Bílá nemoc

Bílá nemoc
https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/142491/bila-nemoc-142491.jpg 4 6063 6063

Popudem k napsání tohoto dramatu z r. 1937 byl podle autorových slov "konflikt ideálů demokracie s ideály neomezených a ctižádostivých diktatur". Jistou zemi napadla epidemie bílé nemoci. Lékař Galén proti ní vynalezl účinný lék. Lék vydá jen tehdy, když se vlády zaváží, že již nikdy nebudou válčit. Hlava státu, v němž bílá nemoc vypukla - výbojný maršál - chce dobývat svět a před ničím se nezastavuje. Bílou nemocí je napaden hlavní zbrojař země baron Krüg. Galén jej odmítá léčit, dokud nebudou splněny jeho podmínky...... celý text

Gustik5
10.11.2017 5 z 5

Ano, je to nadčasové a jednoduše geniální dílo. Pana Čapka nesmírně obdivuji nejen jako velikána literatury, ale i jako muže míru a víry v lidskost. Při čtení děl jako Válka s mloky, Krakatit, či právě Bílá nemoc se člověk neubrání myšlence, jak dalece dokázal tento spisovatel nahlížet do budoucnosti. Není pochyb že lidi dokonale znal. A že ho jejich chování někdy mrzelo...

Tebby
28.10.2017 4 z 5

Příběh byl opravdu zajímavý. Hodně se o ději dalo přemýšlet. Rozhodně jsem se nenudila.

Edice
24.10.2017 5 z 5

Kniha ve mně zanechala hluboký dojem. A ať už bych tu napsala cokoliv, bylo by to v porovnání s ní vskutku malé. Proto se teď vrátím k dlouhému zamýšlení se nad ní.

Richelle
20.10.2017

Když si to představím, určitě mě to nezanechává zcela klidnou. Nedokážu si představit mít něco takového. Je to rozhodně velice zvláštní a zajímavé dílo.

Beame
19.10.2017 5 z 5

Smutný a silný příběh, stojí rozhodně za přečtení.

MartinkaSl
04.10.2017 4 z 5

Kniha se silným příběhem, který mě ze začátku moc neuchvátil. Ke konci mě ale naplno pohltil a konec jsem neskutečně prožívala.

Ellina
26.08.2017 4 z 5

Velmi mimořádné dílo, hodné skutečného zamyšlení, (stejně tak, jako ostatní Čapkova díla), nikoliv jen přečtení jako "další" knihy v rámci povinné školní četby.

darque
17.08.2017 5 z 5

Silná myšlenka, silný konec. S každým dalším Čapkovým dílem roste můj úžas nad tím, co tu pro nás zanechal. Jeho myšlenky budou aktuální stále a dokud si všichni lidé nepřečtou Čapkova díla, tak budou i nadále.

AkiB
06.08.2017 4 z 5

Knížku jsem si vybrala k maturitě a nelituji. Měla jsem ji přečtenou během 2 a půl hodin. Skvěle vtáhne do děje a ještě dlouho nad ní budete přemýšlet. A ten konec je skvostný!

markettH
29.07.2017 5 z 5

Nikdy mě nepřestane udivovat genialita Čapkových her :-). To jsem ji pouze četla, neumím si ani představit, jak by vyzněla v podání kvalitních herců na prknech, které znamenají svět :-). Karel i Josef Čapkovi patří k elitě národa a můžeme být na ně náležitě hrdí :-).

pindorova
29.07.2017 5 z 5

Jedna z lepších knih povinné četby. Přečetla jsem jedním dechem a dokonce si potom půjčila další divadelní hru tohoto autora. Poutavý příběh s naprosto jedinečnou a velmi hlubokou myšlenkou.

SeverusSnape
27.07.2017 5 z 5

Velice zvláštní,je to podle mého názoru založeno i dost na psychice.Jsou zde velmi dobře popsány všeobecně charaktery lidí.Mám z toho dosti rozporu plné pocity,které nemohu nijak vyjádřit.Rozhodně je to velmi zajímavá kniha,která je i velmi poučná

Greengrass
24.07.2017 5 z 5

Geniální dílo. Víc psát netřeba.

Zuzka.K
16.07.2017 5 z 5

Od této knihy jsem moc neočekávala, ale velice mě překvapila. Do děje jsem se vtrhla hned a knihu přečetla jedním dechem. Dílo u kterého se člověk určitě i zamyslí.

Eaa
10.07.2017 4 z 5

Číst divadelní hry je pro mě utrpení, ale tohle mě bavilo. A má to dobrou myšlenku.

bookaholic_no.1
04.07.2017 5 z 5

Můj nejoblíbenější Čapek. Opojení mocí a zbabělost, která je fatální nevinné lidi. Alegorie, která se vždy nějak přizpůsobí soudobému světu a zobrazí jej. A to je na tom to nejsmutnější.

Kiki22
04.07.2017 2 z 5

I když myšlenka Bílé nemoci se mi velmi zamlouvá, provedení mě bohužel velmi zklamalo a kniha mě vůbec, ale vůbec nebavila, ačkoliv Čapka mám moc ráda.

St.Evelin
24.06.2017 5 z 5

Skvělá ukázka toho, že kdo chce moc (zde myšleno jako vojenský termín) často nemívá nic. A že zdraví je opravdu to enjcennější, co člověk má.
Kniha ubíhala rychle. Až mě mrzí, že neměla více stran a nebyla psána více jako próza. Koncept divadelní hry asi ne každému sedne.
A geniální je ten konec - prostě naráz, šlus, hotovo, definitivní. Jako smrt.

dagsvob
03.05.2017 5 z 5

Skvělé..... svižné.....

Sylvanas
27.04.2017 3 z 5

Kniha mě příjemně překvapila. Myslela jsem si, že příběh bude nudný, ale opak byl pravdou. Jediné, co mi na ní trochu vadilo byl autorův zvláštní styl psaní, otevřený konec a to, že byla napsána formou divadelní hry. Rozhodně je ale jednou z nejlepších, co jsem četla jako povinnou četbu ve škole.