Bílá nemoc

Bílá nemoc
https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/142491/bila-nemoc-142491.jpg 4 6063 6063

Popudem k napsání tohoto dramatu z r. 1937 byl podle autorových slov "konflikt ideálů demokracie s ideály neomezených a ctižádostivých diktatur". Jistou zemi napadla epidemie bílé nemoci. Lékař Galén proti ní vynalezl účinný lék. Lék vydá jen tehdy, když se vlády zaváží, že již nikdy nebudou válčit. Hlava státu, v němž bílá nemoc vypukla - výbojný maršál - chce dobývat svět a před ničím se nezastavuje. Bílou nemocí je napaden hlavní zbrojař země baron Krüg. Galén jej odmítá léčit, dokud nebudou splněny jeho podmínky...... celý text

JessyPitt
30.03.2018 5 z 5

Konec knihy vydal snad za celou knihu dohromady. Jak je ta lidská pýcha a touha po moci slepá...Ach jo, škoda že se lidská povaha bohužel nemění...Zpracování knihy na jedničku..

lena2653
25.03.2018 5 z 5

Musím se přiznat, že ačkoliv hodně lidí upřednostňuje Čapka jakožto prozaika, já ho mám ráda především jako dramatika. Jeho dramata se čtou lehce a vždy jsou v nich hluboké myšlenky. Krásné, nadčasové dílo!

TerraNova
24.03.2018 5 z 5

Za mě snad asi první kniha z povinné četby, o které bych dokázala něco říct, a kterou jsem pochopila a rozuměla jí. Dokonce mě i bavila a to asi ze všeho nejvíc. A konec mě rozhodně hodně překvapil.

freestyla
15.03.2018 5 z 5

MASAKR! Pan Čapek zde vystihl vlastnosti lidské povahy, které se nikdy nezmění. Dnes to platí stejně, jako před 100 lety.

Jeden citát z knihy:
DR. GALÉN: Jenže kdyby nebylo vás,... tak by váš národ do žádné výbojné války nešel, že ano. MARŠÁL: Nešel. Nemohl by. Nebyl by tak dobře připraven. Nebyl by si tak vědom své síly - a svých šancí. Dnes o nich bohudík ví; a já plním jen jeho vůli - DR. GALÉN: - kterou jste vy sám vyvolal. MARŠÁL: Ano. Vzbudil jsem v něm vůli žít. Vy věříte, že mír je lepší než válka. Já věřím, že vítězná válka je lepší než mír.

Ginosaji
12.03.2018 5 z 5

Úchvatná hra. Jak absurdní vyústění!

Missynka
16.02.2018 5 z 5

Úžasná kniha, která nejspíše nikdy nepřestane být aktuální...

Banny_L
15.02.2018 5 z 5

Povinnou četbu jsem neměla ráda..teď ty knihy hltám! Úžasná!

Aki12
10.02.2018 4 z 5

Karel Čapek již tenkrát napsal velmi nadčasové dílo odrážející atmosféru tehdejší doby. Kniha je o smyslu všedního života - je to výprava, která objevuje i v nejobyčejnějším lidském životě nekonečnou krásu a veliké možnosti. Najdeme v něm ponaučení a zamyšlení nad problematikou válek a smyslu lékařství.
Naprosto skvostné dílo!

FrankCastle
07.02.2018 5 z 5

Pro mě je Čapek česká inkarnace Orwella. Nedám na něj dopustit a Bílá nemoc je pro mě top zásek...i když pak se objeví R.U.R, Válka s mloky, Matka, Krakatit, Továrna na absolutno a já najednou dostanu pocit, že těm ostatním křivdím, ale ne, nedá se...Bílá nemoc je pro mě na piedestalu. Kdo nečetl, a pozor, v tomhle případě i neviděl, se připravuje o neskutečný zážitek.
Dalších slov není třeba.

bethulda
06.02.2018 5 z 5

Je až děsivé, jak přesně dokázal Čapek vystihnout předválečnou atmosféru, myšlení lidí a jednání davu. Přesto je téma aktuální pro každou dobu a pro tu dnešní obzvlášť. Všichni by si měli Bílou nemoc alespoň jednou za život přečíst (možná proto je v četbě k maturitě :-)).

Safira55
02.02.2018 5 z 5

nádhera... pěkně se čte :)

domino1701
02.02.2018 4 z 5

Velice pěkné drama. Obdivuji že Čapek, i když se nedožil druhé světové války uměl hodně věcí předvídat.

lenusenak
27.01.2018 5 z 5

Knihy, které Čapek napsal jsem mi velmi líbí. Myslím si, že Karel Čapek patřil mezi nejlepší české autory. Jeho díla jsou velmi nadčasová a poukazuje na problémy, které se dějí i dnes.
Myslím, že Bílá nemoc nikoho nezklame.

evka33
26.01.2018 5 z 5

Matku i Bílou nemoc jsem přečetla po doporučení. Po jejich přečtení jsem si ale jistá, že na přečtení další Čapkovy knížky už žádné další doporučení potřebovat nebudu. Jeho díla jsou nadčasová, neuvěřitelně lehce se čtou a přitom v sobě mají neuvěřitelná poselství. Autor se každopádně šplhá v žebříčku mých oblíbených autorů na úplný vrchol.

ThrisaManx
25.01.2018 5 z 5

Knížku Bílá nemoc jsem přečetla k maturitě a vůbec toho nelituji. Jak už je u Karla Čapka zvykem, je to dílo velice čtivé, zábavné a děsivě nadčasové. Do teď mě fascinuje, jak každé Čapkovo dílo odráží budoucnost. Příběh mě hodně zasáhl a místy mě opravdu až mrazilo. Je to útlé dílečko, které máte přečteno za chvíli, ale v mysli vám zůstane ještě hodně dlouho. Je dobře, že díla jako tato ve své době vznikala, a že se i tehdy našli autoři, kteří neměli strach něco takového vydat.

St.Evelin
16.01.2018 5 z 5

Tak útlá knížečka a tolik v ní najdeme. Na pár stránkách vykresleny příběhy a povahy lidí na pozadí války a strachu z nemoci.
Ale ani strach nezastaví mocné před touhou poručit dešti větru a chtít víc, víc, víc, peněz a slávy a uznání a... Vlastně všeho.
Nadčasový příběh.

Lokina
09.01.2018 5 z 5

Karel Čapek je a bude jeden z nejlepších českých autorů. To, že se to nebál napsat a vydat, můj obdiv k němu ještě stoupl. V dobách předválečných se nebál apelovat na nebezpečí hrozící ze strany fašistického Německa. I když kniha je krátká, najde se zde plno silných myšlenek a varování.
Bílou nemoc jsem viděla i zinscenovanou, hlavní roli maršála hrál pan Martin Štěpánek a na mě to udělalo velký dojem.

Terezaa
01.01.2018 5 z 5

Skvělá, nadčasová kniha. Přečteno k maturitě a rozhodně po Bílé nemoci sáhnu znovu.

Jass
31.12.2017 3 z 5

Překvapilo mě, když jsem zjistila, že jsem tuhle knížečku úplně zapomněla ohodnotit a přidat do přečtených... no, tak to ještě napravím.
Když si vzpomenu na dojmy, které po dočtení následovaly už to vlastně ani tak překvapivé není... Tohle je totiž skutečně Povinná četba s velkým P, je to kniha, která je ve škole omílána neustále dokola a dokola, až bych naprosto přesně dokázala zopakovat o čem je, aniž bych ji četla.... Díky tomu to byla nebetyčná nuda... Ale neházejme celou vinu jen na školu. Ono je totiž pravda, že ani Karel Čapek se tu tak docela nepředvedl. Je to drama tak simplicitně didaktické, že už se tu skoro ani nedá mluvit o alegorii (přečtěte si Gulliverovy cesty, to je alegorie...). A částečně jsem asi chybu udělala já, že jsem si od Čapka prvně přečetla Povětroň, který je napsaný tak nádherným jazykem, že Bílá nemoc proti tomu vypadá jako by ji napsal mentálně postižený. No... možná to trochu přeháním, ale vážně nechápu, co na té knize všichni vidí....

Aati
11.12.2017 5 z 5

Mistrovská alegorie na téma války a vzniku zla obecně.