dám přečíst mým dětem, rozhodně si ji přečtu nejprve já. Jednou za čas se moc ráda ponořím do dětských knížek, u kterých můžu myslet jen na krásné věci. U této jsem se navíc dozvěděla spoustu nového.
Autorka zde totiž do příběhu zakomponovala skutečný život vlků. Jak to chodí ve smečce nebo jak si hledají smečku novou. Jak loví, jak spolupracují s ostatními zvířaty. Ač pohádkový příběh, máte pocit, jak kdybyste sledovali dokumentární film. Ale vše je popsáno tak, že to pochopí i děti. Tato kniha je určena pro čtenáře od devíti let a myslím, že to tomuto věku přesně odpovídá.
Právě pro děti je tu ideální délka kapitol. Krátké tak akorát, aby je přečetly a zároveň napsané tak, aby se těšily na tu další. Kniha je nádherně ilustrována. Realistické obrázky k příběhu skvěle sedí.
Příběh je napínavý i dojemný. Druhá polovina knihy je rozhodně akčnější, že nemůžete přestat číst. A konec mě rozhodně překvapil. Autorka ho však vysvětlí, proč příběh zakončila tak, jak ho zakončila.
Teď už má knihu v rukách má desetiletá dcera, která miluje vlky, a vypadá to, že bude stejně nadšená, jako já.
Máte doma vlkomila nebo snad budoucího zoologa? A milovníka knih zároveň? No tak v tom případě není co řešit: Nutně potřebujete tuto knížku!
Vanessa Walder se inspirovala přírodou Yellowstoneského národního parku a zároveň příběhem vlčic O-Six a její dcery Spitfire a stvořila naprosto dokonalou knihu, která je beletrií i populárně-naučným textem zároveň! No řekněte: Už jste se někdy s něčím podobným setkali? Já ještě ne, a o to víc jsem uchvácená.
Jenže ono to není všechno! Tak zaprvé tu máme nádhernou, výraznou obálku (s tím lakem si někdo fakt máknul!!!) s realistickou ilustrací, která dává tušit, že tohle nebude jen tak ledajak ilustrovaná kniha. A taky, že není. Vnitřní strany desek? Další poklad! A uvnitř! Lidičky, takhle krásně ilustrovanou knihu jsem už hodně dlouho neviděla! (Naposledy to byl Tulák od Rosanne Perry).
No a když k tomu přičtu text, kde nenajdete jedinou faktickou chybičku (A za tím si jako člověk, který kdysi na přírodovědném gymnáziu napsal obsáhlou práci o etologii vlků, stojím!), tak vám po dočtení nejspíš zůstanou ústa otevřená překvapením.
Za mě se jedná o jednu z nejlepších knih, jaké jsem měla tento rok příležitost číst.
Takže... na co ještě čekáte vy?
Skvělá kniha, jako by příběh vyprávěl o mém životě ve vlčí podobě. Čtěte pozorně, kniha obsahuje mnoho mouder a poucek ze světa vlků pro lidi.