Bláznivá dobrodružství Fanfána Tulipána
Benjamin Rochefort
![Bláznivá dobrodružství Fanfána Tulipána Bláznivá dobrodružství Fanfána Tulipána](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181619/blazniva-dobrodruzstvi-fanfana-tulipana-181619.jpg?v=1384177494)
Dobrodružný román sleduje životní osudy nemanželského syna vévody d’Orléans a Jeanne du Barry od dětství až do nalodění na brigu markýze de La Fayette. Odplouvá s ním do Ameriky jako spojenec amerických povstalců. V tomto rámci se otevírá široký prostor pro nejrůznější romantická dobrodružství a hrdinské kousky, pro které projevuje hrdina výrazný talent již od dětských let. Kniha je tak nejenom pestrým sledem nejrůznějších dramatických dějů, ale i barvitým líčením řady společenských vrstev a prostředí Francie a Anglie v 2. pol. 18. století.... celý text
Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: 2009 , XYZ (CZ)Originální název:
Les mille et une folies de Fanfan la Tulipe, 1979
![Věruška994 Věruška994](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Viděla jsem film.... Knihu jsem přečetla až dlouhá léta poté. Ovšem film je natočen jen velmi volně na motivy knihy, vlastně má s knihou společné jenom jméno hlavní postavy....
![K.larki K.larki](https://www.databazeknih.cz/img/users/39_/390992/m_k-larki.jpg?v=1737285388)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Významný díl do mozaiky "francouzské klasiky": bláznovske, místy opravdu zábavné, posléze i vážnější a více než lechtive (i kdyz mám potřebu podotknout, že velikost není vše, ehm že:) a po přečtení Feuchwangerovych Lišek na vinici mě bavila i politická/špionážní linka..
Avšak méně je někdy opravdu více a oněch více zde již bylo ke konci pro me zkrátka příliš a konec? Jakoby někde měl být další díl anebo? si pokračování má každý čtenář vyfantazírovat sám!!!;)
![Hakate Hakate](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/106743/m_hakate-d7Y.jpg?v=1660079351)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Další skvělá kniha z řad klasiky.
Kdo by neznal priběh Fanfána, i když většina pravděpodobně zná filmové zpracování, kniha je o něco málo lepší.
![zdennyrakky zdennyrakky](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/139678/m_zdennyrakky-aL5.jpg?v=1610729659)
Těšil jsem se, že si v létě přečtu příjemně odlehčený historický román, a místo toho čtu o slizkým stárnoucím paroháči píchajícím patnáctku, kterou si vyhlídl v klášteře. Stačilo pár stránek. Mmch, člověk, co to překládal, zoufale neuměl česky.
![IvetaZ IvetaZ](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/124488/m_ivetaz-ayU.jpg?v=1544542558)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Víceméně zábavný historický román a četba plyne bez problémů, ale nemám moc pochopení pro tenhle typ romantické četby s Casanovou v hlavní roli, takže nemůžu dát víc než 3*.
![Sandik Sandik](https://www.databazeknih.cz/img/users/62_/62921/m_62921-6PH.jpg?v=1459854942)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Další z knih, kterou jsem přečetl proto že byla předlohou skvělého filmu. A taky další z knih, které mě nesmírně zklamaly. Ano, je to duchaplné, historicky poučené, s otevřeným koncem, často jízlivé až cynické, ovšem navzdory tomu je to vlastně jakási podivná kombinace červené knihovny a dobrodružné literatury typu Bigglese a jemu podobných. Na rozdíl od něj a asi i té červené knihovny (to neumím posoudit, nikdy jsem to nečetl) , je ovšem tohle neskutečně zdlouhavé a mimo to si to hraje na "velký román", přestože jím ve skutečnosti není. Celkový dojem: 65%
![maryzka maryzka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Nějak mě kniha nezaujala, sice pár stránek se dalo snést, místy byla dokonce i čtivá , ale jinak asi ne. Mezi fanynky filmu bych se taky nezařadila, snad bych jen na milost vzala písničku od Heleny Vondráčkové ,, Fanfán Tulipan
![laura laura](https://www.databazeknih.cz/img/users/57_/5764/laura-Elq.jpg?v=1611256255)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Ano, za vším hledej ženu ;)
Srdcová záležitost mého mládí. Já jsem ten příběh milovala. Nejspíš jsem milovala i Fanfána a všechna jeho dobrodružství. Všechny jeho lásky.
Úžasně čtivé, napínavé, dobrodružné, romantické, nabité zvraty a nečekanými zápletkami. Nezničitelný Fanfán a jeho optimistický přístup k životu i k lásce. Nevzdává se, bojuje, miluje, opouští ženy i domov a nachází vždycky něco dalšího, co ho žene vpřed.
Laskavé, úsměvné, milé. Za mě jeden z nejlepších příběhů, jaké jsem kdy četla.
![m_martina m_martina](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/313404/m_m-martina-6578be09561e3.jpg?v=1702411785)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kdysi dávno jsem viděla film a teprve po dlouhé době se mi dostala do rukou kniha. Obojí je zdařilé, kniha je dobře napsaná a určitě zaujme i dnešního čtenáře.
![85098211 85098211](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/192076/m_85098211-651465aad5a82.jpg?v=1695835562)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
A je tu další kniha, která mne doprovázela na dovolenou ;-). A tentokrát jsem byla navýsost spokojená. Mám moc ráda historické a zároveň dobrodružné romány - a toho se mi zde dostalo mírou vrchovatou. Kniha je neskutečně čtivá a je hodně těžké se od ní odtrhnout. Hlavní hrdina je sympatický sukničkář - njn, nemůže za to, podědil to po matce i po otci ;-), a i jeho statečnost je obdivuhodná. Za mne tedy plným právem nejvyšší počet hvězdiček!
![Ladys Ladys](https://www.databazeknih.cz/img/users/45_/45523/ladys-Ddr.jpg?v=1541263289)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Bláznivá dobrodružství? Je to přesné. Tulipán lítá Evropou sem a tam, osud ho zavane i na americký kontinent... A proč to všechno? Jako vždy. Za vším hledej ženu :-)
Jednou si to zkusím přečíst znovu. Poslední dobou mám sklony se vracet ke knihám, co mám rád.
![Jackjelly Jackjelly](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/11342/jackjelly-65t.jpg?v=1571907107)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Jsem rád že jsem nebyl sám ve čtvrteční frontě, mé vzpomínky jsou obdobné,příjemný relax mezi studiem, restauracemi kamarády a ...
![bikerbm bikerbm](https://www.databazeknih.cz/img/users/30_/3074/3074-ckl.jpg?v=1428074476)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Docela jsem zavzpomínal,když jsem tuhle knihu četl,jak v dobách minulých,v dobách totality,jsem si na ni vystál frontu před knihkupectvím.Příjemné počtení,s lehkostí a humorem popisovaná dobrodružství románového i filmového hrdiny Fanfána Tulipána.
Autorovy knížky
2009 | ![]() |
Film a kniha majú spoločné len jedno - meno Fanfán Tulipán. Inak nič. Navyše, ak som správne pochopil istého pána Gúgla, film vznikol v r. 1952, kniha v r.1979. Hmmhmhm... Ale, k veci.
Knihu totálne vystihuje názov a anotácia. Dobrodružstvo, romantika, občas naivita. Pridám, že obsahuje ľahkú erotiku. Čítal som to ešte na gympli a vtedy som to bral ako parádny bonus.
Napísané ľahko a svižne.
Fanfánužiaľ, knihu zhadzuje záver. Nebudem spojlerovať, ale počítajte s tým. Napriek tomu, som si s Fanfánom užil jeho dobrodružstvá dva krát (áno, na gympli) a snáď sa ešte niekedy podarí aj do tretice. Darmo, bonus je bonus ;)).